Το όχι και τόσο μακρινό 2018, η αντιδικία με τους κληρονόμους Νάστου, του Δήμου Ηλιούπολης, αλλά και των όμορων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου με συμπαραστάτη το Ελληνικό Δημόσιο, είχε φθάσει στο τέλος της, μετά από αγώνες, που κράτησαν σχεδόν 40 χρόνια.
Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη, γιατί ήμουν ίσως ο μόνος Ηλιουπολίτης, που είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω τις κρίσιμες τελευταίες συνεδριάσεις στο Εφετείο, να ξαναζήσω μέσα από τη διαδικασία συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας της πόλης μας, να γνωριστώ και να συνομιλήσω για την υπόθεση με τους νομικούς των Δήμων και του Δημοσίου.
Με την τότε απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου οι κληρονόμοι Νάστου έχασαν οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα διεκδίκησης της γης της Ηλιούπολης που θεωρούσαν «τσιφλίκι» τους.
Κρίθηκε ότι τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο Δημόσιο και οι Δήμοι άρχισαν να ζητούν από την κυβέρνηση οριστικά παραχωρητήρια, με σκοπό την αξιοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς.
Αμέσως μετά, την Άνοιξη του 2019, «άρχισαν τα όργανα», αφού η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ, έστειλε στον Δήμο Ηλιούπολης, που έχει στην επικράτειά του περισσότερα από 90 ακίνητα, μια άθλια απόφαση με την οποία πρότεινε την παραχώρηση στο Δήμο, τμήματος της περιοχής Χαλικάκη για 20 χρόνια, προς «Χρήση με αντάλλαγμα έκτασης 28,5 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τμήματα δημοσίων ακινήτων, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου, αναψυχής και αθλοπαιδιών», αλλά…
«Με οικονομικό αντάλλαγμα που θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ύψος της Εκτιμώμενης Ετήσιας Μισθωτικής Αξίας, όπως θα προκύψει από έκθεση εκτίμησης πιστοποιημένου εκτιμητή ή σε ποσοστό 20,75 % (!!!) των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων του Δήμου από την εκμετάλλευση του χώρου, εφόσον το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό αυτό υπερβαίνει ανά έτος την αντίστοιχη ΕΕΜΑ».
Ταυτόχρονα, αξίωνε από τον Δήμο «να αναλάβει την υποχρέωση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για ρυμοτομική εναρμόνιση και συμφωνία χρήσεων γης, στις σχετικές μελέτες, άδειες και τα απαραίτητα πιστοποιητικά και «φυσικά» να αναλάβει και το κόστος των όποιων κατασκευών ανοικοδόμησης, καθώς και τα έξοδα συντήρησης των χώρων».
Και όλα αυτά με την «έγγραφη και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των παραπάνω όρων» και μάλιστα μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό περιθώριο.
Με λογική υποκόσμου η ΕΤΑΔ ζητούσε από τον Δήμο Ηλιούπολης, το «μερτικό» της από το βιός μας, δηλαδή ζητούσε πρακτικά, να «ξαναγοράσουμε» την γη της Ηλιούπολης.
Προφανώς και η απάντηση του Δήμου Ηλιούπολης τότε ήταν αρνητική, αλλά στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ είχαν ακουστεί ενδιαφέροντα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθούμε σε άλλο κείμενο.
Η παραχώρηση δεν έγινε ποτέ και η περιοχή Χαλικάκη ουσιαστικά και τυπικά, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ!
Θυμάμαι στα χρόνια των μνημονίων τον φίλο νομικό του Δήμου, Νίκο Καραβέλο, που έχει ταυτιστεί με την νομική υποστήριξη της υπόθεσης αυτής, να μου λέει συγκλονισμένος, τα – όπως αποδείχθηκε μετά – σοφά λόγια:
“Φοβάμαι πως θα σώσουμε την ακίνητη περιουσία από τους ιδιώτες διεκδικητές-καταπατητές, μετά θα έρθει στο σύστημα ΚΕΔ-ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ κλπ και από εκεί θα καταλήξει στα χέρια των ξένων δανειστών, για να τα …αξιοποιήσουν άλλοι ή και οι ίδιοι ιδιώτες…”
Τώρα η κυβέρνηση, φέρνει ξανά στο προσκήνιο «σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων της ΕΤΑΔ μέσω εταιρειών συμμετοχών».
Ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης είπε πριν λίγες μέρες, στο 25ο συνέδριο real estate Prodexpo:
“Στο στάδιο της υλοποίησης περνά το σχέδιο για την αξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με την ομαδοποίηση και τη δημιουργία εταιρειών στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, με το Δημόσιο να κρατά μειοψηφική συμμετοχή. Επελέγη η εταιρεία McKinsey για να συντονίσει το έργο που αφορά στη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών, holding companies, που θα δημιουργηθούν”.
Μάλιστα…
Η καμπάνα χτυπάει και για την Ηλιούπολη…
Ακούει κανείς;
Θάνος Κατσώνης
Ηλιούπολη 27 Οκτωβρίου 2024