Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΌλο το χρονικό της ονοματοδοσίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου σε «Θεόδωρος Γεωργάκης» και...

Όλο το χρονικό της ονοματοδοσίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου σε «Θεόδωρος Γεωργάκης» και η αναστάτωση που δημιούργησε

Πρόκειται για ένα ζήτημα που από την αρχή προκάλεσε αντιδράσεις «ένθεν κακείθεν», πριν ακόμη έρθει ως 2ο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2023, με τίτλο «Λήψη απόφασης σχετικά με την ονοματοδοσία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και του 20ου Δημοτικού σχολείου».

Ο κ. Ψυρρόπουλος τόνισε πως ο νόμος ορίζει ότι, «έναν μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Με μια τεχνική ντρίπλα ο Δήμαρχος Γ. Χατζηδάκης, «πάντρεψε» την ονοματοδοσία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου με την ονοματοδοσία του 20ού Δημοτικού Σχολείου, που ήταν απαραίτητη για την ένταξή του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, και «κλείδωσε» τυπικά τον χαρακτηρισμό του θέματος ως επείγοντος.

«Έπεισε» μέχρι και την πρόεδρο του ΔΣ κα Χωματά, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές στελεχών της απερχόμενης διοίκησης, κυρίως του δημάρχου, αλλά και κάποιων αντιδημάρχων.

Η απαίτηση του κ. Ψυρρόπουλου για ονομαστική ψηφοφορία έγινε δεκτή από την διοίκηση και έτσι μετά από έντονες κριτικές, ανταλλαγές κατηγοριών και κάποιες προσωπικές αψιμαχίες, το ΔΣ δέχθηκε το «επείγον» με 15 ΝΑΙ, 11 ΟΧΙ, 3 ΛΕΥΚΑ, 7 ΑΠΟΧΕΣ & 5 ΑΠΟΥΣΙΕΣ.

Ιδιαίτερο νόημα είχε η λευκή ψήφος του κ. Κ. Παπαδόπουλου, από την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» και των προερχομένων από την ίδια παράταξη ανεξάρτητων πλέον κ.κ. Μ. Μπασούρη και Αν. Ζαννιά αλλά και η αρνητική ψήφος του κ. Χρ. Κοκοτίνη.

Λογικά και αναμενόμενα τα 5 ΟΧΙ της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κ. Γ. Σόφη.

Σαφές ήταν και το μήνυμα της φυσικής απουσίας των κκ Φ. Χρυσουλάκη, Αποστ. Κονδύλη, Θ. Αθανασίου και Π. Μανιάτη, όπως και της αποχής των παρόντων δημ. συμβούλων των κ.κ. Ευσταθίου και Γ. Αραμπατζή, που τελικά λειτούργησαν διευκολυντικά στην απόφαση.

H συζήτηση του θέματος προχώρησε με – επίσης – ονομαστική και αντίστοιχη ψηφοφορία με την οποία επικυρώθηκε η ονοματοδοσία σύμφωνα με την πρόταση της απερχόμενης διοίκησης.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα;

Όλοι ήρθαν σε δύσκολη θέση με αυτή τη διαδικασία!

Γιατί;

  • Φάνηκε στις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων πολλών παρατάξεων, ότι δεν διαφωνούν να τιμηθεί, εν ζωή, ο επί 4 θητείες δήμαρχος Θ. Γεωργάκης, αφού κατά γενική ομολογία πρόσφερε στην πόλη του σημαντικό έργο.
  • Η «άρον-άρον» προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, έβλαψε τους θεσμούς, τον ίδιο τον τιμώμενο αλλά και την απερχόμενη διοίκηση.
  • Δημιούργησε εσωτερικές διαφωνίες και εντάσεις στην παράταξη της αποχωρούσας δημοτικής αρχής, όχι τόσο για την ονοματοδοσία αλλά κυρίως για τη μη ενημέρωση.

Η αλήθεια είναι ότι, όσο ψάχνει κανείς το ζήτημα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η όλη διαδικασία τραυμάτισε τους πάντες, μηδενός εξαιρουμένου, για όλους τους παρακάτω λόγους:

  • Προ 2ετίας δημόσια δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Χατζηδάκης ότι «υποστηρίζει την πρόταση του «Γ. Σ. Ηλιούπολης», από όπου και ξεκίνησε το πόλο ο αθλητής, για την μετονομασία του Δημοτικού Κολυμβητήριου μας ως «Μάνος Ζερδεβάς» και μετά από τις απαραίτητες διαδικαστικές προετοιμασίες θα φέρουμε σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση αυτή».

Αυτή η «υπόσχεση» αθετήθηκε πανηγυρικά και αναιτιολόγητα επισήμως.

  • Ένα μήνα αργότερα, μεταξύ των προτάσεων της δημοτικής αρχής προς την «Διαπαραταξιακή Επιτροπή Ονοματοδοσιών» υπήρχε και «η ονοματοδοσία του Δημοτικού Κολυμβητήριου ως Μάνος Ζερδεβάς, προς τιμήν του ολυμπιονίκη μας με την εθνική μας ομάδα πόλο».
  • Κατά την εξέταση των προτάσεων σε επόμενο ΔΣ, εκφράστηκε από στελέχη της διοίκησης κάποια «επιφύλαξη για την τιμητική ονοματοδοσία του νέου και εξαιρετικού αθλητή ολυμπιονίκη, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια ένδειξη ή υποψία για τον συγκεκριμένο αθλητή, αλλά για να αποφευχθεί κάποια πιθανή απογοήτευση τύπου Κεντέρη κλπ».
  • Το θέμα παραπέμφθηκε για το μέλλον και εναλλακτικά «έπεσε» ανεπίσημα η πρόταση να τιμηθεί ο Θ. Γεωργάκης.
  • Από καιρού εις καιρόν, όλο και κάποιος έφερνε στο προσκήνιο την ονοματοδοσία «Ζερδεβά», ο καιρός περνούσε, η αντιπρόταση για τον δήμαρχο Θ. Γεωργάκη συζητιόταν στα πηγαδάκια, ήρθαν οι βουλευτικές και μετά οι δημοτικές εκλογές που παραμέρισαν το θέμα και τελικά «ήρθε» στο ΔΣ την τελευταία στιγμή.
  • Το να τιμηθεί ο Θ. Γεωργάκης είναι αποδεκτό και έστω και με αυτά τα συνδικαλιστικά τρικ το θέμα πέρασε, κάτι που δυσκολεύει κάπως την νέα διοίκηση που δηλώνει ότι θα προσβάλλει νομικά την απόφαση, γιατί μαζί θα προσβάλλει και το πρόσωπο του δημάρχου Γεωργάκη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, τόσο παλιά όσο και νεότερα στελέχη της, προέρχονται από την ίδια παράταξη της οποίας ηγήθηκε επί χρόνια ο Θ. Γεωργάκης, τον εκτιμούν ως προσωπικότητα και ως δήμαρχο και αναγνωρίζουν το έργο του.

Κατά τη γνώμη μας όλοι έσφαλλαν μετατρέποντας το θέμα αυτό ως αιχμή της αντιπαράθεσης μεταξύ υπερμάχων και κατακριτών της πρότασης ονοματοδοσίας και την σύγκριση των δυο μη συγκρίσιμων προσώπων-μεγεθών Θ. Γεωργάκη-Μ. Ζερδεβά, λόγω της διαφορετικότητας της προσφοράς του καθενός προς την πόλη μας.

Πολλοί Ηλιουπολίτες δεν ασχολούνται με το πόλο και τον αθλητισμό, αγνοούν το ομαδικό ολυμπιακό επίτευγμα της Εθνικής μας, ενώ άλλοι και κυρίως νέοι στην ηλικία αγνοούν τον τέως δήμαρχο Θ. Γεωργάκη και θεωρούν εντελώς ξένο γι’ αυτούς το πεδίο της ενασχόλησης με τα τοπικά ή και τα εθνικά «κοινά», όπως έδειξε πρόσφατα και η μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης μας αποχή, στις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές.

Έπρεπε να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, που θα έδειχνε τον σεβασμό του Δήμου, των πολιτικών δυνάμεων και της τοπικής κοινωνίας και προς τις δυο τόσο διαφορετικές προσωπικότητες και αξίες, ως παραδείγματα προς μίμηση για παλαιούς και νεότερους συμπολίτες.

Η σπουδή για την απόφαση στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, δεν τιμά την απερχόμενη διοίκηση και αφήνει περιθώρια για θλιβερές ερμηνείες, που ανατροφοδοτούν τις φαρμακερές προεκλογικές αντιπαραθέσεις.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τόση μικροψυχία αυτά τα ζητήματα.

Χρειάζεται οι αποφασίζοντες να ανυψώνονται πολύ πάνω από τα καθημερινά πάθη και να έχουν κατά νου τον μέσο πολίτη, που είναι καλοπροαίρετος και αδιαφορεί πλήρως για τα τοπικά μικροκομματικά-μικροπολιτικά!

Η βιασύνη και η σπουδή, πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία, να τοποθετηθεί μέσα στις γιορτές η επιγραφή με το όνομα του Θ. Γεωργάκη, τραυματίζει – μάλλον ανεπανόρθωτα – τους εμπνευστές και τους εκτελεστές αυτής της αυθαίρετης ενέργειας.

Ας μάθουμε και επισήμως, ποιοι είναι…

Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο