Η «Υψηλή Τάση» κυκλοφόρησε σαν έντυπη περιοδική έκδοση για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2004 από την «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης». Ακολούθησαν άλλα δύο τεύχη μέχρι το Φεβρουάριο του 2005 που μοιράστηκαν από πόρτα σε πόρτα στην τοπική κοινωνία. Λειτουργεί σε ηλεκτρονική μορφή από τον Δεκέμβριο του 2020, από τη Συνέλευση «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης», φιλοξενώντας άρθρα, απόψεις και ενημέρωση για το περιβάλλον, τα τοπικά κινήματα πόλης και γενική θεματολογία.
Αναδημοσιεύουμε το κείμενο απολογισμού της “Υψηλής Τάσης” για το Συνέδριο “Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΑΥΡΙΟ. Προστασία, Διαχείριση και Διασύνδεση με την Κοινωνία”
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΑΥΡΙΟ»
Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηλιούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», βρεθήκαμε το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου στα πλαίσια του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Παρακάτω παραθέτουμε εν συντομία όσα ειπώθηκαν αλλά και τα συμπεράσματά μας.
Την 1η μέρα, από τις τοποθετήσεις των σχετικών επιστημόνων σημειώσαμε τα εξής:
– την ανάλυση της πλούσιας βιοποικιλότητας του Υμηττού και της σημασίας του για το γενικότερο οικοσύστημα και την υγεία των πολιτών.
– τα πολυάριθμα μονοπάτια, ρέματα, σπήλαια του βουνού.
– τους αυξημένους κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης να παρθούν αυξημένα μέσα προστασίας.
– τις απειλές: πυρκαγιές, οικιστικές πιέσεις, αυθαίρετα, με την επισήμανση ότι τα τελευταία 7 χρόνια έχει χαθεί το 33% των δασών της Αττικής.
– την απελπιστική υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και την έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων φορέων.
– την σημασία των δράσεων των κινήσεων πολιτών
– την πρόταση για δημιουργία «πράσινων» διαδρόμων ανάμεσα στα όρη του λεκανοπεδίου και για αποκατάσταση των μπαζωμένων υδάτινων διαδρομών (ρεμάτων) ως σύγχρονη τάση κρίσιμη για το οικοσύστημα, την πολιτική προστασία και την υγεία μας.
– μας έκανε κακή εντύπωση η αναιμική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων της πόλης μας σε μια συζήτηση απ’ την οποία θα μπορούσαν να μάθουν πολλά.
– από τους εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων, η WWF συμφώνησε με τις προτάσεις των επιστημόνων και πρόσθεσε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με φυσικά μέσα και όχι μεγάλα τεχνικά έργα.
– ο συμπολίτης Πάνος Τότσικας αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες που έδωσαν πλήθος κινήσεων πολιτών μέσα απ’ την «Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού» αλλά και ειδικά στην πόλη μας για:
– την αποτροπή της χάραξης επιφανειακής λεωφόρου στο βουνό
– την αντίδραση στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που που με πλήθος διατάξεων αδυνατίζει την προστασία του Υμηττού
– τις διεκδικήσεις τμημάτων του βουνού ως «εύκολο» δωρεάν χώρο για Κολλέγια, Εκκλησία, Νεκροταφεία, Γκαράζ Δήμων, αθλητικές, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ιδιωτικά συμφέροντα κλπ.
– την απομάκρυνση του ΚΥΤ που δημιουργήθηκε παράνομα, με αστυνομική καταστολή και συνεχίζει να απειλεί την υγεία των κατοίκων (όπως διαπιστώνουν και δικαστικές αποφάσεις)
Την 2η μέρα, οι κρατικοί εκπρόσωποι αναφέρθηκαν δοξαστικά για το μέχρι τώρα έργο τους προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα λες και τα βουνά γύρω απ’ την Αθήνα ήταν κατάξερα και αυτοί τα πρασίνισαν, την ώρα που στο ίδιο Συνέδριο οι επιστήμονες ανέδειξαν πως η Ελλάδα πανευρωπαΪκά είναι πρώτη με τρομακτική διαφορά στην έκταση που καίγεται ανά πυρκαγιά.
Υποσχέθηκαν προγράμματα και χρηματοδοτήσεις σε μια ατμόσφαιρα μάλλον οικονομολόγων παρά ανθρώπων με οικολογική ευαισθησία. Φυσικά αποσιώπησαν εντελώς τις κρατικές επιβουλές στον Υμηττό, εκτός από το θέμα του ΚΥΤ για το οποίο ειπώθηκε πως πρέπει να υπογειοποιηθεί.
Ο Δήμαρχος Αργυρούπολης εκ μέρους των Δήμων του Υμηττού (ΣΠΑΥ) αναφέρθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα πυρανίχνευσης (SMART Υμηττός).
Απαντώντας σε ερώτηση για την επίπτωση στον Υμηττό της νέας πόλης στο Ελληνικό ανέφερε πως έχει πιστοποιήσει 100χμ διαδρομών στο βουνό και οραματίζεται να αξιοποιηθούν από το Ελληνικό και όλο το λεκανοπέδιο. Υποθέτουμε πως δεν άκουσε τους επιστήμονες που μίλησαν για την ανάγκη σύνεσης και μελέτης της φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος προκειμένου να διαφυλαχτεί η βιοποικιλότητα.
Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης για τον Προφήτη Ηλία είπε πως, επειδή ο ιερέας κρατά κλειδωμένο τον χώρο, πρόκειται να γίνει παρέμβαση παρουσία των αρχών.
Μας έκανε εντύπωση διότι στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερών είχε ειπωθεί πως αυτό έχει ήδη γίνει.
Για το ΚΥΤ επανέλαβε τη θέση του κρατικού εκπροσώπου ότι «το ΚΥΤ πρέπει να υπογειοποιηθεί»(!) Βάζουμε θαυμαστικό διότι νομίζαμε πως δεσμευόταν από την προεκλογική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μη μεγέθυνση και απομάκρυνση του ΚΥΤ, μάλιστα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Πιστεύουμε πως ο Δήμαρχος, αντί αίφνης να ανατρέπει δημόσια συλλογικές και προσωπικές θέσεις, καλύτερα θα ήταν να αξιοποιήσει τη νέα του θέση στο Δήμο και μαζί με όλη την τοπική κοινωνία, να δει πώς αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, παρά να το παραπέμπει στις καλένδες.