του Γιώργου Μπαλτά
Διάβασα σε ανάρτηση της “Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Ηλιούπολης-ΟΠΙ” την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο Ηλιούπολης σχετικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ηλιούπολης:
“Προς τον Δήμαρχο Ηλιούπολης, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις: Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες. Στις 31 Μαρτίου 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία της πόλης μας. Είναι βέβαιο πως ο Δήμος μας θα θελήσει να τιμήσει αυτή την επέτειο. Από την πλευρά μας θέλουμε να σας εισηγηθούμε για ορισμένες σχετικές δυνατότητες που διαπιστώνουμε από την ιστορική έρευνα που διεξάγουμε. Φυσικά οι επιλογές ανήκουν στον Δήμο, όμως ό,τι και αν επιλεγεί, ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας. Θα επιθυμούσαμε λοιπόν, με την πρώτη ευκαιρία, να τεθεί σχετικό θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου”.
Το θέμα έχει σχέση με τον καθορισμό της γενέθλιας ημέρας της Ηλιούπολης, πράξη που καθορίζει και την ηλικία της πόλης!
Παρά το γεγονός ότι το θέμα φαίνεται απλό, στην Ηλιούπολη το κάνουμε δύσκολο, πράγμα που αποκαλύπτει πως η πόλη πάσχει από ένα ιδιόμορφο σύνδρομο που μάλλον πρέπει να καταγραφεί ως “σύνδρομο Ηλιούπολης”!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο 25ης Φεβρουαρίου 2016 επί δημαρχίας κ. Βασίλη Βαλασόπουλου αποφασίστηκαν γιορτές για τα 53, τότε, χρόνια γένεσης-ίδρυσης της Ηλιούπολης!
Η απόφαση αυτή, της τότε Δημαρχιακής Αρχής, στηρίχτηκε στην “αναβάθμιση” της Κοινότητας Ηλιούπολης σε Δήμο Ηλιούπολης του Νομού Αττικής, πράξη που έγινε στις 19 Απριλίου 1963 με το ΦΕΚ 45Α 19.4.1963!
Όμως, άλλο πράγμα η αναβάθμιση και άλλο η γενέθλια ιδρυτική πράξη της Ηλιούπολης!
Για τον ορισμό της γενέθλιας-ιδρυτικής πράξης της Ηλιούπολης έχουμε τρεις βασικούς σταθμούς στην ιστορία της.
Πρώτος σταθμός το σχέδιο πολεοδόμησης της περιοχής από τον εξ Αιγύπτου Δρανδάκη που αγόρασε την έκταση, σχεδίασε-ρυμοτόμησε τη περιοχή και ονόμασε το επιχειρηματικό του σχέδιο “Ηλιούπολις”!
Αυτό έγινε στις 31 Μαρτίου 1925, ημερομηνία που υπογράφτηκε το “ιδιωτικό” επιχειρηματικό ρυμοτομικό σχέδιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κουντουριώτη.
Τα λίγα διάσπαρτα σπίτια της περιοχής ανήκουν στην όμορη κοινότητα Μπραχαμίου και δεν χαρακτηρίζονται καν οικισμός!
Δεύτερος σταθμός η 24η Μαΐου 1928, που αναγνωρίζεται οικισμός Ηλιούπολης και προσαρτάται στην Κοινότητα Μπραχαμίου.
Η Κοινότητα Μπραχαμίου λίγο αργότερα, με το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης 125Α της 8.8.1928, μετονομάζεται σε Κοινότητα Αγίου Δημητρίου του Νομού Αττικοβοιωτίας.
Τρίτος σταθμός η 23η Οκτωβρίου 1928, που ο οικισμός Ηλιούπολης αποσπάται από την κοινότητα Αγ. Δημητρίου και αναγνωρίζεται ως Κοινότητα Ηλιούπολης του Νομού Αττικοβοιωτίας, με το ΦΕΚ 220Α 23.10.1928.
Τέταρτος σταθμός η 19 Απριλίου 1963, που η Ηλιούπολη αναβαθμίζεται από Κοινότητα σε Δήμο Ηλιούπολης του Νομού Αττικής, με το ΦΕΚ 45Α 19.4.1963.
Η Αττικοβοιωτία καταργήθηκε το 1943 εν μέσω Κατοχής και προέκυψαν, ο Νομός Αττικής και ο Νομός Βοιωτίας!
Το θέμα της ίδρυσης-γενεθλίων της Ηλιούπολης απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης στη 10η συνεδρίασή του, στις 23 Μαρτίου 2003 επί Δημαρχίας Θόδωρου Γεωργάκη και προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου του αειμνήστου Κωσταντίνου Λύτρα, οπότε και “εγκρίνεται η καθιέρωση της 16ης Οκτωβρίου 1928 ως ημέρας ίδρυσης της Κοινότητας Ηλιούπολης”.
Δεν νομίζω πως έχει νόημα η αμφισβήτηση της απόφασης της 23 Μαρτίου 2003, με βάση την οποία τα 100 χρόνια της Ηλιούπολης συμπληρώνονται το 2028, λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του 2028!
Αυτή η σύμπτωση όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγήσει σε εργαλειοποίηση της σημαντικής αυτής χρονιάς για την πόλη!
Είναι ευκαιρία να βγει η πόλη από την “μικροπρέπεια”, την “μικροπολιτική”, την εσωστρέφεια, την ιδιοτέλεια!
Η ευθύνη είναι μεγάλη για τον νέο και νεαρό Δήμαρχο της πόλης, που καλείται να “υπερβεί εαυτόν” απέναντι σε μια ιστορική στιγμή της πόλης!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 10 Απριλίου 2024