Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΘ. Παπαδάτος: Ηλεκτροφωτισμός - Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο.

Θ. Παπαδάτος: Ηλεκτροφωτισμός – Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο.

Στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης (ή, ενδεχομένως, κάποιος στενός πυρήνας αυτής) αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση το θέμα της λήψης απόφασης για σύναψη δανειακή σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα για την αναβάθμιση του Ηλεκτροφωτισμού.
Ζήτημα κομβικό, με μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα και χρονική διάρκεια σημαντική.
Πρόκειται, ίσως, για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης που, δυστυχώς, δεν έχει επιλυθεί τα τελευταία 8 περίπου χρόνια, με την ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης να είναι τεράστια.
Εντούτοις, με λύπη διαπιστώνουμε πως και η νυν Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία διάθεση προσέγγισης του ζητήματος με σοβαρότητα, πάρα μόνο επικοινωνιακά.
Πώς, άλλωστε, μπορεί να εξηγηθεί το χρονικό σημείο κατά το οποίο έρχεται η συγκεκριμένη πρόταση, δίχως να έχει προηγηθεί η παραμικρή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου (συνεδρίαση που γίνεται σκόπιμα τόσο αργά, ενώ διεξάγεται μόνο και μόνο επειδή επιβάλλεται από το Νόμο) θα “ληφθεί απόφαση” για τον τρόπο υλοποίησης ενός εκ των κρισιμότερων έργων. Πιθανόν όταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόταν, μέσω τετρασέλιδης επιστολής της, για αναβάθμιση της λειτουργίας του ανώτερου θεσμικού οργάνου του Δήμου μας, είχε κατά νου (sic) την ψήφιση τέτοιων θεμάτων “νύχτα”…
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η Δημοτική Αρχή εισηγείται τη λήψη δανείου για την αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού.
Εκ πρώτης όψεως, και εξ όσων μπορούμε να αντιληφθούμε από τη σιβυλλική διατύπωση του θέματος, η δημοπράτηση του εν λόγω έργου με το καθεστώς των δημόσιων συμβάσεων (με κριτήριο, μάλλον, ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά) βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μολοταύτα, είναι αδιανόητο να ληφθεί πρώτα απόφαση για τον τρόπο υλοποίησης του έργου (τόσο τεχνικά όσο και χρηματοδοτικά), χωρίς να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο του έργου.
Πρόκειται, άραγε, για απλή προμήθεια φωτιστικών σωμάτων;
Και σε τι ποσότητα;
Η μέχρι τώρα συζήτηση (ήδη από το 2017) αφορούσε την αλλαγή 5.053 φωτιστικών.
Πλέον γίνεται αναφορά σε 8.427 φωτιστικά.
Με ποιον τρόπο εξηγείται μια τέτοια αύξηση στις ανάγκες προμήθειας, από τη στιγμή που ήδη αρκετοί λαμπτήρες έχουν αλλαχθεί / αναβαθμιστεί;
Ποια στοιχεία έχουν ληφθεί υπόψη για την εξεύρεση της ωφελείας από την ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων από λαμπτήρες τύπου LED;
Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί ως προς την πραγματική κατανάλωση ενέργειας παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις.
Έχει διερευνηθεί εάν υφίσταται νεότερη τεχνολογία, σε σχέση με την προτεινόμενη (σχεδόν ταυτοτόσημη με αυτή πριν περίπου 8 χρόνια) ώστε το κέρδος του Δήμου να είναι μεγαλύτερο;
Ποια θα είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη συντήρηση των εν λόγω φωτιστικών σωμάτων;
Έχει κοστολογηθεί η συγκεκριμένη παροχή ώστε να κριθεί και η πληρότητα της προτεινόμενης λύσης;
Το αντικείμενο του έργου είναι μόνο η προμήθεια αυτών, δίχως καμία άλλη περαιτέρω υπηρεσία (π.χ. σύστημα τηλεδιαχείρισης); Εάν δεν περιλαμβάνεται, είναι δυνατόν να στοιχίζει το έργο τόσο πολύ;
Είναι πρόδηλο ότι πριν την όποια απόφαση για λήψη ή μη δανείου, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου.
Το μόνο που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι μια γενικόλογη, ανυπόγραφη περιγραφή (εν είδει, τάχα, μελέτης) 3 σελίδων με παράθεση αποσπασματικών, και δίχως επεξήγηση, οικονομικών στοιχείων που μόνο προβληματισμούς δημιουργούν.
Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο, η Δημοτική Αρχή, δυστυχώς, δεν συμβάλλει στην ορθολογική και με διαφάνεια επίλυση του προβλήματος.
Αντιθέτως επιτείνει την ανησυχία.
Ως ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη επαναλάμβανουμε ότι πρέπει να σκύψουμε στο θέμα με σοβαρότητα.
Είναι προτεραιότητα η επίλυση του προβλήματος του Ηλεκτροφωτισμού, με διαφάνεια, προς όφελος των δημοτών. Εμπιστευόμενοι την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι να εκπονηθεί μία πραγματική μελέτη αναφορικά με το ακριβές αντικείμενο του έργου, λαμβάνοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, και την ωφέλεια που θα προκύψει ώστε να είναι δυνατή η διακρίβωση του προϋπολογισμού του.
Τούτο άλλωστε, προβλέπεται και από τον οικονομικό προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα που η ίδια η Δημοτική Αρχή έχει υπερψηφίσει.
Με δεδομένο ότι τίποτα από αυτά δεν υφίσταται, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που έρχεται η συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναβάλει τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος για το Σεπτέμβρη, και αφού πρώτα έχει προετοιμάσει τα αναγκαία στάδια.
ΥΓ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την τοποθέτηση του εταίρου της Διοίκησης, και συγκεκριμένα της Δημοτικής παράταξης ΕΝΑΚ. Θυμίζουμε ότι το 2017 (πρβλ. αποφάσεις 33/2017 και 120/2017 του Δημοτικού Συμβούλιο), η εν λόγω παράταξη (συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου της, υπό την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Υπηρεσίας) στη σημερινή Διοίκηση) είχε καταψηφίσει σχεδόν ταυτόσημες προτάσεις…

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο