Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΔιαβούλευση: Ένας θεσμός σε απαξίωση μέχρι ευτελισμού

Διαβούλευση: Ένας θεσμός σε απαξίωση μέχρι ευτελισμού

του Γιώργου Μπαλτά

Στην κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας, τις εκλογές, κάνουμε μια σούμα και μετράμε ψήφους και ποσοστά κομμάτων!
Μένουμε ικανοποιημένοι και αυτάρεσκα αυτοχαρακτηριζόμαστε πολίτες Δημοκρατικής Πολιτείας, Δημοκρατικής Πολιτείας που το 70% των Πολιτών της Ηλιούπολης, τη τελευταία Κυριακή των Δημοτικών εκλογών, δεν πήγαν να ψηφίσουν!
Συνήθως κρίνουμε τους πολιτικούς, τους πολιτικούς σχηματισμούς ακόμα και τις σχετιζόμενες με τις εκλογές ιδεολογίες την προεκλογική περίοδο επικεντρωνόμενοι στα έργα και τις υπηρεσίες που συγκροτούν τα προεκλογικά προγράμματα.
Η Δημοκρατία όμως είναι θέμα έργων;
Είναι θέμα δημοκρατίας αν ένας δρόμος θα μονοδρομηθεί ή όχι;
Είναι θέμα Δημοκρατίας αν ο Δήμος θα μαζέψει ή δεν θα μαζέψει τα σκουπίδια ;
Η ικανότητα είναι πολύ σημαντικό θέμα για μια πόλη αλλά η ικανότητα, σε τέτοιου είδους θέματα δεν είναι ιδεολογικό προνόμιο καμιάς ιδεολογίας!
Το ζητούμενο για μια Δημοκρατική Πόλη είναι ο συνδυασμός ικανότητας και ιδεολογίας που στοχεύει, επιδιώκει το ενδιαφέρον, την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά!
Κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πως ο Κωνσταντίνος Δελλαπόρτας ήταν ένας ικανός δήμαρχος και πολλά έργα έγιναν στις μέρες του!
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στις πρώτες μετά την μεταπολίτευση εκλογές ο Δελλαπόρτας παρ΄ ολίγον να εκλεγεί Δήμαρχος!
Για ένα Δήμο, ζητούμενο είναι ο συνδυασμός έργων, υπηρεσιών προς τους Δημότες και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας, με έκφραση την συμμετοχή των Πολιτών στα «κοινά» που συμβάλλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση πολύπλευρων δυνατοτήτων και ιδεών, που υπάρχουν και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης!
Πολλές φορές στεκόμαστε απαξιωτικά έως και αρνητικά απέναντι στο νόμο.
Ο νομοθέτης όμως σχετικά με το βάθεμα της Δημοκρατίας και το τρόπο λειτουργίας έχει προβλέψει σημαντικές δυνατότητες- ευκαιρίες για τους πολίτες.
Δυνατότητες και ευκαιρίες που μένουν αναξιοποίητες ή υπολειτουργούν και τούτο γιατί λείπει το ενδιαφέρον της εκάστοτε πολιτικής Διοίκησης, να «μοιραστεί» την εξουσία της με τη «λαϊκή συμμετοχή».
Μια σημαντική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η «διαβούλευση», ένας θεσμός, μια μεταρρύθμιση που βαθαίνει τη Δημοκρατία, όταν βέβαια υλοποιείται σε ένα «καλό» επίπεδο!
Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να βάζει τα θέματα που επιλέγει η Διοίκηση στη βάσανο της δημόσιας διαβούλευσης, είναι θέμα ολοκλήρωσης της Δημοκρατικής λειτουργίας ενός Δήμου, όχι μόνο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών με έργα και υπηρεσίες, αλλά αυτό να γίνεται και με κοινωνική αποδοχή!
Με άλλα λόγια το ερώτημα είναι πόσο ένας δήμαρχος βαθαίνει τη δημοκρατία και πως αυτό εκφράζεται στο Δήμο ;
Θα πει κάποιος πως αυτό είναι θέμα ανεξάρτητο από τα έργα και τις ανάγκες του Δήμου και συνεπώς μοιάζει λίγο πολύ πολυτέλεια.
Δεν είναι έτσι όμως και τούτο γιατί αν σε ένα δήμο το επίπεδο λειτουργίας της Δημόσιας Διαβούλευσης γίνει ιδιαίτερα διακριτό, οι παρεπόμενες διαδικασίες έργων και υπηρεσιών κατακτώνται.
Δυστυχώς η «δημόσια διαβούλευση», έργο δύσκολο, μια μεταρρύθμιση με πεδίο εφαρμογής την συμμετοχή των πολιτών, έχει υποβαθμιστεί, οι Δήμαρχοι δεν ασχολούνται με τα δύσκολα, μακράς απόδοσης και δύσκολα μετρήσιμα θέματα όπως είναι η διαβούλευση, προτιμούν μια ευελιξία διοικητική – διαχειριστική από την οποία προσδοκούν γρήγορες και σαφείς κομματικές-παραταξιακές αποδόσεις – ψήφους.

Στη πράξη οι Δήμαρχοι βλέπουν την διαβούλευση ως φρένο του «δημαρχοκεντρισμού» που τους διέπει, τα παίρνουν όλα πάνω τους για να «οικειοποιηθούν» την όποια επιτυχία, παραβλέποντας πως ανάγκη της κοινωνίας είναι η αναβάθμιση της πολιτικής κουλτούρας στην οποία και «υστερούμε» ως κοινωνία, δημοτικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα και άλλες δομές!
Η «δημόσια διαβούλευση», έχει αναλυθεί τόσο από τις εισηγητικές εκθέσεις των σχετικών νόμων όσο και σε επίπεδο θεωρητικό επίπεδο από πλήθος ειδικών!

Σε επίπεδο Δήμων και ειδικότερα στο Δήμο Ηλιούπολης καμιά προσπάθεια δεν έγινε ώστε να κατανοηθεί από τους πολίτες η βαρύτητα της «δημόσιας διαβούλευσης» στο «βάθεμα» της Δημοκρατίας. Αλλά και σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα όλων των παρατάξεων δεν περιλαμβάνονται προτάσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών και όπου τυχόν υπάρχουν, είναι τυπικές, αφηρημένες και επί της ουσίας ατελέσφορες!

Γιώργος Μπαλτάς Ηλιούπολη 19 Ιανουαρίου 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο