Πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Τοπικό Σχέδιο Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Ηλιούπολης. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το θέμα ήρθε προς συζήτηση «εν μέσω καλοκαιριού» και με διαθέσιμο χρόνο πέντε ημερών!
Η δημόσια διαβούλευση είναι η διαδικασία κατά την οποία ζητείται η συμβολή των πολιτών σε θέματα που τους αφορούν και μπήκε στη πολιτική ζωή της χώρας μας το 2010, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια κοινοτικών οδηγιών για την ανοιχτή διακυβέρνηση (open government)!
Μαζί με την υποχρέωση δημόσιας ανάρτησης όλων των διοικητικών πράξεων των ασκούντων διοίκηση αποτελούν μια κατάκτηση της Ελληνικής Πολιτείας .
Βέβαια κάθε θεσμός κάθε νόμος, όχι μόνο πρέπει να παρακολουθείται στην εφαρμογή του, να διορθώνονται τυχόν ελλείψεις και κυρίως να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα του, αλλά και να ενημερώνεται, γιατί όχι ίσως και να εκπαιδεύεται, η κοινωνία για τα οφέλη που προκύπτουν για την κοινωνία! Διαφορετικά κινδυνεύει να αδρανοποιηθεί ή να απαξιωθεί ο νόμος-θεσμός, παρακάμπτοντας τη στόχευση για την οποία δημιουργήθηκε!
Ιδιαίτερα για καινοφανείς θεσμούς στον πολιτικό βίο της χώρας όπως είναι η διαφάνεια, η δημόσια διαβούλευση για την επιτυχία τους και την απόδοση των σκοπούμενων αποτελεσμάτων, απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση της εφαρμογής τους και η προστασία τους από τυχόν κακόβουλες επιδράσεις, τόσο στην ουσία τους όσο και ως προς την εφαρμογή τους!
Ας γυρίσουμε όμως στο ειδικό θέμα της διαβούλευσης για το Τοπικό Σχέδιο Πολεοδομικού σχεδιασμού της Ηλιούπολης!
Πόσο έτοιμη, πόσο ενημερωμένη, πόσο «εκπαιδευμένη», είναι η Ηλιούπολη για να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα, ένα θέμα που δεν προέκυψε τώρα που ο Δήμος το φέρνει προς συζήτηση, αλλά υπάρχει από συστάσεως του οικισμού της Ηλιούπολης το 1924;
Μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιες παρεμβάσεις της πολιτείας όλων των επιπέδων Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Κεντρική Κυβέρνηση αναπτύχτηκε η Ηλιούπολη;
Προφανώς το θέμα δεν είναι καινούργιο και πολλές φορές, με τον ίδιο ή άλλο τίτλο, συζητήθηκε ή συζητήθηκαν πλευρές του θέματος!
Στη συζήτηση που άνοιξε κατακαλόκαιρο και για 5 μόνο ημέρες οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους εθελοντικά, μια συζήτηση όμως για ένα τόσο σημαντικό θέμα εκτός από την εθελοντική συμμετοχή οφείλει να στηρίζεται, κυρίως να στηρίζεται, στην υποχρεωτική συμμετοχή συλλογικοτήτων της πόλης που, θέλουν να, και διεκδικούν λόγο «στα της πόλης»!
Στην Ηλιούπολη στις τελευταίες εκλογές κατέβηκαν 9 παρατάξεις!
Πόσες από αυτές τις παρατάξεις διαμόρφωσαν θέσεις για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Ηλιούπολης μέσα από ανοιχτές διαδικασίες ενός παραταξιακού Δημοκρατικού διαλόγου με τους Πολίτες;
Η κυρίαρχη εικόνα περί συζητήσεων προκύπτει ως ad hoc αυτοσχεδιασμός παράλληλων μονόλογων, εντός των στενών χρονικών δυνατοτήτων που παρέχουν οι συζητήσεις τέτοιων θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Στην Ηλιούπολη όπου δραστηριοποιούνται μερικές δεκάδες κοινωνικές συλλογικότητες πολλές των οποίων είναι καθαρά «Δημοτικοσυντήρητες», πόσες από αυτές νοιώθουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση για το πολεοδομικό σχέδιο της Ηλιούπολης;
Στην Ηλιούπολη δραστηριοποιούνται μερικές χιλιάδες επαγγελματίες με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον για την πόλη, πόσοι από αυτούς, οι ίδιοι ή συλλογικά τους όργανα, βρίσκονται σε διάλογο με την πόλη για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της, όχι με τον εκάστοτε δήμαρχο;
Η Ηλιούπολη έχει 40 χιλιόμετρα δρόμων με επαγγελματικά ακίνητα.
Είναι ή δεν είναι ένα οικονομικό μέγεθος που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στον οποιοδήποτε πολεοδομικό σχεδιασμό;
Το υπό συζήτηση σχέδιο Πολεοδομικού Σχεδιασμού Ηλιούπολης προσεγγίζει το θέμα με διαμόρφωση τριών επιλογών από τις οποίες θα επιλεγεί μία:
- Κατά την πρώτη επιλογή τα πράγματα εξελίσσονται κατά πως πάνε μέχρι σήμερα και συνεπώς παρέλκει κάθε σχεδιασμός άρα και παρέμβαση!
- Η δεύτερη επιλογή προκρίνει παρεμβάσεις με μια λογική ισόρροπης παρέμβασης σε όλο το μήκος και πλάτος της Ηλιούπολης!
- Η τρίτη επιλογή προτείνει τη συγκέντρωση της ανάλογης προσπάθειας στη δημιουργία ενός ανεπτυγμένου κέντρου, με τις ανάλογες επιδράσεις στην υπόλοιπη πόλη !
Το θέμα είναι μεγάλο και το πιθανότερο σενάριο που θα προκριθεί είναι το πρώτο, να μη γίνει τίποτα και η πόλη να πορευτεί ως μέχρι σήμερα στο άγνωστο με βάρκα την κακομοιριά της!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 13 Σεπτέμβρη 2024