Ο βρεφονηπιακός σταθμός στην Λ. Ειρήνης και Αριστογείτονος τέθηκε σε λειτουργία με τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες να αποτελούν πλέον ιστορία της πόλης!
Με ευκαιρία την έναρξη λειτουργίας μιας δημόσιας δομής όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός, ο Δήμος θα πρέπει να εγκαινιάσει «το βιβλίο ιστορίας της δομής» και να επιφορτίσει τους υπευθύνους του σταθμού με την καταγραφή της ιστορίας του βρεφονηπιακού σταθμού με κάθε λεπτομέρεια όπως αυτή θα συμβαίνει και θα «χτίζει» τον νέο Ηλιουπολίτη τον μεθαυριανό πολίτη!
Συμβολή σ’ αυτή τη καταγραφή της ιστορίας ας είναι και τα ακόλουθα:
Το οικόπεδο επί του οποίου χτίστηκε ο παιδικός σταθμός είναι ένα από τα λίγα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, με σαφείς τίτλους ιδιοκτησίας και δεν ανήκει στην κατηγορία των διασωθέντων από τον Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο οικοπέδων, που διεκδικούσαν οι Νάστοι!
Επί του οικοπέδου αυτού ο ιστορικός Δήμαρχος Θεόδωρος Γεωργάκης είχε σχεδιάσει την ανέγερση πολιτιστικού Κέντρου με αιτιολογική επιχειρηματολογία πως θα ήταν εύκολο να ανεγερθεί σε ιδιοκτησία του Δήμου με ίδιες δαπάνες, του κράτους «συντρέχοντος» με κάποια συμμετοχή στην αναγκαία δαπάνη με ένταξή του στα πολλά προγράμματα της ΕΕ!
Η ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους που έχει τα χρήματα αλλά και πληθώρα χώρων, ιδιαίτερα στην Ηλιούπολη!
Η απόφαση για πολιτιστικό κέντρο ελήφθη, οι άδειες εκδόθηκαν και ο Δήμος ήταν σε αναζήτηση χρηματοδότησης του έργου!
Ο Θόδωρος Γεωργάκης όμως, έχασε τις εκλογές και η Διοίκηση του κ. Γιάννη Αναγνώστου που τον διαδέχτηκε τροποποίησε την απόφαση και πρόκρινε την ανέγερση παιδικού σταθμού, διαθέτοντας το οικόπεδο, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου στο κράτος , αποκλειστικά αρμόδιο και υπεύθυνο για μια τέτοια δομή που μάλιστα είχε σωρεία οικοπέδων για τέτοιες δομές κρατικής ευθύνης!
Να σημειώσω εδώ πως το Ελληνικό κράτος «απέχει» της ευθύνης ανέγερσης πολιτιστικών υποδομών και περιορίζεται στη παραχώρηση και μόνο, σχολαζόντων κρατικών υποδομών, κτίρια, στρατόπεδα κλπ, όπου τέτοιες υπάρχουν!
Σε συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο επισημάνθηκε η πλευρά αυτή από τον Κώστα Κονδύλη, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί της διοίκησης Αναγνώστου, οι δε συνεχιστές της Διοίκηση Γεωργάκη περί άλλων τυρβάζανε τότε!
Από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου στην 22η Συνεδρίαση Της 18ης Δεκεμβρίου 2008 με 19ο Θέμα: «Έγκριση τρόπου κατασκευής του έργου «Κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού 60 θέσεων και ΚΔΑΠ» στο οικόπεδο επί της Λεωφ. Ειρήνης και Αριστογείτονος με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή».
Ο Κώστας Κονδύλης σημειώνει τότε:
«Συνάδελφοι, βλέπετε ότι αποφεύγουμε να το κουβεντιάζουμε. Το οικόπεδο που είναι στη Λεωφ. Ειρήνης και Αριστογείτονος, είναι το μοναδικό οικόπεδο που ο Δήμος έχει τίτλους. Αυτό το οικόπεδο από το 1998 είχε εξαγγείλει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι θα κάνει Πολιτιστικό Κέντρο – Βιβλιοθήκη. Όντως το 2002 είχε βγει άδεια, είχε γίνει μελέτη, υπάρχει η μελέτη, το επαναλαμβάνω, υπάρχει η μελέτη». Και συνεχίζει: «Είχε βγει άδεια το 2002 που προέβλεπε ότι το ισόγειο θα είναι καταστήματα συναφή με τον πολιτισμό, δηλαδή βιβλιοπωλεία κλπ.Αυτή η άδεια και αυτό το έργο δεν προχώρησε. Κάποια στιγμή έρχεται ο κ. Προβιάς με τον κ. Γεωργάκη, αναθεωρούν, γιατί βρήκαν την Εθνική Τράπεζα να φτιάξει το ισόγειο να το νοικιάσει, να χρηματοδοτήσει η Εθνική Τράπεζα. Και αναθεώρησαν, ξεκίνησαν και έφτιαχναν, άλλαξαν και τη μελέτη για το υπόγειο γιατί ήθελε χρηματοκιβώτια και ιστορίες και θησαυροφυλάκια.Γι’ αυτή τη μελέτη που ξαναπληρώσαμε, δεν βγήκε άδεια. Όμως, σήμερα ο Δήμος Ηλιούπολης, διαψεύδοντας ,αυτά που λέει ο κ. Δήμαρχος, έχει μελέτη έτοιμη για Πολιτιστικό Κέντρο – Βιβλιοθήκες στο κέντρο της πόλης, σε ένα οικόπεδο που είναι δημοτικό, σε ένα οικόπεδο ,που αν φτιαχνόταν αυτό το κτίριο, θα ήταν ένα στολίδι που θα έλυνε προβλήματα του πολιτισμού, αλλά και πνευματικά ζητήματα της Βιβλιοθήκης στην πόλη»!
Και συνεχίζει ο Κώστας Κονδύλης:
«Η Δημοτική Αρχή αυτό το έργο το είχε προεντάξει στο ΘΗΣΕΑ, ήταν στο ΘΗΣΕΑ, που μπορούσε από το ΘΗΣΕΑ να το ολοκληρώσει, να το προχωρήσει, να το φτιάξει. Όταν έχουμε δεδομένο ότι ο ΘΗΣΕΑΣ έχει απορροφηθεί μέχρι σήμερα κατά 38%. Άρα λεφτά υπήρχαν για να προχωρήσει»!
Δυστυχώς η συνέχεια είναι το μεγάλο ζητούμενο για κάθε έκφραση της οποιαδήποτε εξουσίας στη χώρα άρα και στο Δήμο και εδώ η συνέχεια καταπατείται βάναυσα, «προς δόξαν» της εγωπάθειας των «υπηρετών» του δημοσίου συμφέροντος!
Εγκρίθηκε λοιπόν η αλλαγή σκοπού του έργου και προωθήθηκε η ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού.
Θάφτηκε οριστικά η ενδιαφέρουσα πρόταση της διοίκησης Γεωργάκη η οποία όχι μόνο θα εξασφάλιζε ένα πολιτιστικό κέντρο, σημαντικό στοιχείο στην ταυτότητα της Ηλιούπολης αλλά και σημαντικό έργο ενίσχυσης της εμπορικότητας της Λεωφόρου Ειρήνης!
Το θέμα δεν απασχόλησε καθόλου τους επαγγελματίες της πόλης, όχι μόνο στη γέννησή του αλλά και στα μετέπειτα στάδια- φάσεις του, που θα μπορούσαν να καταθέσουν τη γνώμη τους.
Η πρόταση Γεωργάκη δεν απασχόλησε και τους πολιτιστικούς φορείς, που σιγά σιγά, πλείστοι εξ αυτών, «εξορίστηκαν» στα εξωτερικά όρια της πόλης, στο γνωστό πολυκλαδικό συγκρότημα!
Δεν είναι καθόλου ρηξικέλευθος άποψη, η ανάγκη στέγασης των πολιτιστικών φορέων να αποτελεί ευθύνη του Δήμου και μάλιστα σε ανάλογες ξεχωριστές, σαφώς διακριτές δομές και τέτοιες δεν είναι τα κοντέϊνερ ή τα τροχόσπιτα ή οι στριμωγμένες κάπου σε μια άκρη παράγκες!
Τα πρόσφατα εγκαίνια του βρεφονηπιακού σταθμού, με την ξεχειλίζουσα «πολιτική επιλογή» εγωπαθούς προβολής, αποκλεισμού αντιπάλων και εμπάθειας που επεδείχθη, καθώς και η ιστορία του βρεφονηπιακού σταθμού και κατά πως αυτή εξελίχθηκε, κάνουν εμφανές και αυταπόδεικτο το βασικό πρόβλημα της Ηλιούπολης ως διοικούμενης από «μικρότερους» των αναγκών της ανθρώπους!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 5 Οκτωβρίου 2024