Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023Οι Γερμανοί "δείχνουν" ποιόν θέλουν νικητή των εκλογών!

Οι Γερμανοί “δείχνουν” ποιόν θέλουν νικητή των εκλογών!

Το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές…

Ακούσαμε το Podcast της δημοσιογράφου Βασιλικής Σιούτη στο LiFO Politics, όπου συζητάει με τον ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ στην Αθήνα, Φέρρυ Μπατζόγλου, ο οποίος εξηγεί γιατί η οικονομία, το προσφυγικό και τα δυτικά Βαλκάνια είναι τα σημαντικότερα θέματα για τα γερμανικά συμφέροντα και ότι ενδιαφέρουν την Γερμανία οι κυβερνητικές πολιτικές, που θα ακολουθηθούν στα πεδία αυτά.

Η Γερμανία θέλει να κάνει τη δουλειά της στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τα κόμματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις προτιμήσεις της.

Η κυβέρνηση Σολτς και κυρίως η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή τα έξι κράτη που τα αποτελούν και το Κοσσυφοπέδιο, που δεν έχει αναγνωρίσει η Ελλάδα και άλλα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος.

Ο  Αλέξης Τσίπρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απέδειξε στο Βερολίνο ότι μπορεί να πετύχει στα Βαλκάνια μια πορεία που να εξασφαλίζει και τα συμφέροντα της Γερμανίας στην περιοχή, που είναι το να ενταχθούν αυτές οι χώρες στην Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει συμπαγής στα μάτια του Βερολίνου, επίσης φαίνεται ως ένας παράγοντας σημαντικός για να πετύχουν τον στόχο, όταν υπάρξει το λεγόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» που θα επιτρέψει μία αντίστοιχη συμφωνία για το Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντήσει αντιστάσεις από κάποια εσωκομματική αντιπολίτευση, σε μια συμφωνία για την οποία πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί σε θέματα ταμπού.

Οι Γερμανοί παρατηρούν ότι με τον Μητσοτάκη δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα τέσσερα αυτά χρόνια, ενώ ο Τσίπρας δείχνει πιο ευέλικτος και το απέδειξε με τα Σκόπια, σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

«Το πήγε μέχρι τέλους και το Βερολίνο αυτό το έχει καταγράψει» αναφέρει στο LiFO Politics ο ανταποκριτής γερμανικού Τύπου στην Ελλάδα, Φέρρυ Μπατζόγλου.

Аκούστε όλη τη συζήτηση στο παρακάτω link:

https://www.lifo.gr/podcasts/lifo-politics/germaniko-endiaferon-gia-tis-ellinikes-ekloges?fbclid=IwAR3osPmkpabj0hYTn7bMYp2pR8w0hMXh19Z3Xz1ZVLEEGVkciZVxQ3Mv-_E

Αυτά αναφέρονται συμπυκνωμένα στην ανάρτηση της δημοσιογράφου, αλλά θα θέλαμε να συμπληρώσουμε κάποιες λογικές σκέψεις:

Φωτιά έβαλε με την ανάλυσή του ο ανταποκριτής, αλλά μάλλον κανείς δεν ενοχλήθηκε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ξεκαθάρισε το θέμα της οικονομίας και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Μην ξεχνάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός εκ των τριών πρωθυπουργών της μνημονιακής εποχής, δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου μνημόνιο 1, τον Αντώνη Σαμαρά μνημόνιο 2 και τον Αλέξη Τσίπρα μνημόνιο 3, που ολοκλήρωσε το δικό του μνημόνιο ολόκληρο, γιατί οι προηγούμενοι δεν πρόλαβαν να το ολοκληρώσουν”.

“Αυτή είναι και η δική μου προσωπική άποψη ότι δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια με την έννοια ότι τα μνημόνια ολοκληρώθηκαν και δεν καταργήθηκαν. Όταν ο Αλέξης και άλλοι πριν από αυτόν, μιλούσαν για έξοδο από το μνημόνιο εννοούσαν την κατάργηση των μνημονίων και την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων και νόμων. Ειδικά η τελευταία κυβέρνηση ολοκλήρωσε το μνημόνιο, ολοκλήρωσε την υλοποίηση των απαιτήσεων. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για έξοδο από τα μνημόνια, αν είχαν καταργηθεί όλα αυτά τα μέτρα κάτι που δεν έχει συμβεί βέβαια.

Αυτό που τελείωσε και από αυτό που βγήκε η Ελλάδα τον Αύγουστο του 18 ήτανε η χρηματοδότηση, για την ακρίβεια τη δανειοδότηση προς την Ελλάδα, αλλά σε ότι αφορά το τέλος της του νομοθετικού έργου των υπουργικών αποφάσεων των διοικητικών αποφάσεων και μιλάμε εδώ για επάνω από 700 νόμους μνημονιακούς, χιλιάδες υπουργικές αποφάσεις και δεκάδες χιλιάδες διοικητικές αποφάσεις. Από αυτές θεωρώ ότι έχουν τροποποιηθεί η καταργηθεί ελάχιστες, ελάχιστοι νόμοι και μάλιστα μετά από δικαστικές αποφάσεις από ανώτατα δικαστήρια αλλά ο πυρήνας του νομοθετικού έργου του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου μνημονίου, δηλαδή η εσωτερική υποτίμηση με μείωση μισθών και συντάξεων, η ευελιξία στην αγορά εργασίας με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και όλα αυτά τα πράγματα βεβαίως δεν έχουν καταργηθεί και συνεχίζονται.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο