Άρθρο του Γιώργου Μπαλτά
Μπήκαμε για τα καλά στη προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών για την εκλογή Δημοτικών αρχόντων και περιφερειαρχών.
Η τετραετία που κλείνει με τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πλέον δύσκολη τετραετία, όχι μόνο για την Ηλιούπολη αλλά και για όλη τη χώρα!
Τρεις καταστάσεις αξίζει να επισημανθούν ως χαρακτηριστικές για τα πράγματα της Ηλιούπολης στην τετραετία Χατζηδάκη!
- Το πρώτο και σημαντικότερο, ο εκλογικός νόμος που ανέδειξε Δήμαρχο το Χατζηδάκη, του έδωσε 6 Δημοτικούς Συμβούλους στους 41 και του είπε «τώρα κυβέρνα»!
- Το δεύτερο είναι ο πανδημία του covid, με τα lock down και τις δραματικές συνέπειες για όλη τη κοινωνία!
- Το τρίτο είναι η θριαμβευτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, με τις τεκτονικές εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο!
Η συμπερίληψη της τρίτης κατάστασης είναι αναγκαία αν γίνει συνειδητό πως ο Χατζηδάκης προέρχεται από, αλλά και διεκδικεί να γίνει εκφραστής της «προοδευτικής παράταξης».
Βέβαια πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς σε ένα σύστημα καθαρά «δημαρχοκεντρικό», βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του λαού, όπως καταδεικνύει και η γνωστή λαϊκή ρήση «τα παράπονά σου στο Δήμαρχο»!
«Προγράμματα επί προγραμμάτων» σε πολυτελείς εκδόσεις, πανό και αφίσες με «στημένες» φωτογραφίες άρχισαν να κατακλύζουν την πόλη για να προβάλλουν τον έναν, τον μοναδικό, τον δήμαρχο σωτήρα της πόλης!
Να σώσουν την πόλη, από τι, από ποιόν κίνδυνο, από ποια κατάσταση;
Από τους εννέα υποψηφίους Δημάρχους, οι οκτώ θέλουν να σώσουν την πόλη από τον έναν, τον νυν Δήμαρχο.
Όλες οι άλλες παράμετροι της «αυτοδιοικητικής» ζωής της χώρας και κατ’ επέκταση και της Ηλιούπολης είναι αρμονικά θετικές και το μόνο που υπήρξε παράταιρο είναι ο νυν Δήμαρχος και σ’ αυτό συμφωνούν και οι οκτώ, ο κάθε ένας από τη δική του σκοπιά, αλλά συμφωνούν!
Για τους «επτά επί Χατζηδάκη», δεν υπήρξαν σημαντικές συνέπειες από τις συνθήκες που ζήσαμε τη τετραετία Χατζηδάκη;
Τα δυο χρόνια lock down, οι δυσκολίες των τηλεσυνεδριάσεων, ο αποσυντονισμός υπηρεσιών από τις «άδειες ειδικού σκοπού» και την «εξ αποστάσεως εργασία», φεύγει το ΚΥΤ, αποκτούμε νεκροταφείο, η ευτυχία προ των πυλών μας δεν αφορούσαν την Ηλιούπολη;
Αντικαθιστώντας τον Χατζηδάκη με κάποιον άλλο από τους οκτώ, η Ηλιούπολη θα μετατραπεί σε μια πόλη με «ευτυχισμένους πολίτες», όπως υπόσχεται φωτισμένος συμπολίτης μας που διεκδικεί την ψήφο μας!
Αντίο προβλήματα, αντίο φτώχεια, αντίο ανεργία, αντίο αυξήσεις καυσίμων, τροφίμων, η ευτυχία προ των πυλών μας!
Και μόνο αυτή η υποσχόμενη «ευτυχία» των Ηλιουπολιτών, καταδεικνύει την επιπολαιότητα με την οποία «συντάσσονται» οι προεκλογικές υποσχέσεις – προγράμματα των υποψηφίων σωτήρων.
Ένα πρόγραμμα όμως για να είναι κατανοητό προϋποθέτει τη γνώση της πόλης που υπόσχεται να «σώσει» και προφανώς προτείνει το δρόμο προς τη σωτηρία της!
Τι σημαίνει όμως γνώση της πόλης και πως αυτή η γνώση αντικειμενικοποιείται;
«Ψήγματα» γνώσης της πόλης δεν είναι η αναγνώριση βασικών συνθηκών, προηγούμενος εκλογικός νόμος – σύνθεση Δημοτικού Συμβουλίου, διετές lock down και οι δραματικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν!
Πόσα από τα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων κάνουν λόγο για τις «συνθήκες» της διαρρεύσας τετραετίας και την εκτίμησή τους για όσα την επηρέασαν αλλά και καθόρισαν πολλά από όσα θα πρέπει να γίνουν την νέα περίοδο 2024-2027!
Ο νέος εκλογικός νόμος θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναδιάταξη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων- παρατάξεων διαμορφώνοντας συνθήκες «λιγότερων» προγραμμάτων με δεσμευτικές προοπτικές ως προς την υλοποίησή τους!
Σήμερα από τις 9 προτάσεις, 6 «ψαρεύουν» στα αδύναμα νερά του ευρύτερου προοδευτικού τόξου και τρεις ψαρεύουν στα νερά του συντηρητικού χώρου!
Αυτό το 43%, σε πολλές πόλεις, κάνει τις εκλογές, «σημαδεμένες» από τα αποδυτήρια όπως λένε και στην ποδοσφαιρική γλώσσα.
Στην Ηλιούπολη αυτό που συνέβη είναι η αναγνώριση του «κοινού εχθρού», που δεν είναι άλλος από τον νυν Δήμαρχο.
Μην έχοντας ιδιαίτερες δυνατότητες διαμόρφωσης προγραμμάτων ουσιαστικής αυτοδιοικητικής πολιτικής, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις οιασδήποτε ιδεολογικής απόχρωσης, «συνέπεσαν» στην ανάγκη αποδυνάμωσης του νυν δημάρχου στη βάση της γενικής αρχής του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου, πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σ’ αυτό, φαίνεται πως συμφωνούν όλοι, παρά το γεγονός ότι δεν κάνανε τίποτα για την εφαρμογή στη πράξη της απλής αναλογικής, που ήταν αυτή που τους έδωσε λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην Ηλιούπολη έχουμε ήδη τρανταχτά παραδείγματα αυτού του πολιτικού περιβάλλοντος που επέβαλλε ο νέος εκλογικός νόμος.