Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΕκλογές στην Ηλιούπολη: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εκλογές στην Ηλιούπολη: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Άρθρο άποψης του Γιώργου Μπαλτά

Οι  εκλογές για την Αυτοδιοίκηση το 2019 έγιναν με ένα «μπάσταρδο» εκλογικό σύστημα που κατά τη διαβούλευση ήταν απλή αναλογική και κατά την άσκηση της εξουσίας ήταν πλειοψηφικό, αν λάβουμε υπ’ όψη μας το Δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Με βάσει αυτό το σύστημα ο κ. Χατζηδάκης εξέλεξε 6 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Η στήριξη της Διοίκησης και των αναγκαίων διοικητικών πράξεων της, από 6 μόνο συμβούλους, είχε απέναντί της την «λογική» διαφοροποίηση, δηλαδή το «όχι», της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπολοίπων 35 συμβούλων κατανεμημένων αναλογικά σε 8 δημοτικές παρατάξεις.

Οι εκλογές του 2019 τελείωσαν και ο Χατζηδάκης εκλήθη να διοικήσει τον Δήμο με τους 6 συμβούλους του.

Η «αριθμητική αδυναμία» του Χατζηδάκη εκτιμήθηκε από τις υπόλοιπες 8 παρατάξεις, ως δική τους «πολιτική δύναμη» όπου ο κάθε ένας από τη σκοπιά του, έβλεπε την κατάσταση ως ευκαιρία «καπελώματος» του Χατζηδάκη και με αυτή την πολιτική επιλογή καθόριζαν τη στάση τους, που δεν ήταν άλλη από την «κοινή» επιλογή-σύμπτωση, να «αποτύχει» ο Χατζηδάκης !

Θεωρητικά, με την μόνη παράταξη με την οποία αριθμητικά θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική πλειοψηφία ο Χατζηδάκης ήταν η παράταξη του κ. Βαλασόπουλου, με τους 15 εκλεγμένους συμβούλους.

Ο Χατζηδάκης όμως είχε διαφωνήσει προεκλογικά, είχε αποχώρησε, κατέβηκε απέναντί του στις εκλογές και αφού αναμετρήθηκε μαζί του τη δεύτερη Κυριακή τον νίκησε!

Σε άρθρο μου, αμέσως μετά τις εκλογές, σημείωνα την «άκρως πολιτική πράξη του κ. Βασίλη Βαλασόπουλου που αποχώρησε από την ηγεσία της παράταξης Πρώτα η Ηλιούπολη, που ο ίδιος δημιούργησε» ελπίζοντας πως η πολιτική του παράταξη, χωρίς αυτόν, θα μπορούσε να «συντρέξει» στην δημιουργία μιας πλειοψηφίας που είχε ανάγκη η Ηλιούπολη!

Αυτό όμως δεν «έγινε», προφανώς γιατί εμφυλοχωρούσαν προσωπικές φιλοδοξίες και όχι πολιτικές θέσεις και ικανότητες!

Για να εξασφαλίσει λοιπόν ο Χατζηδάκης, μια συμφωνία συνεργασίας με άλλες παρατάξεις, έπρεπε να «καταφύγει» στο σύνολο των λοιπών παρατάξεων, πράγμα δύσκολο με το τόσο «πολιτικό» και «προσωπικών διαφερόντων» εύρος που κάλυπταν.

Ο Χατζηδάκης, άριστος «τακτικιστής», αναγκάστηκε να στηριχτεί στην «λογική της απλής αναλογικής» των ατόμων – δημοτικών συμβούλων και όχι των επικεφαλής των παρατάξεων, αναγνωρίζοντας πως και για τις παρατάξεις ήταν δύσκολη μια απόφαση συνεργασίας μαζί του!

Η πολιτική επιλογή του Χατζηδάκη βρήκε ικανοποιητική ανταπόκριση μεταξύ των συμβούλων άλλων παρατάξεων και πολλοί από αυτούς, έβαλαν πάνω από όλα την ανάγκη λειτουργίας του Δήμου και δέχτηκαν να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους στην λειτουργία του Δήμου.  

Με την πολιτική αυτή ως μονόδρομο, ο Χατζηδάκης κατόρθωσε να έχει πλέον των 15 συμβούλων, από διαφορετικές παραταξιακές δυνάμεις, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυνατότητα συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, που βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον της Ηλιούπολης!

Και μόνο ότι στην Ηλιούπολη, βρέθηκαν 15 σύμβουλοι που καθόρισαν τη στάση τους με βάση την λογική της απλής αναλογικής, είναι ουσιαστική απόδειξη πως η απλή αναλογική είχε πεδίο εφαρμογής, που δυστυχώς δεν στηρίχτηκε όπως έπρεπε, ακόμα και από τους προοδευτικούς θιασώτες της! 

Αξίζει να σημειωθεί πως μπροστά, στη διαφαινόμενη αδυναμία λειτουργίας πολλών Δήμων με ανάλογα προβλήματα «αριθμητικών» αδυναμιών Δημάρχων, όπως Μεσολόγγι, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, η πολιτεία ήρθε να νομοθετήσει ειδική ρύθμιση, δίνοντας στο Δήμαρχο την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δήμοι αυτοί, στο κατ΄ ελάχιστον αναγκαίο!

Πίσω από αυτή τη νομοθετική ρύθμιση «κρυφτήκανε» όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις ή μάλλον οι «επικεφαλής» τους, που από τη μια καταψηφίζανε τα πάντα και από την άλλη απαιτούσανε τα πάντα!

Γιώργος Μπαλτάς

Ηλιούπολη 20 Σεπτέμβρη 2023

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο