Άρθρο γνώμης του Γιώργου Μπαλτά
Τελικά το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης» καταργήθηκε, όπως προκύπτει από μια λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσιάζει τα 15, από τα 500 και πλέον, δημοτικά ΝΠΔΔ όλης της χώρας, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια νομική μορφή!
• Καταργήθηκε ένα ΝΠΔΔ, που γεννήθηκε με πάρα πολλά προβλήματα μέσα στη «θερμοκοιτίδα του Δήμου» και δεν βγήκε ποτέ από αυτή. Τώρα, μάλλον απλά «πιστοποιήθηκε» ο θάνατος του!
• Στοίχισε στο Δήμο Ηλιούπολης κατά μετριώτατους υπολογισμούς πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρώ προσφέροντας όχι μόνο ένα αναγνωρίσιμο τοπόσημο στη πόλη, αλλά και μια αίσθηση ότι η Ηλιούπολη ήταν μια «διακριτή πόλη» κατά την περίοδο της κατοχής, όπως έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί «μεταπολιτευτικά».
• Η ονοματοδοσία του οικοπέδου από τη Διοίκηση Δημήτρη Κιντή, ως χώρος που θα ανεγερθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και η μετέπειτα ανέγερση του κτηρίου από την Διοίκηση Θόδωρου Γεωργάκη, επικράτησε ως διακριτός δημοτικός χώρος, πολύ πριν φιλοξενήσει το 2009, τη συλλογή ντοκουμέντων από την Εθνική Αντίσταση.
• Η ύπαρξη αίθουσας φιλοξενίας πάσης φύσεως εκδηλώσεων, βοήθησε στην «αναγνωρισημότητα» του Μουσείου, ως τοπόσημου παρά ως Μουσείο.
• Το Μουσείο περιορίστηκε σε μια ελάχιστη λειτουργία ως αίθουσα έκθεσης «ντοκουμέντων» από την περίοδο Εθνικής Αντίστασης 1940-44.
• Στα 13 χρόνια της νομικής του ύπαρξης, δεν μπόρεσε ή μάλλον κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δικαιώσει τη λειτουργία του ως ΝΠΔΔ και τούτο διότι ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της λειτουργίας του Μουσείου, έστω στο επίπεδο των 300.000 ευρώ ετησίως, όπως προέβλεπε σχετική μελέτη.
• Η τωρινή εξέλιξη, η κατάργηση του ΝΠΔΔ, αναπόφευκτη κατά πολλούς, έρχεται να επιβεβαιώσει:
– την προχειρότητα,
– την εργαλειοποίηση του για προεκλογικές σκοπιμότητες και τις
– στενές κομματικές στοχεύσεις, μιας καθόλα «ιερής ιδέας»!
Βέβαια, παρά την κατάργηση ως ΝΠΔΔ, ο μέχρι σήμερα τρόπος λειτουργίας του «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης», ουδόλως εμποδίζεται και θα συνεχίσει ως αίθουσα ιστορικών ντοκουμέντων, αφού έτσι κι αλλιώς ουδέποτε απαιτήθηκε διαφορετική λειτουργία του.
Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έχει καταχωρηθεί στη μνήμη των πολιτών της Ηλιούπολης και πέραν της Ηλιούπολης και αυτό δύσκολα θα αλλάξει!
Έχουν περάσει τόσες ημέρες από την γνωστοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών και οι μηδενικές αντιδράσεις των παραταξιακών δυνάμεων της πόλης δείχνουν ότι δεν έχουν την «διάθεση» να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο!
Όλοι το περιμένανε!
Καμιά παράταξη δεν είχε και δεν έχει στο πρόγραμμά της πρόταση κοστολογημένης, ουσιαστικής λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης ως ΝΠΔΔ και απλά βολεύονται με τη συνέχιση της λειτουργίας ως «αίθουσας έκθεσης ντοκουμέντων και κειμηλίων περιόδου Εθνικής Αντίστασης!
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα απαρτίζουν τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από την παράταξη που ανήκουν, καλό θα ήταν να μελετήσουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων που αποφασίστηκε η ίδρυση του ΝΠΔΔ «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης» το 2009!
Έχουν να διδαχτούν πολλά!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 9.12.23