Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΗλιούπολη: Η πόλη που έβλεπε την ανάπτυξη να περνάει!

Ηλιούπολη: Η πόλη που έβλεπε την ανάπτυξη να περνάει!

του Γιώργου Μπαλτά

Η Ηλιούπολη διαμόρφωσε μια πρώτη ταυτότητα ως το προάστιο της Αθήνας με το ωραίο και σύγχρονο – τότε – πολεοδομικό σχέδιο, πράγμα που δεν καλύπτει και όλη την Ηλιούπολη!
Η «θάλασσα» δεν ήταν πόλος ανάπτυξης, αντίθετα το πράσινο με τις πευκόφυτες περιοχές συγκέντρωναν το ενδιαφέρον της αστικής και μεγαλοαστικής τάξης ως τόπο κατοικίας, με την Ηλιούπολη του Δρανδάκη να στοχεύει και να διεκδικεί μέρος αυτής της αγοράς!
Τα γεγονότα, οι εξελίξεις και κυρίως οι πολιτικές επιλογές της μετεμφυλιακής Ελλάδας διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον με κυρίαρχη προτεραιότητα τη στέγαση των πολιτών που άρχισαν να συρρέουν στην πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα σχέδια του Δρανδάκη «πάνε περίπατο» και η πολιτική επιλογή της «οριζόντιας» ιδιοκτησίας, μετατρέπει την Ηλιούπολη σε ένα τυπικό προάστιο της Αθήνας όπως τόσα άλλα, με ένα βασικό χαρακτηριστικό, το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο με τους φαρδείς δρόμους, τις πολλές και μεγάλες πλατείες!
Η Ηλιούπολη όπως και κάθε πόλη προάστιο της Αθήνας, βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση εξέλιξης – προσαρμογής, που ορίζει και τον «σπειροειδή» κύκλο της ζωής της!
Η Ηλιούπολη από ένα «αγροτικό χωριό», πριν εκατό χρόνια, εξελίχτηκε σε μια πόλη δορυφόρο της Αθήνας, πόλη αποκλειστικής κατοικίας, πόλη ξενοδοχείο για Δημότες που κατά συντριπτική πλειοψηφία εργάζονταν εκτός των ορίων του Δήμου Ηλιούπολης. Οι οικονομικές δράσεις που αναπτύχθηκαν στη πόλη, αφορούν συμπληρωματικές υπηρεσίες των κατοίκων-διαμενόντων στο «ξενοδοχείο, η ωραία Ηλιούπολη», περίπτερα, μπακάλικα, καφενεία, ταβέρνες και καθώς η πόλη μεγαλώνει και βελτιώνονται τα οικονομικά των κατοίκων εξελίσσονται και οι οικονομικές δραστηριότητες στη πόλη, παραμένοντας όμως σε «οικογενειακό» επίπεδο και λίγο συμβάλουν στην διαμόρφωση «διακριτής» ταυτότητας της πόλης!
Οι συνθήκες αλλάζουν, η επιλογή του τουρισμού ως τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, αλλάζει τα δεδομένα!
Οι παραλίες που δίνονταν «προίκα στους γαμπρούς» ως δεύτερης σημασίας περιουσίες εξελίχθηκαν σε προνομιακές περιουσίες μιας και πάνω τους στηρίχθηκε η τουριστική βιομηχανία της χώρας!
Η ανάπτυξη, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο λεκανοπέδιο αλλάζουν την ταυτότητα πολλών προαστίων και η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό αλλάζει δραστικά τον περίγυρο της Ηλιούπολης!
Άλιμος, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Γλυφάδα διαβλέπουν στο Ελληνικό την ευκαιρία να γίνουν μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας και να ωφεληθούν άμεσα και έμμεσα!
Η Ηλιούπολη, το «μπαλκόνι των νοτίων προαστίων», είχε τεθεί επικεφαλής της άρνησης της «επένδυσης του Ελληνικού» και βρέθηκε σε μια ιδιόμορφη «διπολική» κατάσταση, να ψηφίζει για την περιφέρεια Αττικής στον κεντρικό τομέα και για την κυβέρνηση να ψηφίζει στο Νότιο Τομέα μαζί τους Δήμους της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»!
Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ηλιούπολη «εξαργύρωσε» την αποδοχή της επένδυσης του Ελληνικού με την περίφημη «σήραγγα Ηλιούπολης», που «διασφαλίζει» ακόμα πιο βαθιά περιθωριοποίηση «προς δόξαν» μιας απροσδιόριστης προστασίας της πόλης από την «επένδυση του Ελληνικού»!
Καλώς ή κακώς η επένδυση του Ελληνικού προχωράει και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Οι επιπτώσεις της στην Ηλιούπολη θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές.
Το πόσο σοβαρές θα είναι, δεν είναι θέμα προσωπικών εκτιμήσεων «ατάκτως ειρημένων», ούτε είναι θέμα των Δημοτικών Παρατάξεων όπως αυτές συγκροτούνται και «δουλεύουν», αλλά πρέπει να γίνουν αντικείμενο σοβαρών επιστημονικών μελετών που ο Δήμος οφείλει να πραγματοποιήσει παίρνοντας υπόψη τις θέσεις των Δημοτικών Παρατάξεων και συνεργαζόμενος με αυτές.
Η Ηλιούπολη, με οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή, καλό θα είναι να αναστοχαστεί τις επιλογές της, να μελετήσει τη κατάσταση, τις νέες συνθήκες όπως θα διαμορφωθούν και μάλιστα πολύ σύντομα, «οι καιροί ου μενετοί»!
Μακάρι η νέα Δημοτική Αρχή να αρθεί στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της πόλης, να αφήσει πίσω της την εποχή που έβλεπε την ανάπτυξη να περνά και μακριά από «παλαιοημερολογίτικα ιδεολογήματα» να ανεβάσει τη πόλη «στο τραίνο της ανάπτυξης»!!!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 9 Γενάρη 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο