Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΤέμπη: Ύβρις και Νέμεσις;

Τέμπη: Ύβρις και Νέμεσις;

του Θάνου Κατσώνη

Πέρσι την ημέρα που η κυβέρνηση προκήρυξε το 3ήμερο εθνικό πένθος για το δυστύχημα των Τεμπών, έτυχε να έχω μια συζήτηση για το θέμα αυτό με συμπολίτη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, σοβαρό, νέο άνθρωπο και κατά κάποιον τρόπο σχετιζόμενο με θέματα μεταφορών.
Συγκλονισμένος από το γεγονός, μου είπε “ας περάσει το εθνικό πένθος και να δούμε που θα καταλήξει η υπόθεση. Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό, πολιτικά δεν είναι διαχειρίσιμο”!!!
Κατά πως φάνηκε, λάθος έκανε…
Μια χαρά διαχειρίστηκαν το θέμα οι κρατικοί θεσμοί, η δικαιοσύνη, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση και φυσικά το μιντιακό σύστημα “ενημέρωσης” των πολιτών.
Σήμερα πολλές ήταν οι δακρύβρεχτες επετειακές αναφορές στα πρωϊνάδικα, με ρεπόρτερ να συγκινούνται και να κομπιάζουν, αλλά μέχρι εκεί…
Μόλις άκουσα και τη σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού, που μετά τα πρώτα συναισθηματικά, δήλωσε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη…
Εμείς τι βλέπουμε;
• Η Επιτροπή της Βουλής απαξιώθηκε και οδηγείται ως συνήθως, σε ξεχωριστά κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά πορίσματα και πιθανή συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών.
• Η Δικαιοσύνη φέρεται σαν …βραδύκαυστο φιτίλι.
• Η χώρα μας εκτέθηκε διεθνώς με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι άδικα.
• Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, κυρία Μαρία Καρυστιανού, με τις μετρημένες και σοβαρές θέσεις της, μιλάει στην Επιτροπή της Βουλής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δεν «περνάει» ως είδηση από την αρχισυνταξία των ειδήσεων και των διάφορων πάνελ της τηλεόρασης. Την «εικόνα της» έχουμε αποκομίσει μόνο από τα σάιτ και τα κοινωνικά δίκτυα και όχι από την δημόσια ή ιδιωτική τηλεόραση.

Διαβάζω συγκλονισμένος ότι το αίτημα “κατάργησης της Βουλευτικής ασυλίας και ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης Υπουργών” που προωθείται διαδικτυακά μέχρι σήμερα, έχει συλλέξει ήδη πάνω από 800.000 υπογραφές και “τρέχει’ προς το 1.000.000.
Ίσως υπάρχει ελπίδα τελικά, αλλά αυτή θα έρθει μόνο από εμάς τους απλούς πολίτες, τον κάθε ένα από μας, που μπορεί να παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τα τεκταινόμενα και την κυριαρχία της λογικής του «σαραντένατακατό», αλλά κάποια στιγμή αντιδρούμε!!!!
Ένα γεγονός σαν αυτό των Τεμπών, στην αρχή σε τρομάζει, μετά σε θλίβει, λίγο αργότερα σε κυριεύει εσωτερικά, σε δονεί και σε προβληματίζει και στο τέλος σε κινητοποιεί.
Που θα καταλήξει αυτό;
Σε άρθρα γνώμης;
– Σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες;
– Σε ψήφο διαμαρτυρίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές ή και σε άλλες;

Δεν γνωρίζω, αλλά κατά τη γνώμη μου, ένα είναι σίγουρο:
Η βεβαιότητα ότι αυτό ήταν «το σωστό και το δίκαιο που πολιτικά μας άξιζε», έχει αρχίσει και ξεφτίζει, στη συνείδηση των απλών ανθρώπων…
Τη θλίψη για το δυστύχημα-έγκλημα ακολούθησε η συστημική Ύβρις.
Τώρα, έρχεται η Νέμεσις;

Θάνος Κατσώνης, Ηλιούπολη 28 Φεβρουαρίου 2024

*Η φωτογραφία είναι από βίντεο που μεταδόθηκε στη σημερινή εκπομπή του ΣΚΑΙ “Αταίριαστοι” και αφορά εικαστική δημιουργία για τα 57 θύματα των Τεμπών του γλύπτη κ. Τύπα.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο