Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΑΡΘΡΑΕυρωπαϊκή Ένωση: οι εκλογές έγιναν τα πράγματα δεν πάνε καλά! του Γιώργου...

Ευρωπαϊκή Ένωση: οι εκλογές έγιναν τα πράγματα δεν πάνε καλά! του Γιώργου Μπαλτά

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην ΕΕ και βασικές υπαρξιακές πολιτικές για την ΕΕ δεν συζητήθηκαν!
Ακροθιγώς έγιναν αναφορές για την κοινή αμυντική πολιτική, την ολοκλήρωση της πολιτικής ένωσης, θέματα τα οποία αφήνονται στην Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία κυρίως όμως αφήνονται στη διακριτή ευχέρεια των μεγάλων δυνάμεων-χωρών ανάλογα με τις δικές τους στοχεύσεις!
Οι «μικρές» χώρες, ανάλογα με την σφαίρα επιρροής που ανήκουν, θα ακολουθήσουν τα όσα αποφάσισαν οι «μεγάλοι»!
Στην Ελλάδα η προεκλογική συζήτηση επικεντρώθηκε στην «καθημερινότητα», μια καθημερινότητα η οποία προσδιορίζεται από προηγούμενες αποφάσεις που πάρθηκαν από τους «προστάτες» μας χρόνια πριν!
Υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή πραγματικότητα που ζει ο Έλληνας, αποφασίστηκε από τα «μνημόνια» που μας τα έβαλε ο Σόϊμπλε με την Μέρκελ και εμείς τα υπογράφαμε ασμένως, χρόνια πριν;
Υπάρχει αμφιβολία ότι όποιο κόμμα και αν κληθεί να κυβερνήσει θα κυβερνήσει υπό την υψηλή εποπτεία των πανταχού παρόντων «θεσμών», που αντικαταστήσανε την λαομίσητη «τρόϊκα»;
Η δική μου περί Ευρώπης ψήφος, επηρεάζει κατά 1/ 370εκατομυριοστόν τις πολιτικές που καθορίζουν την δική μου καθημερινότητα, μέγεθος αδιάφορο!
Από τις συζητήσεις που έγιναν στην Ελλάδα μάλλον με εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων προσομοιάζουν παρά με πολιτικές εκλογές!
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω γιατί μια τέτοια δημοκρατία, όχι μόνο δημοκρατία δεν είναι αλλά είναι ο φασισμός με προβιά δημοκρατίας!
Είναι ξεκάθαρο πως το βαθύ κράτος-γραφειοκρατία των Βρυξελών βρίσκεται σε στενή επαφή με το αντίστοιχο βαθύ κράτος των ΗΠΑ και δεν δίνουν λόγο σε κανέναν!
Σε επίρρωση του ισχυρισμού μου, αρκεί μια ματιά στις εκλογές στην Αμερική όπου, ένας προχωρημένης άνοιας γέρων κυβερνάει και μάλιστα διεκδικεί να κυβερνήσει ακόμα τέσσερα χρόνια!
Δυστυχώς μια αόρατη δύναμη, φασιστικής αντίληψη, κυβερνάει την Αμερική και δια της Αμερικής όλη τη «σωστή πλευρά της ιστορίας»!
Τελευταία η αντιπροσωπευτική, Αγγλοσαξονικής φιλοσοφίας Δημοκρατία, προχωράει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μετεξέλιξη, αυτή της «αδιαμεσολάβητης» σχέσης ηγέτη – λαού, μια σχέση με μπόλικα στοιχεία φασισμού!
Καθόλου δεν λαθεύω παραλληλίζοντας την «αδιαμεσολάβητη» δημοκρατία με τον φασισμό, όταν βλέπω στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες τις Αμερικής να διαγκωνίζεται ο Trump με τον Biden και αυτό να θεωρείται ως Δημοκρατία!
Τι δημοκρατία είναι τούτη;
«Πάρε τον έναν και βάρα τον άλλο», που λέμε στο χωριό μου ή «από τη σκύλα στη Χάρυβδη» .
Μέσα σε όλα αυτά στην Ευρώπη φαίνεται να διαμορφώνεται μια «στροφή δεξιά» όχι πως δεν ήταν δεξιά η Ευρώπη, απλά, με την επικοινωνιακή βαθμίδα μετρήσεων να υπάρχουν αρκετές σκάλες!
Η παλίρροια της δεξιάς είναι ένα αναγνωρίσιμο μέγεθος και δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και της ισορροπίας που είχε, κάπως επιτευχθεί!
Η άμπωτις της αριστεράς ή καλύτερα των προοδευτικών αντιλήψεων, είναι επίσης αναγνωρίσιμο μέγεθος στις ευρωπαϊκές εκλογές και αυτό είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, που παρέσυρε, έως και εξαφάνισε την Ευρωπαϊκή Αριστερά που είχε εμφανιστεί ως ελπίδα, ως μια κάποια αχτίδα φωτός !
Θύμα των εξελίξεων στο διπολικό κόσμο του περασμένου αιώνα ήταν και το κέντρο! Το κέντρο από το 1990 και δώθε, ίσως και λίγο νωρίτερα όταν η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε, πλέον ή βέβαιη έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης πέραν μιας ανάγκης αναμενόμενης διόρθωσης της ιστορίας!
Τι πάει να πει κέντρο, ακόμα τι πάει να πει κεντροαριστερά, αν δεν έχεις τα άκρα μεταξύ των οποίων κινείσαι;
Αυτό που καλείται να ξεκαθαρίσει στις μέρες μας είναι η δεξιά και η αριστερά! Φαίνεται πως η δεξιά βρίσκει το δρόμο της και προχωράει !
Το ερώτημα είναι τι κάνει και τι δυνατότητες έχει για να κάνει κάτι η αριστερά;
Μέχρις ότου δούμε φως από μια μεγάλη χώρα, ένα μεγάλο λαό, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία γατί όχι και Αμερική, οι συζητήσεις στην Ελλάδα θα στρέφονται γύρω γύρω από τη διανομή των καρεκλών και την ισορροπία που μπορεί να προκύψει από αυτό!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 24 Ιούνη 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο