Με σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του “ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ” δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τέσσερα πρόσωπα που απαρτίζουν το think tank, για την προώθηση της ζωοφιλίας. Τέσσερις γυναίκες αναλαμβάνουν το έργο αυτό και συγκεκριμένα , η συμπολίτισσα Κατερίνα Λουκάκη, η Δήμητρα Τuria-Αντωνάτου, η Έλενα Σιάμπου και η Νότα Καλομοίρη, όλες τους με πλούσια εθελοντική δράση και γνώση στον τομέα αυτόν.
Ακολουθούν τα βιογραφικά τους:
Κατερίνα Λουκάκη
Κτηνίατρος με επιστημονικό αντικείμενο τα ζώα συντροφιάς.
Υποστήριξε πρώτη φορά διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ) με θέμα “Θεραπευτική Συμβολή των ζώων συντροφιάς σε παιδιά με χρόνια νοσήματα και σε υγιή παιδιά”, το οποίο ήταν έναυσμα για εφαρμογές Animal Assisted Therapy και στη χώρα μας, όπου οδήγησε παράλληλα σε διακρίσεις σε Παγκόσμια και Ελληνικά Κτηνιατρικά Συνέδρια.
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ετ. ίδρυσης 1924) εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς Οργανισμούς.
Διαμόρφωσε, στήριξε και στηρίζει με προσωπική παρουσία προγράμματα Ζωοφιλίας σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε διάφορους δήμους της χώρας από το 2012.
Δήμητρα Τuria Αντωνάτου
Μάχιμη Εθελόντρια, με συμμετοχή σε δυο προγράμματα WWF-ΕΕ για την προστασία της μεσογειακής φώκιας στο Ιόνιο.
Συντονίστρια προγραμμάτων πρόληψης (στειρώσεις) σε αδέσποτα ζώα με εθελοντές κτηνιάτρους αποκλειστικά σε Δήμους.
Εκπαιδεύτρια μελών Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης “αδέσποτων” ζώων. Μέλος φιλοζωικού σωματείου με έδρα στην Αθήνα.
Έλενα Σιάμπου
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εργαστεί για περισσότερα από 20 χρόνια στον περιοδικό Τύπο.
Με πολυετή εθελοντική δράση τόσο στον τομέα της αλληλεγγύης όσο και της φιλοζωίας.
Μία πρωτοβουλία της το 2020, οδήγησε στο κίνημα για δημιουργία πάρκων σκύλων στις γειτονιές (Give Dogs a Park).
Θέλει να συνδράμει στην μεγαλύτερη πρόκληση για τον φιλοζωικό κόσμο στην Ελλάδα που είναι η κατάρριψη των λανθασμένων στερεοτύπων που επικρατούν, πρωτίστως με την αξιοποίηση διεθνών επιστημονικών δεδομένων και ορθής ενημέρωσης.
Νότα Καλομοίρη
Εργάζεται αρκετά χρόνια σε διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα (κυρίως στη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών ημερίδων).
Οι σπουδές της αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό, κυρίως όμως θεωρεί τον εαυτό της, Ακτιβίστρια Αστικών Αδέσποτων.
Έχει οργανώσει αρκετές ομάδες στη γειτονιά της, ώστε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να υπάρχει μια συνεννόηση για τις βασικές ανάγκες των αδέσποτων της περιοχής αλλά αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό.
Υπήρξε εθελόντρια του Δήμου Αθηναίων. Κατάφερε να οργανώσει ομάδες εθελοντών, για την περίθαλψη, μεταφορά σε κτηνιατρεία, επίβλεψη του χώρου γατών του Δήμου Αθηναίων καθώς και οργάνωση εκδηλώσεων υιοθεσίας.
Με την ολοκλήρωση και την μετατροπή του χώρου σε δημοτικό κτηνιατρείο από τον Δήμο, είχε ήδη καταφέρει σε ενάμιση χρόνο να υιοθετηθούν (κατόπιν ελέγχου) σε σπίτια, 36 γάτες. Η άποψή της είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετός έλεγχος στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στις φιλοζωικές οργανώσεις, γιατί το θέμα των αδέσποτων πια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα στη χώρα μας.