Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΕιδήσειςΤι διαπιστώσαμε στην επίσκεψή μας στο δημοτικό κολυμβητήριο

Τι διαπιστώσαμε στην επίσκεψή μας στο δημοτικό κολυμβητήριο

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τις διαμαρτυρίες δημοτών για την επανάκαμψη του προβλήματος με το χρώμα του νερού στην πισίνα του δημοτικού κολυμβητήριου Ηλιούπολης, τις αναρτήσεις, τα σχόλια δημοτών και την απάντηση του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, σε ομάδες της Ηλιούπολης στο Facebook, αλλά προτιμήσαμε να πάμε στον τόπο του …εγκλήματος, να δούμε με τα μάτια μας τα νερά και να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο.
Είδαμε ότι η κατάσταση ήταν βελτιωμένη, με κάποια ίχνη πράσινου χρώματος κατά τόπους.

Παρά την απροειδοποίητη επίσκεψή μας, ο κ. Γιάννης Γρηγορέας, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Πολιτισμού με προθυμία, ευγένεια και αμεσότητα απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στις μεγάλες θερμοκρασίες και παρατηρείται συχνά και σε άλλα ανοιχτά κολυμβητήρια αναφέροντας πλειάδα Δήμων, γειτονικών και μη, όπως της Γλυφάδας, του Αλίμου, του Αμαρουσίου κλπ.

Μας ενημέρωσε, ότι αμέσως με την εμφάνιση του φαινομένου, προχώρησε σε ανάλυση του νερού από Εργαστήριο και μας έδειξε τα αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων πιστοποιητικά της εργαστηριακής ανάλυσης, όπου αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα της ανάλυσης του δείγματος του νερού που ελήφθη στις 12/7, βρίσκεται εντός των ορίων όπως καθορίζονται από την σχετική Υγειονομική Διάταξη Γ1/443.
Όπως μας τόνισε, όταν ανέλαβε καθήκοντα, η κατάσταση του κολυμβητηρίου δεν ήταν η ενδεδειγμένη, αλλά ήδη επί θητείας του – για πρώτη φορά μετά από χρόνια – έχει αντικατασταθεί πλήρως η απλή άμμος στα φίλτρα, με “ενεργοποιημένη γυάλινη άμμο”, ό,τι πιο σύγχρονο χρησιμοποιείται σήμερα γι’ αυτό τον σκοπό, μια ενέργεια που κόστισε περίπου 30.000 ευρώ και ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα γίνουν εκτεταμένες επεμβάσεις εκσυγχρονισμού στο μηχανοστάσιο της κεντρικής εγκατάστασης ύψους 35.000 ευρώ.

Εξήγησε ότι η υπερχρήση της πισίνας που εξυπηρετεί δημότες και συλλόγους, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα με φιλοξενία αγώνων, δυσκολεύει κάπως την κατάσταση με την μείωση των διατιθέμενων ωρών για συντήρηση, αλλά χάρη στην καθημερινή παρουσία του συντηρητή, που ελέγχει και παρεμβαίνει από νωρίς το πρωί, εξασφαλίζεται η πολύ καλή κατάσταση του νερού.
Ξεκαθάρισε ότι η ίδια εταιρεία συνέχισε να υποστηρίζει τεχνικά την εγκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό, ότι παρ’ όλα αυτά ζήτησε εξηγήσεις για την επανεμφάνιση του προβλήματος και ότι θα γίνει κάθε απαραίτητη ενέργεια για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση η πισίνα, για την ασφαλή χρήση της από τους δημότες.

Αλλά ας κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση για να δούμε το χρονικό του προβλήματος.
Παρουσιάστηκε αρχές Φεβρουαρίου 2024, όταν μετά από διαμαρτυρίες πολιτών, με ανακοίνωσή της η νέα διοίκηση υποστήριξε ότι “η αλλοίωση της διαύγειας του νερού στη μεγάλη κολυμβητική δεξαμενή οφείλεται στην απότομη αλλαγή στις καιρικές συνθήκες και δεν επηρεάζει την απόλυτη ασφάλεια της πισίνας”.
Ταυτόχρονα προχώρησε στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας “για να εντατικοποιηθούν οι εργασίες επαναφοράς του χρώματος της πισίνας. ώστε η κολυμβητική δεξαμενή να είναι πλήρως λειτουργική και 100% ασφαλής για χρήση από το κοινό“. Με νεότερη ανακοίνωση 3 ημέρες αργότερα μας ενημέρωσε ότι:
“Η κολυμβητική δεξαμενή έχει επανέλθει σε άριστη κατάσταση, μετά την απαραίτητη χλωρίωση, ενώ τα επίπεδα χλωρίου και του pH του νερού παραμένουν φυσιολογικά. Έπειτα από λεπτομερή έρευνα και χημικές αναλύσεις για την επίλυση της αλλοίωσης της διαύγειας, εφαρμόστηκε θεραπεία με υπεροξείδιο του υδρογόνου Η2Ο2, που διέσπασε το νερό και απελευθέρωσε οξυγόνο, καθαρίζοντας το νερό χωρίς να αφήνει κατάλοιπα με αποτέλεσμα το χρώμα του νερού, να έχει επανέλθει στην προτέρα κατάσταση”.
Η κατάσταση διορθώθηκε, ο θόρυβος κόπασε, αλλά επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, με τα νερά της μεγάλης πισίνας να είναι εμφανώς πράσινα.

Θάνος Κατσώνης

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο