Προ ημερών με ψήφισμα της ΚΕΔΕ, μετά από την παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζ. Κυρίζογλου, διαπιστώνεται ότι “αυξάνει ανησυχητικά ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένες λειτουργικές δαπάνες. Τα χρήματα δεν επαρκούν εξαιτίας της παρακράτησης του τέλους ταφής, της αύξησης του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους και προτείνεται να γίνει άμεσα η συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ για να δοθεί έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονομική κατάσταση”.
Διαβάστε τις προτάσεις και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ:
Οικονομική κατάσταση ΟΤΑ – Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ενόψει της κατάρτισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025
Η οικονομική κατάσταση των δήμων επανήλθε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου να υπογραμμίζει ότι αυξάνει ανησυχητικά ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.
«Τα χρήματα δεν επαρκούν και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί έχουν απορροφηθεί με την παρακράτηση του τέλους ταφής, την αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους» ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ για να δοθεί έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δήμων με την εκταμίευση μέχρι το τέλος του 2024 τριών έκτακτων μηνιαίων επιχορηγήσεων ύψους 140 εκ. εκάστη.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου ΚΥΑ ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για τους προϋπολογισμούς των δήμων για το οικονομικό έτος 2025 και διατύπωσε τις εξής παρατηρήσεις:
- Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ.
- Να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ και να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.
- Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.
- Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.
- Να επιστρέψουν στους δήμους τέλη που τους αφαιρέθηκαν.