Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΙΝΈ Κριτική"Cold" του Erlingur Thoroddsen (Rift) ***

“Cold” του Erlingur Thoroddsen (Rift) ***


Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, προερχόμενο από την πολλά υποσχόμενη, κινηματογραφική σχολή της Ισλανδίας.
Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα – της εξειδικευμένης στα αστυνομικά θρίλερ – συγγραφέως Yrsa Sigurdardottir (τα βιβλία της κυκλοφορούν στην Ελλάδα από το Μεταίχμιο, αλλά το συγκεκριμένο που εκδόθηκε το 2012, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά).
Την κινηματογραφική μεταφορά, αναλαμβάνει ο Erlingur Thoroddsen (Rift) – επίσης εξειδικευμένος στα κινηματογραφικά ψυχολογικά θρίλερ – ο οποίος στο “Cold” μεταφέρει με πειθώ τα στοιχεία της απομόνωσης των ηρώων και την αίσθηση του τρόμου.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι ο ντετέκτιβ Όντιν, ο οποίος καλείται να ερευνήσει ανεξήγητους θανάτους, σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων, που συνέβησαν πριν από δέκα χρόνια.
Καθώς εμβαθύνει στην υπόθεση, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι θάνατοι συνδέονται με τον μυστηριώδη θάνατο της πρώην γυναίκας του και την όλο και πιο παράξενη συμπεριφορά της έφηβης κόρης του.
Η κινηματογραφική μεταφορά, προσπαθεί να εστιάσει στη δυναμική της σχέσης του Όντιν με την κόρη του, καθώς και στην εσωτερική του πάλη με τις αναμνήσεις της συζύγου του, κάτι που προσθέτει βάθος στην ιστορία.
Το φαντασιακό από ένα σημείο και μετά κυριαρχεί, με την νεκρή σύζυγο και μητέρα να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού είναι το συναισθηματικό κέντρο της ταινίας, και οι ηθοποιοί καταφέρνουν να μεταφέρουν την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων τους.
Ωστόσο, η πυκνότητα των γεγονότων, ο αργός ρυθμός και η συμπύκνωση της πλοκής σε μια ταινία 90 λεπτών, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια κάποιων λεπτομερειών, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αφήγηση.
Παρ’ όλα αυτά, η ταινία διατηρεί το ενδιαφέρον της και το φινάλε της έχει ένταση, ανατροπές και ένα ισχυρό μήνυμα που το έχουμε δει κατά κόρον στο σινεμά, αλλά είναι ουσιώδες, ότι το δύσκολο οικογενειακό παρελθόν επηρεάζει το παρόν, το μέλλον και τη ψυχική κατάσταση των μελών μιας οικογένειας.
Η αποτύπωση του ισλανδικού τοπίου προσδίδει την απαιτούμενη αίσθηση κρύου και αποξένωσης, που υπογραμμίζει την ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρων.
Η ταινία “Cold” προβάλλεται από την Πέμπτη 29/8 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο