Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΙΝΈ Κριτική"Ο Μεγάλος Ύπνος" του Χάουαρντ Χοκς (1946)

“Ο Μεγάλος Ύπνος” του Χάουαρντ Χοκς (1946)

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Η ταινία «Ο Μεγάλος Ύπνος», που σκηνοθέτησε ο Χάουαρντ Χοκς το 1946 και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρέιμοντ Τσάντλερ, είναι ένα κλασικό παράδειγμα φιλμ νουάρ, με κεντρική πλοκή τη διερεύνηση εγκληματικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων εκβιασμών, δολοφονιών και παράνομων σχέσεων.

Είναι το κατεξοχήν φίλμ νουάρ, όπου η σκοτεινή αισθητική, τα έντονα φροϋδικά μοτίβα και η παρουσία γυναικείων χαρακτήρων με μυστηριώδη και καταλυτική παρουσία στην ιστορία, συντονίζονται από τον Χάουαρντ Χοκς, άψογα.
Οι αδελφές Κάρμεν και Βίβιαν Στέρνγουντ (Μάρτα Βίκερς-Λορίν Μπακόλ) είναι τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας, μαζί με τον ντετέκτιβ Μάρλοου (Χάφρει Μπόγκαρντ), ο οποίος αναλαμβάνει να ερευνήσει μια υπόθεση εκβιασμού, που αφορά τον πατέρα τους.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Χοκς χαρακτηρίζεται από την προσοχή στη λεπτομέρεια των διαλόγων και τις εξαίσιες ερμηνείες.
Η πλοκή, με τα πολυάριθμα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός και εντός κάδρου, προκαλούν μεγάλη σύγχυση, όμως, όσο η ιστορία περιπλέκεται, τόσο συνεχίζει και να μαγνητίζει, εξαιτίας της έντασης που δημιουργείται, μέσα από τις σχέσεις των χαρακτήρων και της αριστουργηματικής οπτικής αναπαράστασης.
Ο συνδυασμός, δολοπλοκίες από τη μια, υπαινικτική και σκοτεινή αφήγηση από την άλλη, καθιστούν την ταινία ως μια από τις πιο πρωτοπόρες ταινίες της δεκαετίας του ’40, ενώ η γλώσσα του σώματος και τα υπονοούμενα, ιδίως τα σεξουαλικά, υπερπηδούν τη λογοκρισία εκείνης της εποχής.
Η σχέση μεταξύ του Χάφρει Μπόγκαρντ με τη σύντροφό του και στη ζωή, Λορίν Μπακόλ, προσδίδει στο έργο μια ιδιαίτερη ενέργεια.
Η δυναμική τους, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός αυτής, αντικατοπτρίζει την αίσθηση μιας έλξης, που ξεπερνά τα γεγονότα της ταινίας και αποτελεί τον κεντρικό άξονα της.
Τελικά, «Ο Μεγάλος Ύπνος» δεν αφορά τόσο, το «ποιος και γιατί διέπραξε τα εγκλήματα», αλλά το πώς οι άνθρωποι κινούνται, μέσα σε ένα κόσμο παραπλάνησης και αμφιβολίας, όπου οι απαντήσεις, δεν είναι ποτέ, απόλυτα καθαρές.
Η ταινία “Ο Μεγάλος Ύπνος” προβάλλεται από την Πέμπτη 12/9 στους κινηματογράφους.
ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο