Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΕιδήσεις"ΤζιτζίκΕια 2024": μια εξαιρετική δράση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία

“ΤζιτζίκΕια 2024”: μια εξαιρετική δράση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία

του Θάνου Κατσώνη
Η φετινή διοργάνωση “ΤζιτζίκΕια” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ανοιχτό θεατράκι Καλαβρύτων, χθες Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, με δύο ενδιαφέρουσες ενδιαφέρουσες ενότητες ενημέρωσης και διαλόγου, με παρουσιάσεις, τοποθετήσεις και εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και ολοκληρώθηκε με πολλή μουσική.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 5 μμ με την πραγματοποίηση μιας συζήτησης με έναν περιορισμένο κύκλο συμμετεχόντων, ενός workshop, όπως το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές, με θέμα “το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θέλουμε”.

Μετά την αρχική τοποθέτηση του κ. Ν. Μικρόπουλου, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν στη συζήτηση από τους διοργανωτές οι κκ Θοδωρής Χορόζογλου και Φίλιππος Πασσαλίδης, καθώς και αρκετοί παραβρισκόμενοι, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη παρατάξεων και ενεργοί πολίτες, μεταξύ των οποίων οι κκ Αποστόλης Στασινόπουλος, Δημήτρης Ασβεστάς, Κώστας Σεφτελής, Θοδωρής Παπαδάτος, οι κυρίες Μαρία Βιτωράκη, Τασία Τσατσούλη και Ζωή Κούλια, κ.α. Παραβρέθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γ. Χατζηδάκης.

Γενική διαπίστωση ήταν ότι το προτεινόμενο Τοπικό πολεοδομικό Σχέδιο δείχνει ως μια μεθοδευμένη και βιαστική προσπάθεια να κατευθυνθεί η ανάπτυξη της πόλης μας προς ένα μοντέλο που δεν ευνοεί την ανάπτυξη όλων των γειτονιών της πόλης, αλλά περιορίζεται στην βιτρίνα του σημερινού κέντρου, κάτι που εξυπηρετεί μεγάλα και συγκεκριμένα συμφέροντα.
Εκφράστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά και αρκετές κριτικές τοποθετήσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά δεν έγινε από όλες τις δημοτικές αρχές διαχρονικά, μέχρι σήμερα.
Θα επανέλθουμε με νέο κείμενό μας σταχυολογώντας ενδιαφέρουσες θέσεις όλων των συμμετεχόντων.

Ακολούθησε η δεύτερη ενότητα που είχε τιτλοδοτηθεί από τους διοργανωτές ως “Εκδήλωση- Συζήτηση: «Υμηττός: Οικοσύστημα ή Περιαστικό Πάρκο;»”, που χαρακτηρίστηκε από πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με την προστασία οικοσυστημάτων κυρίως της Αττικής αλλά και του Υμηττού, χωρίς να γίνει τελικά συζήτηση λόγω της πίεσης του χρόνου.

Μίλησαν κατά σειρά οι:
-Ι. Μπαζός: Ε.ΔΙ.Π. τμήματος βιολογίας ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας.
-Ε. Κατσιρώδη: msc δασολόγος- περιβαλλοντολόγος, προϊστάμενη μονάδας διαχείρισης εθνικών πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά & προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου- ΟΦΥΠΕΚΑ
-Β. Αναγνώστου: Περιβαλλοντολόγος, Υδροβιολόγος.

Οι ομιλητές: Ε. Κατσιρώδη, Β. Αναγνώστου & Ι. Μπαζός

Ακούσαμε εκπληκτικές λεπτομέρειες για το πλήθος των φυτών και των ζώων που αναπτύσσονται και ζουν στο βουνό μας, για την ιστορία και τις επιστημονικές εργασίες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον προηγούμενο αιώνα.
Ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες επίβλεψης και προστασίας των περιοχών της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του Υμηττού από την μια άκρη του στην άλλη και για το αξιόλογο έργο που γίνεται παρά την ανεπάρκεια πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Επίσης θα επανέλθουμε με εκτενή παρουσίαση σημείων των εισηγήσεων, που μας εντυπωσίασαν.

Η όλη εκδήλωση, φυσικά ολοκληρώθηκε με εξαιρετικούς μουσικούς δημιουργούς, που στήριξαν την όλη προσπάθεια με την εθελοντική τους συμμετοχή.

Eliana One Woman Band

Έπαιξαν κατά σειρά οι:
-H “Eliana One Woman Band“, η Ελιάνα Νικολοπούλου, μια ορχήστρα μόνη της, μουσικός-τραγουδοποιός, με μπλουχ και φολκ ήχους.
-Ο υπέροχος George Gaudi με την ηλεκτρική του κιθάρα με ροκ ήχους.
Η “Piel Fluida“ με την ηλεκτρική της κιθάρα και την εκπληκτική φωνή της σε δικές τις μελωδίες και τέλος
-Οι “trimýsteRA”, εντυπωσιακοί και φασαριόζοι με post traditional concept καλλιτεχνικού και δημιουργικού ακαταλόγιστο, όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται!

Piel Fluida
George Gaudi

Ευχόμαστε στους διοργανωτές καλή δύναμη και να συνεχίσουν να δημιουργούν τέτοιες ωραίες εκδηλώσεις, διευρύνοντας το περιεχόμενό τους και προσελκύοντας περισσότερους συμπολίτες και συμπολίτισσες και ιδιαίτερα νέους.
Και του χρόνου!!!

Θάνος Κατσώνης
29 Σεπτεμβρίου 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο