Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΓΕΙΤΟΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙΤα σκουπίδια του Ελληνικού στην αυλή του γείτονα;

Τα σκουπίδια του Ελληνικού στην αυλή του γείτονα;

Πρόσφατα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη για την τροποποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση του Ελληνικού. Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ήταν η τροποποίηση στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων που θα παράγονται μέσα στην επένδυση.
Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη η διαχείριση των αποβλήτων του Ελληνικού θα γινόταν σε εγκατάσταση μέσα στον χώρο του Ελληνικού, ενώ στη νέα μελέτη προβλέπεται να γίνεται στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑ των όμορων δήμων, δηλαδή στις αυλές των γειτόνων...

Ολοφάνερο είναι, σε όσους βλέπουν χωρίς φίλτρα την πραγματικότητα, ότι επιβαρύνονται οι δημοτικές υπηρεσίες των Δήμων με την υποχρέωση αυτή, που θα φέρει ταυτόχρονα και κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τα οχήματα που θα τα μεταφέρουν από την επένδυση του Ελληνικού, αλλά και προς την τελική τους διάθεση, στον ΧΥΤΑ ή στην κεντρική μονάδα ανακύκλωσης.

Όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν οι όμοροι Δήμοι Γλυφάδα και Άλιμος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους με τα απόβλητα του Ελληνικού, υπενθυμίζοντας ότι ο επενδυτής δεσμευόταν από την συμφωνία ανάθεσης της επένδυσης να διαχειρίζεται εκεί τα απορρίμματά του, ενώ είχε εξαγγελθεί από την τότε κυβέρνηση η δημιουργία διαδημοτικής εγκατάστασης μέσα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, που θα εξυπηρετούσε όλους τους Δήμους της περιοχής.

Ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού, ανακοίνωσε ότι θα δέχεται στον δικό του ΣΜΑ μεγάλο όγκο αποβλήτων της επένδυσης έως το 2038, στον ΣΜΑ που λειτουργεί σήμερα σε έκταση περίπου 3,5 στρεμμάτων, δίπλα στο δημοτικό κοιμητήριο της Αργυρούπολης, εντός της περιοχής προστασίας του Υμηττού.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Γ Κωνσταντάτος (που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ) υποστήριξε ότι:
“Κανονικά η επένδυση πρέπει να δημιουργήσει έναν Σταθμό Διαχείρισης Απορριμμάτων εντός του αεροδρομίου.
Όμως, οι δημότες της επένδυσης, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους, είναι το ίδιο δημότες για εμάς, όπως όλοι οι δημότες της πόλης μας!

Είτε γίνει ο σταθμός, είτε δεν γίνει εντός του αεροδρομίου, είναι θέμα αποκλειστικά του Δήμου μας και του Φορέα Διαχείρισης.
Ναι, μπορεί ο Δήμος μας να διαχειριστεί και τα σκουπίδια της επένδυσης.
Ο Δήμος μας όχι μόνο καλύπτει τις δικές του ανάγκες, αλλά θα καλύψει ως οφείλει, ηθικά και συνταγματικά, και τις ανάγκες των νέων δημοτών του εντός της επένδυσης.
Ήδη, καλύπτουμε και τις ανάγκες του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Την Διαχείριση των Απορριμμάτων θα την κάνει ο Φορέας διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού και το 90% της έκτασης της επένδυσης ανήκει στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης. Για αυτό και έχουμε εισπράξει 2 εκατομμύρια ως τώρα σε ΤΑΠ και τέλη.
Ο δικός μας ΣΜΑ φιλοξενεί και τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, ενώ θα αναβαθμιστεί στο μέλλον, για να είναι ακόμα πιο παραγωγικός και σύγχρονος, και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατοίκων μας και του Αγίου Δημητρίου φυσικά”.

Η αντιπολίτευση στον Δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού ανταπαντά ότι: (Δείτε ΕΔΩ)
Δεν φτάνει που ξεπουλήθηκε έναντι πινακίου φακής η δημόσια περιουσία για να γίνει κάτι που θυμίζει αυτόν που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται.
Κάνουν συνεχώς τροποποιήσεις του – έτσι κι αλλιώς απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου της επένδυσης – για να ικανοποιούν κάθε φορά τις επιθυμίες του κ. Λάτση, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Ταυτόχρονα όμως ο κ. Κωνσταντάτος έχει ήδη σπεύσει με έγγραφη επιστολή/δέσμευσή του, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου, να αποδεχτεί να έρχονται τα απορρίμματα που προβλέπει η αλλαγή που προωθείται, στο σταθμό μεταφόρτωσης του δήμου μας.

Δηλαδή είναι αντίθετος με την τροποποίηση, αλλά σπεύδει να την διευκολύνει για να γίνει πράξη.

Πρέπει να γίνει μέσα στο Ελληνικό, ένας σύγχρονος, ολοκληρωμένος σταθμός διαχείρισης με ανακύκλωση, επανάκτηση υλικών, κομποστοποίηση, όχι μόνο των απορριμμάτων της νέας πόλης, αλλά και των όμορων υφιστάμενων. Αυτή είναι μια επείγουσα κοινωνική ανάγκη.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο