Ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας” διοργανώνει προβολή της ταινίας “Η Δική μας Μαρία Κάλλας” του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 19:00, σε συνεργασία με την “Μεσσηνιακή Αμφικτυονία” και τη στήριξη του Δήμου Ηλιούπολης.
Η ταινία είναι ένα ταξίδι στον ψυχικό κόσμο της Μαρίας Κάλλας και η δημιουργία της ταινίας ήταν πρωτοβουλία της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, που την ανέθεσε στον Ελληνοσουηδό, Πρεβεζάνο σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα.
Υπό την καθοδήγησή του, εργάστηκαν και συμμετείχαν εθελοντικά μέλη της Αμφικτυονίας, ο Σύλλογος των Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας (Μ.Σ.Κ.) “Μαρία Κάλλας”, η Ένωση Φίλων “Μαρία Κάλλας”, ο Μεσσηνιακός Σύλλογος Νέας Υόρκης “Ο Αριστομένης”, ηθοποιοί, οπερατέρ, συγγραφείς, ποιητές, πρόξενοι, γλύπτες, καλλιτέχνες, μουσικοί, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί.
Ο Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης αναδείχνει μια άλλη πλευρά της Κάλλας, λιγότερο γνωστή στο ευρύτερο κοινό, αυτή που έζησε με τον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, σε Μιλάνο, Βερόνα και Μεσσηνία.
Τον ρόλο της κορυφαίας υψίφωνου έχει αναλάβει η Ελληνίδα καλλιτέχνης από την Καλαμάτα, Μυρτώ Καμβυσίδη.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι όχι μόνο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της Κάλλας, αλλά να δοθεί και έμφαση στη μεσσηνιακή της καταγωγή, ώστε το πατρικό της σπίτι να γίνει μουσείο.
Ο Μπάμπης Τσόκας σπούδασε κινηματογράφο στην Ακαδημία κινηματογράφου της Στοκχόλμης.
Έκανε πολλές ταινίες σε συνεργασία με το σύλλογο φίλων του κινηματογράφου της Τένστας, για το Δήμο Στοκχόλμης, για το Κέντρο Κινηματογράφου της Σουηδίας, για τη σουηδική τηλεόραση, για την ΝΕΤ και την ΕΡΤ.
Διευθύνει τη Σχολή Κινηματογράφου στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης, Master Olofsgarden.
Πολλές από τις ταινίες του έχουν προβληθεί σε κινηματογράφους και στην τηλεόραση στη Σουηδία, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες.
Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία είναι ο τριτοβάθμιος πολιτιστικός οργανισμός των απανταχού Μεσσηνιακών πολιτιστικών συλλόγων και στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δραστηριότητας, τίμησε τη Μαρία Κάλλας με τη δημιουργία της ταινίας, το 2017 που είχε ανακηρυχθεί ως “Έτος Μαρία Κάλλας”, σαράντα χρόνια από το θάνατό της.