Οι “βασιλιάδες” του “Αλεξανδρινού”, απόφοιτοι της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και εξαγωγείς του Χριστουγεννιάτικου διακοσμητικού φυτού!
Ούτε μία, ούτε δύο αλλά συνολικά 150.000 γλάστρες Αλεξανδρινών φορτώνονται για να διατεθούν στην αγορά. Το συγκεκριμένο φυτώριο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια Αλεξανδρινών, με τη συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής να διατίθεται στο εξωτερικό. Το φυτό έχει ταυτιστεί με τα Χριστούγεννα και αποτελεί το απόλυτο δώρο της εορταστικής περιόδου και βασικό στοιχείο του στολισμού.
Ο 30χρονος Γιώργος Αλμπανίδης και ο 26χρονος αδελφός του, Παναγιώτης, είναι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα τους (Ανέστη) και του θείου τους (Κώστα). Με τον Γιώργο (τάξη 2012) και τον Παναγιώτη (τάξη 2015) συναντήθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του φυτώριου η υπεύθυνη του γραφείου Αποφοίτων της ΑΓΣ, Λίλα Ζήζουλα. «Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι το δεύτερο σπίτι μας. Δεν είχαμε ποτέ παράπονο. Οι καθηγητές ήταν άψογοι, οι εγκαταστάσεις σύγχρονες, η ζωή στο οικοτροφείο ήταν από μόνη της μία συγκλονιστική εμπειρία», λένε τα αδέλφια. Θυμούνται ακόμη τον εξαιρετικό τρόπο που η Σχολή «παντρεύει» τη θεωρία με την πράξη.
«Η απογευματινή πρακτική άσκηση ήταν πολύ χρήσιμη, διότι μαθαίναμε στο πεδίο όσα διδασκόμασταν στην αίθουσα. Βέβαια, αυτό αρκετές φορές μας έφερνε σε… αντιπαράθεση με τον παππού μας, ο οποίος είχε μάθει στην πράξη άλλους τρόπους. Ωστόσο, μετά από διάλογο λύνονταν το πρόβλημα…», είπαν χαμογελώντας.
Ο Γιώργος, ο οποίος μετά την αποφοίτησή του από το ΕΠΑΛ εισήχθη στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αγροτικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, είχε έρθει σε επαφή με την ΑΓΣ μέσα από μία εκπαιδευτική εκδρομή ως μαθητής της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, ενώ ο Παναγιώτης, ο οποίος είναι φοιτητής της Σχολής Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, κάθισε στα θρανία του ΕΠΑΛ μετά από τη θετική εμπειρία του αδελφού του.
– «Καλλιεργούμε το Αλεξανδρινό για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το 80% της παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές των Σκοπίων, του Βουκουρεστίου και της Σόφιας. Μόνο το 20% διατίθεται στην ελληνική αγορά», εξήγησε ο Γιώργος Αλμπανίδης.
Από την πλευρά του, ο 26χρονος Παναγιώτης τόνισε ότι κάθε Αύγουστο προμηθεύονται μοσχεύματα από Ελλάδα και εξωτερικό και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είναι έτοιμα προς πώληση.
«Συνολικά δίνουμε Αλεξανδρινά σε επτά διαφορετικά μεγέθη γλαστρών, με τη τιμή χονδρικής να κυμαίνεται από 1,7 ευρώ έως 6,5 ευρώ», υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισαν ότι η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους έκανε ανταγωνιστικούς ακόμη και απέναντι στους… Ολλανδούς.
– «Μας προτιμούν διότι έχουμε πρώιμη παραγωγή. Το κλίμα και οι εγκαταστάσεις του φυτώριου ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη των φυτών», είπε ο Γιώργος Αλμπανίδης.
Ο Παναγιώτης ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική αγορά είναι… ιδιαίτερη
– «Έχουν αλλάξει οι συνήθειες των Ελλήνων. Όλο και πιο σπάνια οι Έλληνες θα πάνε επίσκεψη σε σπίτι κρατώντας γλάστρα. Προτιμούν γλυκά ή κρασί. Ωστόσο, τα ίδια άτομα μπορεί να αγοράσουν Αλεξανδρινά για να στολίσουν το σπίτι τους την περίοδο των Χριστουγέννων» και αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο φυτό θέλει φως, δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω των δέκα βαθμών Κελσίου, ούτε να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από πηγή θερμότητας. Επίσης, θέλει τακτικό αλλά λιγοστό πότισμα και δεν του αρέσει η υγρασία, για αυτό θα πρέπει να αδειάζει το πιατάκι κάτω από τη γλάστρα.
Τα δύο αδέλφια, τα οποία μεγάλωσαν μέσα στο φυτώριο, τόνισαν ότι οι Έλληνες επιλέγουν αποκλειστικά κόκκινα Αλεξανδρινά, ενώ οι ευρωπαίοι δείχνουν προτίμηση σε πιτσιλωτά, ροζ, ακόμη και άσπρα. Πάντως, για το φυτώριο Αλμπανίδη, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου φυτού είναι λίγο περισσότερες από εκείνες των φυτών για όλη την περίοδο της άνοιξης!
Αναδημοσίευση από 16.12.2023