του Γιώργου Μπαλτά .
Η ανέγερση πολυκατοικίας στο Χαλικάκη έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της, «κατεχόμενης» από το Δημόσιο, Δημοτικής Περιουσίας!
Σε ένα «αγουροξυπνημένο» έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα την υπό ανέγερση «αδειοδοτημένη» πολυκατοικία, αποκαλύπτει το μεγάλο πρόβλημα της πόλης, την διαμόρφωση πολιτικών «στο πόδι»!
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίασή του το Δεκέμβριο, μπροστά στο αδιέξοδο να πάρει αποφάσεις, «εκτίθεται» στο όνομα του διαλόγου, παλινδρομώντας μεταξύ κλειστών και ανοιχτών μικροφώνων, από «άγνοια» του «αστικού» κινδύνου που «παρίσταται»!
Τη κατάσταση τη σώζει ο Γιώργος Χατζηδάκης προτείνοντας να μεσολαβήσει μια συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, αφού λάβουν τα σχετικά έγγραφα και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων!
Η πρόταση ήρθε ως λύτρωση και «έσωσε» την κυβερνώσα πλειοψηφία, δίνοντάς της την πρωτοβουλία ροκανίσματος του χρόνου, προκειμένου να μην γίνει τίποτα για το εν εξελίξει έργο ανέγερσης της οικοδομής! Είμαστε κοντά ένα μήνα από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και νέα από τη σύσκεψη των επικεφαλής δεν υπάρχουν!
Το Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει να έχει αδυναμία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, τόσο για το εν λόγω οικόπεδο, όσο και για τον δρόμο που ανοίγεται και για άλλα πολλά!
Το πρόβλημα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αδυναμία του να αναγνωρίσει την σκληρή πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από τα απανωτά λάθη και παραλείψεις που έχουν διαπραχθεί και βαρύνουν όλους και έχουν ως βάση την «εγωπάθεια» όλων των Δημοτικών Αρχών!
Μια πολιτική «εγωπάθεια» που οδηγεί στην χάραξη πολιτικών «στο πόδι», με κυρίαρχη σκέψη την κομματική ή ιδιοτελή πολιτική ωφέλεια!
Ως αποτέλεσμα, παραβλέπεται η πολυπλοκότητα του θέματος, που εκτός της πολιτικής του πλευράς, έχει και την «τεχνοκρατική» του διάσταση, διάσταση που δεν μπορεί να αγνοεί ένα πολιτικό όργανο όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο!
Ιδιαίτερα η τεχνοκρατική πλευρά-γνώση, επιβάλει συγκεκριμένες προδιαγραφές χειρισμών, που δεν υπήρξαν!
Προσεγγίζοντας το θέμα της Δημοτικής περιουσίας διαπιστώνω πως η μεγάλη επιτυχία του αείμνηστου Δημάρχου Δημήτρη Κιντή είναι το ισορροπημένο μίγμα μεταξύ «αγωνιστικής» και «αστικής» προστασίας της!
Ήταν αυτή η ισορροπημένη, τότε, επιλογή που «εξασφάλισε» την παρέμβαση του Δημοσθένη Δημοσθενόπουλου, αρμόδιου Υφυπουργού, να καταγράψει τα οικόπεδα στην Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Άλιμο ως Δημόσια!
Δυστυχώς τα χρόνια που ακολούθησαν οι πολιτικές δυνάμεις της πόλης δεν αξιολόγησαν τους «εμφωλεύοντες» κινδύνους, θεωρώντας το Δημόσιο ως ασφαλή «τραπεζική θυρίδα» της Δημοτικής Περιουσίας, από την οποία η πόλη θα μπορεί να λαμβάνει ό,τι έχει ως ανάγκη!
Βέβαια κατά καιρούς ακούγονταν φωνές «περί των κινδύνων», αλλά οι εκάστοτε πλειοψηφίες κώφευαν, από «άγνοια κινδύνου» ίσως, αλλά κώφευαν!
Το μακρινό 2003, σε «αποκαλυπτική» απάντηση του τότε Δημάρχου πως «….ναι, έχει το δικαίωμα η ΚΕΔ να διαχειριστεί την δημόσια περιουσία» ο Κώστας Κονδύλης ωρυόταν:
«Ποια περιουσία; Στην Ηλιούπολη έχει η ΚΕΔ περιουσία; Τα δημόσια κτήματα της Ηλιούπολης, ξεκινάμε με το δόγμα, ανήκουν στο λαό της πόλης, δεν ανήκουν σε κανένα Δημόσιο. Το Δημόσιο δεν ήρθε να τα κατακτήσει, το Δημόσιο απλώς συνεπικουρεί, εξυπηρέτησε μια συγκεκριμένη πολιτική στιγμή το 1985».
Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, για το αν ο Δήμος μπορούσε να διεκδικεί τίτλους, όσο το Δημόσιο «σερνόταν» στα δικαστήρια από τους Νάστους.
Κανένας λόγος δεν συνηγορεί υπέρ της αποχής του Δήμου, από την ευθύνη να τεκμηριώνει διαχρονικά, με πλείστους όσους τρόπους, «αγωνιστικά» και «αστικά» το δόγμα στο οποίο αναφέρεται ο Κώστας Κονδύλης και τέτοια «αστική» τεκμηρίωση δεν προκύπτει!
Η παράλειψη, η έλλειψη τέτοιου φακέλου διευκόλυνε, συνεχίζει να διευκολύνει και θα διευκολύνει για πολύ ακόμα την ΚΕΔ, ΕΤΑΔ-Υπερταμείο και όσους έχουν αμφισβητούμενους τίτλους!
Ήδη βρισκόμαστε μπροστά στο «ροκάνισμα» της Δημοτικής περιουσίας με παντοίους τρόπους!
Οι «επικεφαλής» των Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Στάθης Ψυρρόπουλος, Γιώργος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Ευσταθίου, Δημήτρης Ευαγγέλου, Αλέξανδρος Μπουγάς, Θοδωρής Παπαδάτος και Γαβριήλ Αραμπατζής, έχουν τεράστια ευθύνη, προσωπική ευθύνη, και τούτο γιατί στα χέρια τους σκάει η βόμβα της απώλειας της Δημοτικής περιουσίας και ας μη «οχυρωθούν» πίσω από το επιχείρημα των πιθανών παραλείψεων ή λαθών του παρελθόντος, όπως ατυχώς έκανε ο κ. Δήμαρχος!
Πάντα υπάρχουν δυνατότητες να ανατραπούν τα δεδομένα, αρκεί το ΔΣ να το θέλει, να σταματήσει τα λάθη και να «στρωθεί» στη δουλειά, στη δουλειά με «μυαλό»!
Το «μυαλό» έλειπε σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρέπει επειγόντως, να βρεθεί!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 8 Ιανουαρίου 2025