Διαβάστε το τρίτο και τελευταίο κείμενο του Αποστόλη Στασινόπουλου, πρώην Αντιδημάρχου Ηλιούπολης την περίοδο 2019-2023, με το οποίο ολοκληρώνεται η παρέμβασή του στο αφιέρωμά μας στη διαχείριση απορριμάτων.
Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ τα προγούμενα κείμενά του.

Ο Αποστόλης Στασινόπουλος γεννήθηκε το 1993, μεγάλωσε και ζει στην Ηλιούπολη.
Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το 2019 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος ως επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης “Συνεργοί με την Ηλιούπολη” και από τον Σεπτέμβρη του 2019 ανέλαβε αντιδήμαρχος της νέας δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γ. Χατζηδάκη.
Διετέλεσε διαδοχικά αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Κυκλικής Οικονομίας και Αδέσποτων Ζώων.
Υπήρξε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής την περίοδο 2020-2022 και μέλος των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομική την περίοδο 2019-2023. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων.
“Η διαχείριση απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, στον ίσκιο της αύξησης του τέλους ταφής στους Δήμους, οδηγεί αναπόφευκτα στην καύση;”
Ο ΕΔΣΝΑ είναι υποχρεωμένος να αποδίδει το τέλος ταφής στον ΕΟΑΝ για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Ο ΕΔΣΝΑ όμως παρακράτησε παρανόμως 34,7 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούσε με τέλη ταφής του 2022 και 2023, που πλήρωσαν οι Δήμοι και δεν αποδόθηκαν ποτέ στον ΕΟΑΝ!
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως το τέλος ταφής που αποδίδουν οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ εισπράττεται από τα δημοτικά τέλη και μόνο, διότι αφορά ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας – ΕΑΔ διαπίστωσε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων κάλυψε συμβάσεις ύψους 300 εκ. ευρώ που πραγματοποίησε ο ΕΔΣΝΑ και απέστειλε τα σχετικά στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα με την εμπλοκή πέντε αιρετών της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το Υπουργείο Εσωτερικών στο τέλος του 2023 πλήρωσε στον ΕΟΑΝ αυτά τα χρήματα ως μη όφειλε, ώστε να ‘’διασφαλίσει’’ πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις πληρωμές του ΕΔΣΝΑ προς εργολάβους πληρώνοντας έτσι διπλά, αφοί οι Δήμοι είχαν καλύψει την εισφορά τους!

Στο πόρισμα της, η ΕΑΔ, διαπίστωσε πως ο ΕΔΣΝΑ προχώρησε σε συμβάσεις εκατομμυρίων χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, σε υπερτιμολογήσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς, σε αποκλεισμούς εταιρειών που είχαν ως συνέπεια σε διαγωνισμούς εκατομμυρίων να συμμετέχει μόνο μία εταιρεία με σχεδόν μηδενική έκπτωση και πολλές ακόμα παράτυπες διαδικασίες.
Τι έγινε με τις συμβάσεις του ΕΔΣΝΑ που αφορούσαν τους Δήμους;
Ο ΕΔΣΝΑ αντί να αποδώσει χρήματα στον ΕΟΑΝ και με την συμμετοχή των Δήμων να πραγματοποιηθούν προμήθειες σε εξοπλισμό που θα ενίσχυε την ανακύκλωση, έκανε ακριβώς το αντίθετο.
Παρακάμπτοντας το νόμο, υπέγραψε ο ίδιος συμβάσεις 200 εκ. ευρώ χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και χωρίς οι Δήμοι να έχουν διαβουλευτεί με τον ΕΔΣΝΑ αφενός τις ανάγκες τους και αφετέρου την δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης εκ μέρους τους του εν λόγω εξοπλισμού.

Προμηθεύτηκε κάδους βιοαποβλήτων και αντίστοιχα οχήματα, οικίσκους ανταποδοτικής ανακύκλωσης, γωνιές ανακύκλωσης και ζυγιστικά συστήματα και έπειτα ζήτησε από τους Δήμους να υπογράψουν μαζί του προγραμματικές συμβάσεις μέσω των οποίων θα τους παραχωρούνταν ο εξοπλισμός, χωρίς να περιγράφονται αναλυτικά, ούτε οι ποσότητες ούτε το χρονοδιάγραμμα! Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Ο ΕΔΣΝΑ προμηθεύτηκε, από συγκεκριμένες εταιρείες, πολύ περισσότερες ποσότητες από όσες είχαν ανάγκη οι Δήμοι, χωρίς σχεδιασμό απορρόφησης τους και με δεδομένες πια υπερτιμολογήσεις, που μαρτυρούν κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Η πιο βλαβερή συνέπεια ήταν πως οι Δήμοι παρέλαβαν εξοπλισμό που ήταν αδύνατο να χρησιμοποιήσουν.
Ειδικότερα, οι Δήμοι παρέλαβαν καφέ κάδους και οχήματα που με βάση τις υπηρεσιακές τους ανάγκες και δυνατότητες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόλις στο ⅕ για την πρώτη πενταετία!
Παρομοίως παρέλαβαν γωνιές ανακύκλωσης, που αποτελούν και το πιο ενδεδειγμένο μέσο, χωρίς τα αντίστοιχα οχήματα περισυλλογής! Όλα αυτά αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία για τις προθέσεις της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης στον χώρο της ανακύκλωσης.
– Σπατάλη δημοσίου χρήματος
– Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
– Μηδενικός σχεδιασμός για την ανακύκλωση
– Επιβάρυνση Δήμων και Δημοτών.
Αυτό το έλλειμμα διαβούλευσης οδήγησε τους πολίτες να δουν με περισσότερη δυσπιστία τους Δήμους αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους, γεγονός που υποδαύλισε η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής.
Ο ΕΔΣΝΑ όφειλε να διαβουλευτεί με τους Δήμους και να συντάξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, με κοινούς στόχους και ξεχωριστό σχεδιασμό για κάθε Δήμο.
Οι Δήμοι έπρεπε να έχουν αποφασιστικό λόγο στις προμήθειες εξοπλισμού και ο ΕΔΣΝΑ να μην εμπλακεί στις αρμοδιότητες του ΕΟΑΝ.
Αντίθετα, όσα συνέβησαν είναι πλέον κατανοητό σε όλους ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν και σήμερα τροφοδοτούν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων για καύση.
Δυστυχώς και εδώ, η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας αποδείχθηκε ανεπαρκής και κοντόφθαλμη.
– Αντί να αναδείξει πως το τέλος ταφής θα διέλυε τους προϋπολογισμούς των Δήμων, κατηγορούσε την προηγούμενη δημοτική αρχή για κακοδιαχείριση.
– Αντί να αναδείξει όσα υποστηρίζαμε από τότε για τον ρόλο του ΕΔΣΝΑ, έκανε φθηνή αντιπολίτευση φωτογραφίζοντας τους κάδους βιοαποβλήτων που δεν ήταν σε χρήση.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή χωρίς προετοιμασία και σχεδιασμό εξυπηρέτησε τον φαύλο κύκλο οικονομικής αδιαφάνειας στον ΕΔΣΝΑ αυξάνοντας 20% τα δημοτικά τέλη και αφήνοντας οχήματα, καφέ κάδους και γωνιές ανακύκλωσης να αχρηστεύονται χρόνο με τον χρόνο.