Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΝίκη της μεταπολιτικής στις δημοτικές εκλογές της Ηλιούπολης;

Νίκη της μεταπολιτικής στις δημοτικές εκλογές της Ηλιούπολης;

Παρά το “παράδοξο” του τίτλου, θα επιχειρήσουμε να στοιχειοθετήσουμε το αληθές του ισχυρισμού μας, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τους αριθμούς, που σχεδόν πάντα λένε την αλήθεια.

Ο όρος “μεταπολιτική” χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους αλλά γενικά για να τονίσει την τάση αποχώρησης από την κανονική πολιτική αντιπαράθεση για τη λήψη αποφάσεων, προς την κατεύθυνση μιας νέας “πραγματικότητας” όπου κυριαρχούν οι εντυπώσεις, η εικόνα και το πολιτικό “φαίνεσθαι”, αντί των θέσεων και των αξιών.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της Ηλιούπολης, τα 9 μεγαλύτερα κόμματα κατέγραψαν τα παρακάτω ποσοστά:

  1. Νέα Δημοκρατία: 37,74 %,
  2. ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ: 20,27%,
  3. ΚΚΕ: 11,34 %,  
  4. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: 9,03 %,
  5. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 3,93 %, 
  6. ΜΕΡΑ25: 3,79 %,
  7. ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 3,66 %,
  8. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,36 %,  
  9. ΝΙΚΗ: 2,71 %, ενώ έπονται και άλλα μικρότερα.

Στις δημοτικές εκλογές είχαμε τρεις παρατάξεις από τις οποίες δύο υποστήριζαν ανοιχτά ότι ανήκουν στον χώρο της ΝΔ (των κ.κ. Ευσταθίου & Αραμπατζή) και ακόμη μία, με αναφορές στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ (κ. Ευαγγέλου), μια παράταξη με αναφορά «τύποις» κυρίως στο ΠΑΣΟΚ(*) (κ. Ψυρρόπουλος), μία παράταξη με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Χατζηδάκης), μία στο ΚΚΕ (Αλ. Μπουγάς), μία ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25 (Θ. Παπαδάτος) και δύο ακόμη (Σόφης και Μανιάτης) στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Με 6+ στους 10 πολίτες να απέχουν, είναι φανερό ότι νίκησε η αδιαφορία για τα του Δήμου, αλλά ας δούμε λίγο τα αποτελέσματα:

  • Θεωρητικά πάντα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (9,03 %) μοιράστηκε κυρίως μεταξύ των κ.κ. Ψυρρόπουλου, Ευαγγέλου και Χατζηδάκη.
  • Το ΚΚΕ διατήρησε τις εκλογικές του δυνάμεις.
  • Οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (20,27 %) διαμοιράστηκαν μάλλον μεταξύ Γ. Χατζηδάκη και Θ. Παπαδάτου, αλλά πιθανά πήγαν και προς άλλες παρατάξεις.
  • Το άθροισμα ποσοστών που έλαβαν οι δύο συνδυασμοί της ΝΔ, (δηλαδή 9,74+6,52=16,26% ), χαρακτηρίζεται ως ταπεινωτικό, σε σύγκριση με το 37,74 % των βουλευτικών.

Το υπολειπόμενο ποσοστό 21,48 % έως το 37,74 % της ΝΔ, προς ποια παράταξη κατευθύνθηκε;

Σίγουρα ένα τμήμα του απορρόφησε ο κ. Ευαγγέλου, αλλά κατά την εκτίμησή μας το μεγαλύτερο τμήμα του ποσοστού αυτού κατέληξε στην παράταξη του κ. Ψυρρόπουλου και για αυτό το λόγο βρέθηκε προπορευόμενη από την πρώτη Κυριακή.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για την κατάληξη του 10 %, που έλαβαν συνολικά τα τρία συντηρητικά ή ακραία κόμματα «Νίκη», «Ελληνική Λύση» και «Σπαρτιάτες», αλλά θεωρούμε ότι μάλλον ακολούθησε αντίστοιχα την οδό της ΝΔ ή μοιράστηκε σε διάφορες παρατάξεις με προσωπικά ή αδιευκρίνιστα κριτήρια…

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με τις επιδόσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής ή τις αιτίες που δεν έπεισε και έχασε στις εκλογές.

Παρά το κοινά παραδεκτό, ότι στις δημοτικές εκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή και επηρεάζεται από και κάθε είδους σχέσεις, πελατειακές ή πολιτικές, είναι βέβαιο ότι στο αποτέλεσμα αυτό συνετέλεσαν και κανονικές ανθρώπινες φιλίες, που συχνά (απο;)καλύπτουν και άλλες ευρύτερες συμπτώσεις και συνεργασίες. 

Η ανοιχτή υποστήριξη προς τον κ. Πούλο από ιστορικό τοπικό στέλεχος της ΝΔ, που «έσπρωχνε τον φίλο του» τους τρείς από τους πέντε ψήφους της ΝΔ, ενόχλησε πολιτικά κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά λειτούργησε αποτελεσματικά.

Φίλοι μας επιβεβαίωσαν, ότι κατά την τηλεφωνική ή προσωπική τους προσέγγιση, με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της τοπικής ΝΔ, ζητώντας στήριξη της μιας ή της άλλης παράταξης της ΝΔ, εισέπρατταν αρνητικές απαντήσεις.

Κανείς δεν φάνηκε να ενοχλείται από την – γνωστή σε όλους – ιδιότητά του κ. Πούλου ως μέλους του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα το πολλάκις δημόσια εκφρασμένο «αντιΣύριζα μένος» του, λειτούργησε ασφαλώς διευκολυντικά…  

Εκτιμούμε λοιπόν ότι, η αύξηση σε σταυρούς που κατέγραψε ο κ. Πούλος, προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους της ΝΔ, με τους οποίους ο κ. Πούλος «άνοιξε πολιτικούς λογαριασμούς ή απολίτικες υποχρεώσεις»…   

Αυτά όμως, αργά ή γρήγορα, θα «προκύψουν» με την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης, είτε από τη γενικότερη πολιτική του Δήμου Ηλιούπολης, είτε από τις τοποθετήσεις στελεχών σε υπεύθυνες θέσεις, κλπ.

Οι αιτιάσεις των επικεφαλής των δύο παρατάξεων της ΝΔ, ήρθαν να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς μας, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και οι δυο εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους επειδή οι Νεοδημοκράτες της πόλης δεν τους στήριξαν.

Ο κ. Αραμπατζής, με ήπιο τρόπο, τόνισε ότι, «η αυτοδιοικητική ανεξάρτητη πρότασή του πολεμήθηκε και δεν βρήκε την απαιτούμενη απήχηση στην τοπική κοινωνία, με απογοητευτικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Ευσταθίου, πολύ πιο αιχμηρός, χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για τη δική του «ρήξη με μηχανισμούς, που δυστυχώς υπάρχουν στην πόλη, για τοπικές φατρίες που επιδίδονται σε συνωμοσίες και κρυφές συμφωνίες, πίσω από κλειστές πόρτες, κάτω από το τραπέζι» και άλλα σχετικά, για τα οποία ουδείς αντέδρασε δημόσια…

Κάποιοι βέβαια, ακόμα «ρομαντικοί ρεαλιστές», επιμένουν ότι:

«Καλές μεν οι φιλίες, κάλλιστη όμως η πολιτική» και ας μη ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη εποχή της μεταπολιτικής λίγες είναι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων και ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί κυβέρνησαν στο παρελθόν την Ελλάδα, την οποία κατ’ άλλους «κατέστρεψαν», ενώ κατ’ άλλους «έσωσαν»

Αφού λοιπόν έσωσαν τη χώρα μας στο παρελθόν, τώρα ας περιμένουμε να σώσουν και την πόλη μας!

Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο