Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΤις αγορεύειν βούλεται, ω Ηλιουπολίτες; (του Γιώργου Μπαλτά)

Τις αγορεύειν βούλεται, ω Ηλιουπολίτες; (του Γιώργου Μπαλτά)

Τελειώσαμε με τις “αποκριές”, τα καρναβάλια και τα βαθιά ριζωμένα στο λαό “εθνικά-Ελληνικά” έθιμα, μασκαρέματα, μπούλες, ελευθεροστομίες και τα τοιαύτα!
Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο αγαπητός διαδικτυακός φίλος Σεραφείμ Δημητρίου, προϊστάμενος του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας εγκαλεί, κατά κάποιον τρόπον, τον Δήμαρχο Ηλιούπολης για κακή χρήση της λέξης “καρναβάλι” στις γιορτές “μασκαράδων” που οργάνωσε ο Δήμος Ηλιούπολης.
Δεν έχει και πολύ άδικο ο άνθρωπος, του αναγνωρίζω ένα “θηλυκό” μυαλό, που δεν χωρά στο αυστηρά θρησκευτικό πλαίσιο του λειτουργήματός του και συχνά “ξεφεύγει” με ιδιαίτερη δημιουργικότητα!
Το θέμα είναι σοβαρό και όσο και αν, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ευτράπελο, πράγμα που επιτρέπει η ατμόσφαιρα των Απόκρεω – καρναβάλι, θα ήθελα να καταθέσω εδώ, πως στο χωριό μου και την ευρύτερη περιοχή του ομφαλού της γης, τα Φραγκουλέϊκα, τις σχετικές εκδηλώσεις δεν τις λέγαμε “καρναβάλι” αλλά “μπούλες” και λάβαιναν χώρα το Σάββατο, παραμονή και ανήμερα της Τυρινής, που τη “βγάζαμε” αυστηρά με πίτες, γαλακτερά εδέσματα, ταραμάδες και θαλασσινά!
Μεταξύ σοβαρού και αστείου όπως λέμε, καλό θα ήταν ο Δήμος να προβληματιστεί όχι μόνο περί της ονομασίας των σχετικών “καρναβαλιστικών” εκδηλώσεων αλλά ευρύτερα και τούτο διότι ως “brand name” δύσκολα θα διαμορφώσει δικό του χαρακτήρα για να ανταγωνιστεί ανάλογες, πολλές εκδηλώσεις που γίνονται σε όλους τους Δήμους και όλες κινούνται στη σκιά του καρναβαλιού της Πάτρας, ακόμα και του Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας!
Με την ευκαιρία, καλό θα ήταν για την Ηλιούπολη, ο κ. Δήμαρχος να φροντίσει να “εισειχθεί” στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και να αποφασισθεί η συγκρότηση μια επιτροπής “φιλόλογων” της πόλης που, πρώτον θα αναζητήσει “όνομα- brand name και άξονα” των αποκριάτικων εκδηλώσεων αλλά και δεύτερον θα επεμβαίνει και θα αναδεικνύει την σωστή έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούνται στο δημόσιο διάλογο, αναδεικνύοντας όχι μόνο τις αστοχίες ή τις λαθεμένες, εσκεμμένα ή όχι δεν έχει σημασία, χρήσεις λέξεων και εννοιών!
Πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο είναι αυτή της “Εκκλησίας του Δήμου”, έννοια αλλά και θεσμός που όρισε ο Σόλωνας και υλοποίησε ο Εφιάλτης!
Δυστυχώς με το διάβα του χρόνου την έννοια “οικειοποιήθηκε” το “ιερατείο” του Χριστιανισμού και κατέληξε να αποδίδει τον ιερό τόπο τέλεσης χριστιανικών τελετών, τον ναό, ενώ προσδιορίζει την κοινότητα των χριστιανών-μελών του χριστιανισμού!
Ιδιαίτερα ο Δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση, έχει ιδεολογικοπολιτική ευθύνη να διεκδικήσει με έργα όχι με λόγια την αποκατάσταση της πολιτικής έννοιας της “Εκκλησίας του Δήμου” όπως αυτή λάμπρυνε την Δημοκρατία, αναδεικνύοντας την πολιτική λειτουργία συμμετοχής των πολιτών!
Αυτή η συμμετοχή των πολιτών έκανε τους ασκούντες την εξουσία και τα συμφέροντα που υπηρετούν, να μην κοιμούνται ήσυχοι από τους “εφιάλτες” που έβλεπαν και έχαναν τον ύπνο τους!

Γιώργος Μπαλτάς

Ηλιούπολη 20 Μάρτη 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο