Κριτική: Ιάκωβος Γωγάκης
Οι πράξεις σεξουαλικής βίας εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Η καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.
Σχεδόν κάθε βδομάδα, τουλάχιστον μία μαρτυρία κακοποίησης μπροστά ή πίσω από τις κάμερες βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Από το μανιφέστο 100 προσωπικοτήτων στο πρόσφατο φεστιβάλ Καννών, στην καταγγελία εννέα γυναικών κατά του Γάλλου παραγωγού Αλέν Σαρντ, στο σάλο που ξέσπασε στην Ισπανία από την πληθώρα καταγγελιών κατά του σκηνοθέτη Κάρλος Βερμούτ και τις αποκαλύψεις για παρόμοια περιστατικά στην Ιαπωνία.
Η ταινία “Ο Κακός Ηθοποιός” του Μεξικανού σκηνοθέτη Χόρχε Σούτσι εμπίπτει στο πλαίσιο ενός σινεμά καταγγελίας, το οποίο εμπεριέχει ένα αίνιγμα και μικρές δόσεις σασπένς.
Ποιος λέει την αλήθεια;
Ο Ντάνιελ βίασε την συμπρωταγωνίστρια του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ερωτικής σκηνής ή η ιστορία αποτελεί αποκύημα φαντασίας, με σκοπό η Σάντρα να αποσπάσει από τον Ντάνιελ μια γερή αμοιβή;
Συνάδελφοι αλλά και δικηγόροι – ένθεν κακείθεν – εμπλέκονται στην υπόθεση, με το επίμαχο βίντεο να αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η στάση του Χόρχε Σούτσι είναι από την αρχή προφανής.
Να καταστήσει το κοινό συμμέτοχο της ιστορίας, να αφήσει επί μακρόν να αιωρείται η αποκάλυψη του αινίγματος και εν τέλει να ισχυριστεί ότι η έμφυλη βία μπορεί να έχει διττή όψη, ιδίως όταν τα ηνία από τους άμεσα εμπλεκόμενους παραδίδονται στα κινήματα, όπως είναι το metoo αλλά και στα social media.
Το παιχνίδι χειραγώγησης ιδίως από την πλευρά του Ντάνιελ και το ποια κατεύθυνση θα πάρει στο φινάλε η ιστορία, εξάπτουν την περιέργεια ή κρατάνε με δυναμισμό και πειθώ τους κεντρικούς ρόλους.
Από την άλλη, είναι τόσο πολύ περιορισμένο το σεναριακό υπόβαθρο της ταινίας και μη καλοδουλεμένο, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανές ότι ο Χόρχε Σούτσι προσπαθεί να καλύψει τις σεναριακές αδυναμίες, καταφεύγοντας στο «τι έγινε, τι μου είπε, τι σου είπα», δηλαδή στην κινηματογράφηση των ατέρμονων συζητήσεων των δύο εμπλεκομένων προσώπων, με φίλους και μάρτυρες του γεγονότος αλλά και με τους δικηγόρους τους.
Αμφιλεγόμενη η θέση που παίρνει και για το ρόλο των κοινωνικών δικτύων, του metoo αλλά και των δημοσιογράφων, ρίχνοντας τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι.
Ενώ η ιστορία της ταινίας έχει να κάνει με έναν σκηνοθέτη που κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ζητάει από τους πρωταγωνιστές του να γυρίσουν με αληθοφάνεια μια σκηνή σεξ, ο Χόρχε Σούτσι βγάζει από το κάδρο τον σκηνοθέτη ήρωά του, σαν να δίνει άφεση αμαρτιών στο σινάφι του.
Ο σκηνοθέτης, είναι με βεβαιότητα ο ηθικός αυτουργός και ο Χόρχε Σούτσι κάνει πως δεν το βλέπει.
Η ταινία “Ο Κακός Ηθοποιός” προβάλλεται από την Πέμπτη 13/6 στους κινηματογράφους