Είναι ανθρώπινη και δη ελληνική η βιασύνη των ανθρώπων να δοξαστούν εν ζωή!
Ανθρώπινη αδυναμία να εξασφαλίσουν την «αθανασία» τους !
Το θέμα θα είχε τη λύση του αν οι πράξεις των ανθρώπων τύγχαναν κοινής αποδοχής στην κοινότητά-συλλογικότητά τους, όπως συμβαίνει με την εκκλησία που τιμά ένα πλήθος πιστών και «εν ζωή» χωρίς αυτό να συγκρούεται με άλλες κοινότητες-συλλογικότητες!
Το πρόβλημα όμως αφορά την μεγάλη κοινότητα-συλλογικότητα του έθνους και όπως αυτό διαχέεται στις ευρύτερες συλλογικότητες–πόλεις. όπως εν προκειμένω είναι η Ηλιούπολη!
Η Ηλιούπολη συγκροτείται από συλλογικότητες πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, ακόμα και θρησκευτικές, με ανταγωνιστικές πολλές φορές επιδιώξεις!
Στη διαρκή αυτή ανταγωνιστικότητα, πηγή ζωής για μια πόλη, εμπλέκεται και το θέμα των ονοματοδοσιών απότισης τιμής σε πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, εμβληματικά για την ίδια τη ζωή της πόλης, αλλά και σύνδεσης της πόλης με τον εθνικό κορμό!
Το θέμα είναι πολύπλοκο και παρ’ ότι φαίνεται απλό, είναι πολύ σοβαρό!
Αυτή η φαινομενική απλότητα επιτρέπει την ανάδειξη ως «ορθών» προσωπικών πλήθους απόψεων, με διαφορετικά κίνητρα και στόχευση από τον κάθε ένα!
Είναι ευθύνη του Δήμου να συστήσει μια επιτροπή από διακεκριμένους Δημότες, που θα μελετήσει το θέμα και θα φέρει προς ψήφιση ένα κανονισμό προϋποθέσεων και διαδικασιών ονοματοδοσιών και απόδοσης τιμών εκ μέρους του Δήμου!
Μέσα από ένα τέτοιο κανονισμό θα προκύπτανε και τα όρια μέσα από τα οποία ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να κινηθεί και να προτείνει αυτό που εκείνος νομίζει!
Με ένα τέτοιο μελετημένο κανονισμό καθόλου δεν θα απέτρεπε τους πολίτες ή συλλογικότητες αυτών, να καταθέτουν την οποιαδήποτε πρόταση έχοντας υπ’ όψη τους όμως ένα κανονισμό με την σχετική εισηγητική τεκμηρίωση, πράξη η οποία από τη μια μεριά θα τους οδηγούσε στην αναγκαία τεκμηρίωση των προτάσεών τους και από την άλλη θα διευκόλυνε τις αποφάσεις των οργάνων που τελικά θα πάρουν την απόφαση!
Το μεγάλο όφελος από έναν τέτοιο κανονισμό θα ήταν η αποτροπή «εν θερμώ» αποφάσεων για ένα θέμα που θα προσφέρει στην εικόνα τις πόλης σε μεγάλο βάθος χρόνου!
Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο τα πρόσωπα, τα γεγονότα, οι καταστάσεις που θα επιλέγονται για να τιμηθούν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, να έχουν «επιβιώσει» από μόνα τους, στον αδυσώπητο κανόνα της λήθης!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 21 Οκτωβρίου 2024