του Γιώργου Μπαλτά
Η Ηλιούπολη, από ένας μικρός οικισμός το 1928 μεγάλωσε και αναπτύχθηκε σε μια πόλη 140.000 κατοίκων, 75.000 δημοτών σήμερα!
Βασική ή μάλλον μοναδική οικονομική παράμετρος, που οδήγησε τον οικισμό να γίνει μια από τις μεγαλύτερες πόλεις – προάστια της Αθήνας, δεν ήταν τίποτα άλλο από τη δυνατότητα στέγασης.
Πως ο ξεριζωμένος από τον τόπο του επαρχιώτης, θα βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του.
Τα άλλα, δουλειά, διασκέδαση, κλπ, αλλά κυρίως τη δουλειά του, τα κάλυπτε και ακόμα τα καλύπτει εκτός Ηλιούπολης!
Τα «αποθέματα» δυνατοτήτων στέγασης δεν ήταν απεριόριστα και σχεδόν έχουν εξαντληθεί. Η Ηλιούπολη σταμάτησε να μεγαλώνει και συμπληρωματικές δραστηριότητες αναπτύσσονται στη πόλη, χωρίς να αποκτά και οικονομική αυτονομία, που θα την χαρακτήριζαν πόλη και έτσι, παραμένει στην ουσία, προάστιο της Αθήνας!
Με όσα συμβαίνουν στους γειτονικούς Δήμους και κυρίως στους Δήμους με μεγάλα Εμπορικά Κέντρα-Mall, την εντυπωσιακή επένδυση στο Ελληνικό και το παραλιακό μέτωπο, η Ηλιούπολη διαισθάνεται ότι αλλάζει και γίνεται, από προάστιο της Αθήνας, προάστιο β΄ κατηγορίας της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»!
Η αλλαγή αυτή, στην ουσία η επερχόμενη «μετάλλαξη» της Ηλιούπολης, σε πρώτη ματιά, εμφανίζεται με χαρακτηριστικά ανταγωνιστικότητας με τους όμορους δήμους στο τομέα των παρεχόμενων ευκαιριών!
Με περιορισμένα τα περιθώρια περαιτέρω οικιστικής ανάπτυξης, η ανάπτυξη της Ηλιούπολης πρέπει να στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις πιο σύνθετες!
Ποιές, όμως, είναι αυτές οι κατευθύνσεις που πρέπει να στραφεί η πόλη, να επιλέξει, να σχεδιάσει και να στηρίξει;
Από πρώτη ματιά η Ηλιούπολη «φαίνεται χαμένη», πράγμα που πλανιέται πάνω από την πόλη, με ένα πολιτικό προσωπικό αμήχανο, κουμπωμένο στα προσωποπαγή του ιδεολογήματα, να παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω από την πόλη και να μην τολμά να «ζητήσει» βοήθεια!
Να μην τολμά να ζητήσει βοήθεια και για ένα άλλο λόγο, γιατί διαισθάνεται πως θα του προταθεί να «σπάσει αυγά», αναγκαία επιλογή, αν η Ηλιούπολη θέλει να αλλάξει πίστα συναγωνισμού !
Η απόλυτη «μοιρολατρία».
Ότι βρέξει ας κατεβάσει!
Μα υπάρχει διέξοδος για την Ηλιούπολη, όταν γύρω της, όμοροι δήμοι οδηγούν τις εξελίξεις και συγκεντρώνουν γιγαντιαίες επενδύσεις με καθοριστικές επιπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο;
Αυτό, ακριβώς, είναι θέμα μελέτης ειδικών που με πλήρη επιστημονική κατάρτιση θα πρέπει να μελετήσουν την κατάσταση και να προτείνουν λύσεις!
Υπάρχουν τέτοιοι επιστημονικοί φορείς που μπορούν να συμβουλέψουν το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο!
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο και υπεύθυνο, να αναγνωρίσει ή μη, την ανάγκη να συμβουλευτεί ειδικούς και να αποφασίσει επί των όσων ήθελε προταθούν! Αυτό θα ήταν μεγάλη συνεισφορά στην Πόλη!
Άλλωστε, αυτό δεν κάνει σε όλα ;
Δεν νομίζω να πιστεύετε, πως οι Δήμοι κάνουν κάτι διαφορετικό, από όσα οι «προμηθευτές» μελετούν για αυτούς και τους προμηθεύουν!
Αρκεί να προσλάβει ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ και όχι «συμβούλους»!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 14 Νοέμβρη, σωτηρίω έτει 2024