Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΤο ατύχημα, η βαριά και επικίνδυνη εργασία των υπαλλήλων της καθαριότητας, η...

Το ατύχημα, η βαριά και επικίνδυνη εργασία των υπαλλήλων της καθαριότητας, η ανακοίνωση του σωματείου και η άποψή μας

Διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης για το σημερινό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων και μπήκαμε στον πειρασμό να τη σχολιάσουμε.

Καταρχάς η έκφραση «εργατικό ατύχημα» δεν ξέρουμε αν είναι δόκιμη ή χαρακτηριστική του συμβάντος, αλλά το ίδιο το συμβάν είναι κάτι πολύ κακό.

Διαβάσαμε στο site της Επιθεώρησης Εργασίας ότι «γενικά, στη νομολογία, ως εργατικό ατύχημα χαρακτηρίζεται ο θάνατος ή η ανικανότητα του ασφαλισμένου για εργασία που προκλήθηκε από ένα βίαιο περιστατικό που έγινε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξαιτίας αυτής και κατά τη μετάβαση του εργαζόμενου στον τόπο της εργασίας ή κατά την επιστροφή στο σπίτι του.

Υπό αυτή την έννοια αυτή και η ένστασή μας για τον παραπάνω χαρακτηρισμό.

Σαφώς θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο από την διοίκηση και την υπηρεσία όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Όντας εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται από το είδος της βαριάς και κοινωνικά ωφέλιμης εργασίας τους, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να προβλέπουν και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες καταστάσεις, που όλοι αντιμετωπίζουμε στους δρόμους, από απρόσεκτους και επικίνδυνους οδηγούς.

Μάθαμε λοιπόν ότι το απορριμματοφόρο ήταν σε στάση για αποκομιδή μπροστά από γνωστό καφέ της πόλης δίπλα σε κάδους, με ένα μαύρο αυτοκίνητο σταματημένο ή παρκαρισμένο πίσω του, όταν τρίτο αυτοκίνητο έπεσε στο ήδη σταματημένο, που με τη σειρά του προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο, ακριβώς εκεί που θα βρισκόταν ο εργαζόμενος αν το όχημα ήταν σε κίνηση ή αν εκείνη τη στιγμή ο εργαζόμενος βοηθούσε στον μηχανισμό ανατροπής του κάδου.

Ευτυχώς τίποτα από αυτά δεν συνέβη και έτσι δεν είχαμε τραυματισμό και εργατικό ατύχημα.

Πολύ ενδιαφέρουσες βρήκαμε τις προτάσεις του σωματείου για τα μέτρα αποφυγής του κινδύνου, που διαβάσαμε στην ανακοίνωση, όπως :

  • Την καλύτερη χωροθέτηση των κάδων,
  • αυτοκίνητο συνοδείας,
  • διαφορετικό ωράριο,
  • χρήση διαφορετικής τεχνολογίας αποκομιδής

Σύντομα θα δώσουμε βήμα στο Σωματείο για να τις αναδείξει και να τις αναλύσει.

Ανησυχητικό το σερί παρόμοιων δυστυχημάτων σε άλλους δήμους και αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές, ανασχεδιασμούς και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες.

Το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών, έχει «απασφαλίσει» την κοινωνία και για το λόγο αυτό, κάθε τι που θέτει σε κίνδυνο εργαζόμενους και πολίτες, ξυπνάει κακές μνήμες και ανακλαστικά για δίκαιες διεκδικήσεις και απαιτήσεις των εργατικών σωματείων, ενώ ταυτόχρονα αντικειμενικά προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

Η δημοτική αντιπολίτευση, οι νέοι υποψήφιοι και γενικά όσοι επιχειρούν να κάνουν την «τρίχα τριχιά», για να «πριονίσουν» τη δημοτική αρχή, διογκώνοντας ένα καθημερινό ατύχημα, μάλλον πρέπει να δουν όλους τους παράγοντες του συμβάντος και να επιδείξουν ψυχραιμία.

Με δεδομένο ότι η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πάνω από όλα, πρέπει όλοι να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα, προσοχή και σοβαρότητα, αλλά προ πάντων η διοίκηση και οι υπηρεσιακοί υπεύθυνοι του δήμου!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο