Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΧρήσιμα συμπεράσματα μπορεί να αποκομίσει η δημοτική αρχή από την σημερινή επέτειο,...

Χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί να αποκομίσει η δημοτική αρχή από την σημερινή επέτειο, της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, στις 29 Μαΐου 1453.

Υπάρχουν ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση στην πόλη μας;

Όχι φυσικά, αλλά η μελέτη της ιστορίας ποτέ και κανέναν δεν έβλαψε!

Στον εικονιζόμενο πίνακα του Δημητρίου Ζωγράφου φαίνονται λεπτομέρειες του στρατού που πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη, που οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τις δυνάμεις που συσπειρώθηκαν και συμμάχησαν κατά της Πόλης.

Σύμφωνα με τον Νικολό Μπάρμπαρο, βενετό γιατρό και αυτόπτη μάρτυρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, στον στρατό του Μωάμεθ υπηρετούσαν και χριστιανοί «Σέρβοι, Λατίνοι, Γερμανοί, Ούγγροι, Βοέμοι και Έλληνες», πιθανά ανθενωτικοί που ίσως από μίσος προς τους ενωτικούς είχαν πάει να πολεμήσουν για να εκδικηθούν τον Παλαιολόγο που δέχτηκε την ένωση των Εκκλησιών!

Μια μεγάλη πολιορκητική δύναμη με βαρύ εξοπλισμό και ισχύ πυρός, με 50.000 άνδρες πάνοπλους και διψασμένους για τη νίκη και ότι θα επακολουθούσε, ήταν αντιμέτωπη με 7.000 υπερασπιστές, ταλαιπωρημένους και εξουθενωμένους.

Υπάρχουν ομοιότητες με την σημερινή “πολιορκία” της δημοτικής αρχής και τη διεκδίκηση της δημαρχίας στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου 2023;

Όχι φυσικά, αντίθετα:

Οι διεκδικητές της διοίκησης της δικής μας πόλης έχουν όλα τα μειονεκτήματα, αφού είναι πολλαπλώς κερματισμένοι, αριθμητικά και ιδεολογικά, δεν μπορούν να βρουν σημεία συνοχής ή έστω συνεργασίας, με εξαίρεση την πιθανή χωρίς αρχές συσπείρωσή τους στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Εδώ μάλλον τη δύναμη πυρός την έχει η νυν διοίκηση του δήμου, με εξαιρετική συνοχή και ψυχολογία, με μόνο δύο κρίσιμα σημεία να αποτελούν πιθανό πρόβλημα:

  • Μια ενδεχόμενη εσωστρέφεια βασισμένη σε προσωπικές φιλοδοξίες και επακόλουθους εσωτερικούς ανταγωνισμούς, που παρά κάποιες φημολογίες ή ενδείξεις, δεν φαίνεται άξια λόγου και
  • Μια «κερκόπορτα», που θα προέρχεται από συγκεκριμένη ομάδα που έχει μεν συμπορευτεί ως τώρα αλλά συνεχίζει να «γκρινιάζει» και να μη δεσμεύεται για το μέλλον, γεγονός που στην πράξη την απομονώνει κοινωνικά και την βλάπτει, κατά τη γνώμη μας.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο