Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΗ Ηλιούπολη υπό την σκιά των «φαινομένων»!

Η Ηλιούπολη υπό την σκιά των «φαινομένων»!

του Γιώργου Μπαλτά

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου για τις Δημοτικές Αρχές διεξάγονται στη σκιά των «φαινομένων». Φαινόμενο οι πυρκαγιές, φαινόμενο οι πλημύρες, φαινόμενο ο Κασσελάκης ακόμα και η ανικανότητα της κυβέρνησης εύκολα θα μπορούσε να καταταγεί στη κατηγορία των φαινομένων!

Συνέχεια των φαινομένων  αποτελούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές μιας και οι πλείστες των παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο μας αυτοπαρουσιάζονται ως υπερκομματικές,  «κουβαλώντας» νερό στο μύλο της «μεταπολιτικής»  όπως αυτή τη ζούμε τόσο με το φαινόμενο «Κασσελάκη» που άλλους «ξενίζει»  και άλλους  «ξινίζει», όσο και το φαινόμενο της κυβέρνησης, που παρακολουθεί τα φαινόμενα «από εδώ παραπερούλια»!

Τούτο το τελευταίο φαινόμενο, του Κασσελάκη, δεν είναι πρωτόγνωρο, το ζούμε σε ανάλογες διαστάσεις ιδιαίτερα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές με τον βομβαρδισμό, «Κασσελάκειας» λογικής, spidermen-supermen», που «εν μια νυκτί» και χάρις στις ιδιαίτερες υπερδυνάμεις που διαθέτουν θα λύσουν τα προβλήματα της πόλης, μιας πόλης χωρίς συγκροτημένες κοινωνικές δομές εκτός αυτών του Δήμου!

Φαίνεται λοιπόν πως στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουμε μπει στη φάση της «μεταπολιτικής», στην οποία οι περί της τοπικής αυτοδιοίκησης «ιδεολογικές αφετηρίες» είναι περιττές αν όχι και επιζήμιες!

Ψάχνοντας επιβεβαίωση εφαρμογής της «μεταπολιτικής» στη πράξη, δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ, αρκεί να δεις τη φωτογραφία από την προεκλογική επίσκεψη του Χαρδαλιά στην Ηλιούπολη. Ευτυχώς δεν ήταν στη πόλη μας και ο Κασσελάκης, θα χωρούσε κι αυτός στη φωτογραφία!

Πέρα όμως από τη φωτογραφία:  

  • Ενδιαφέρον είναι να μαθαίνεις, ότι σίγουροι ψήφοι του «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ψήφισαν Βαρουφάκη-«ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ», βλέποντας ίσως πολύ μπροστά…
  • Ενδιαφέρον είναι να εντοπίζεις «σκληροπυρηνικά» στελέχη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συμμετέχουν σε παρατάξεις «νεόκοπων-υπερκομματικών» τεχνοκρατών  υποψηφίων!
  • Ενδιαφέρον είναι να εντοπίζεις τις προσπάθειες αριστερών και δεξιών συνδυασμών να προβάλουν την πολυσυλλεκτικότητά τους, συμπεριλαμβάνοντας ως υποψηφίους, πολίτες «κοινωνικής αποδοχής» αλλά «διακριτής» πολιτικής τοποθέτησης! 
  • Ενδιαφέρον είναι να συναντάς υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους εκ της παραδοσιακής δεξιάς να στηρίζουν και να συμμετέχουν σε «ιδεολογικά» αντίθετους συνδυασμούς!
  • Ενδιαφέρον είναι ότι διακρίνεις υποψηφίους μέλη της ίδιας οικογένειας, να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια μόνο για την συμπλήρωση του αναγκαίου αριθμού υποψηφίων ή της απαραίτητης ποσόστωσης.

Το φαινόμενο δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από την «απαξίωση» του Δήμου ως πυλώνα  σωστής διάρθρωσης της Δημοκρατίας μας, μιας Δημοκρατίας που το κεντρικό κράτος, μετατόπισε το ρόλο του Δήμου στη Περιφέρεια  και εκεί συγκέντρωσε την προσοχή του, το πολιτικό του ενδιαφέρον!

Αφέθηκαν οι Δήμοι «στη τύχη» τους με αποτέλεσμα να μπουν σε μια φάση  «μεταπολιτικής», με σαφές πολιτικό όφελος της κυρίαρχης συντηρητικής παράταξης!   

Το ερώτημα που γεννάται είναι, πού σταματάει η ιδεολογική αφετηρία της όποιας πολιτικής σκέψης που απαιτείται για να χτιστεί μια συγκροτημένη αυτοδιοικητική πρόταση ή αλλιώς, μπορεί να υπάρξει συγκροτημένη «κυβερνώσα» αυτοδιοικητική πρόταση χωρίς ιδεολογικό πρόσημο;

Η δική μου απάντηση είναι  «ναι».

Ναι, στη φάση της πλήρους σύγχυσης του κεντρικού πολιτικού συστήματος της απόλυτης κυριαρχίας της συντηρητικής παράταξης και της πλήρους αδυναμίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ναι, μπορεί να υπάρξει τέτοια πρόταση και ακριβώς αυτή είναι η στάση που κράτησε ο Γιώργος Χατζηδάκης την τετραετία που πέρασε και προτείνει για τη τετραετία που διεκδικεί!

Ναι, παρ’ ότι φαίνεται  να  υποδηλώνει αποδοχή της «μεταπολιτικής» ως «τελολογική» παραδοχή !

Η επικράτηση της «μεταπολιτικής» στην αυτοδιοίκηση και στο βαθμό που αποβεί αποτελεσματική για το σύστημα, είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η εφαρμογή της και σε άλλα  επίπεδα!

Είναι πλέον ή βέβαιο πως η διακηρυγμένη έλλειψη ενδιαφέροντος της Μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας για τους Δήμους στηρίζεται ακριβώς σ’ αυτή την εκτίμηση, πως οι συνθήκες μιας «μεταπολιτικής» κατάστασης στην τοπική αυτοδιοίκηση την ευνοούν!

Βέβαια υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις, που επιμένουν στην πολιτικοποίηση των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτές που κινούνται στο χώρο της Κομμουνιστικής Αριστεράς, ιδιαίτερα «ακίνδυνες», εξ αιτίας της γενικότερης κατάστασης της Κομμουνιστικής Αριστεράς, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά το 1990!

Τα «φαινόμενα» έρχονται και παρέρχονται γρήγορα, οι ζημιές όμως που αφήνουν πίσω τους είναι μεγάλες.

Μεγάλες είναι και οι ευκαιρίες, οι προοπτικές, να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά, πιο σωστά, πιο δημιουργικά!

Κατά τούτο, το φαινόμενο της «μεταπολιτικής» στην Αυτοδιοίκηση θα περάσει, αφού κάνει τον κύκλο του και δώσει την ευκαιρία στο κεντρικό πολιτικό σύστημα να ανασυνταχτεί και να αναλάβει τις ευθύνες του!

Γιώργος Μπαλτάς

Ηλιούπολη 1η Οκτωβρίου 2023    

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο