Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΚαλωσορίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία το Νέο Δίσεκτο Έτος 2024

Καλωσορίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία το Νέο Δίσεκτο Έτος 2024

Η επινόηση του δίσεκτου έτους οφείλεται στο ότι το ηλιακό έτος δεν διαρκεί ακριβώς 365 μέρες, όπως το ημερολογιακό, αλλά λίγο περισσότερο, 365 ημέρες και 6 ώρες περίπου ή για την ακρίβεια 365,242199 ημέρες.
Έτσι, για να διορθωθεί το σφάλμα, προστίθεται κάθε τέσσερα χρόνια μία ημέρα και συγκεκριμένα η 29η Φεβρουαρίου, οπότε όσοι έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου έχουν γενέθλια μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια!

Αν δεν υπήρχε αυτή η διόρθωση, μετά από πολλά χρόνια, θα «μετατοπίζονταν» οι μέρες και οι νύχτες, τελικά και οι εποχές και μπορεί να έφθανε μια στιγμή που το μεσημέρι θα ήταν νύχτα.
Στην πραγματικότητα βέβαια, η διαφορά δεν είναι ακριβώς 6 ώρες, αλλά 5 ώρες και 49 λεπτά περίπου, οπότε με την προσθήκη μιας μέρας κάθε τέσσερα χρόνια υπέρ-διορθώνουμε το σφάλμα και για να το εξουδετερώσουμε οι χρονιές που διαιρούνται διά του 100 δεν είναι δίσεκτες, εκτός αν διαιρούνται διά του 400…
Μαθηματικός γρίφος!
Το 2000 ήταν δίσεκτο, αλλά το 2100 δεν θα είναι.
Για να απλοποιήσουμε το θέμα να σημειώσουμε ότι το επόμενο δίσεκτο έτος είναι το 2028, μετά το 2032, το 2036, το 2040, κλπ.
Μετά βλέπουμε…
Η λαϊκή παράδοση «θέλει» τα δίσεκτα χρόνια, γρουσούζικα και κακορίζικα και έτσι τα παλιά χρόνια οι γάμοι αποφεύγονταν γιατί δεν θα ήταν πετυχημένοι και καρπεροί, όπως και οι αλλαγές στις καλλιέργειες γιατί δεν θα πετύχαιναν.

Εμείς πάντως θα επιμείνουμε στις ευχές μας για μια «Καλή Χρονιά», καλύτερη από αυτή που φεύγει, με την ελπίδα μας πάντα ζωντανή για ένα καλύτερο Αύριο για την πόλη μας, την Πατρίδα μας και όλο τον Κόσμο, με Ειρήνη και Ευημερία!!
Χρόνια πολλά σε όλους!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο