Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΘέατρο, Σινεμά"Τα μαθήματα της Μπλάγκα" του Στέφαν Κομαντάρεφ

“Τα μαθήματα της Μπλάγκα” του Στέφαν Κομαντάρεφ

Η ταινία «τα μαθήματα της Μπλάγκα» είναι μία ιλαροτραγωδία που συνοψίζει καίρια και αιχμηρά την κοινωνική κριτική του Βούλγαρου σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ για τον παραλογισμό και για τα κακώς έχοντα της πατρίδας του μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Με την ηρωίδα της ταινίας του Μπλάγκα και εδώ έχουμε μία συγκλονιστική ερμηνεία από την Έλη Σκόρτσεβα, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού θα συμπάσχει μαζί της εξαιτίας παρόμοιων καταστάσεων, που συχνά-πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η εξαπάτηση των ηλικιωμένων από επιτήδειους, η αδιαφορία του αστυνομικού σώματος στην προστασία των θυμάτων, το σκληρό πρόσωπο των τραπεζών, ο εργασιακός αποκλεισμός των μεγαλύτερων σε ηλικία, το πώς έχει εξαπλωθεί η παραοικονομία και οι ηθικοί κανόνες που καταπατούνται χωρίς αιδώ, ακόμη και για το κόστος μιας ταφόπλακας.
Σαν βραδυφλεγής βόμβα αναδύονται όλα αυτά, από το διαρκώς τεταμένο οδοιπορικό της ηλικιωμένης και προσφάτως χήρας, της Μπλάγκα, για να κατανοήσει τον έξω κόσμο που είναι εντελώς ξένος από το δικό της.
Ο ξένος κόσμος θα γίνει και δικος της, όταν ο Κομαντάρεφ θα τη ρίξει μέσα στο βούρκο της εποχής μας, πάνω στη βάση ενός κοινωνικού σχολιασμού, που συνοψίζεται ως εξής: «ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Εν αντιθέσει με τον Κλιντ Ήστγουν, που στην ταινία «Βαποράκι» διακωμωδούσε μία σειρά από παρόμοια ζητήματα, ο Βούλγαρος σκηνοθέτης ακολουθεί ένα διαφορετικό ύφος από τον Αμερικανό δημιουργό.
Η Μπλάγκα βρίσκεται διαρκώς στον πυρήνα της ταινίας, μια με το ταλαιπωρημένο της βλέμμα, μια με τις παράτολμές της ενέργειες, ενώ ο Κομαντάρεφ δίνει το κοινωνικό του πλαίσιο με τους πυλώνες ενός επιδέξιου θρίλερ.
Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι και προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2023.
3 ½ αστεράκια στην κριτική αυτή.
Η ταινία τα μαθήματα της Μπλάγκα προβάλλεται από την Πέμπτη 11/4 στους κινηματογράφους.

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο