Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΠερί της Πρώτης Εκατονταετηρίδας της Ηλιούπολης

Περί της Πρώτης Εκατονταετηρίδας της Ηλιούπολης

του Γιώργου Μπαλτά

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Ηλιούπολης έβαλε σε δημόσια συζήτηση ένα σοβαρό, πολύ σοβαρό θέμα, τη συμπλήρωση 100 χρόνων Ηλιούπολης το επόμενο έτος 2025 και προτείνει την διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της σημαντικής αυτής στιγμής για την Ηλιούπολη!
Το θέμα απασχόλησε παλαιότερα το Δημοτικό Συμβούλιο και με σχετική του απόφαση ορίστηκε «γενέθλιο» έτος της Ηλιούπολης το 2028 (βλέπε εδώ)!
Η επαναφορά του θέματος από την ΟΠΙ, για ακύρωση της παλαιοτέρας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ορισμός του 2025 ως γενέθλιου έτους της Ηλιούπολης, παρά την ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος, θεωρώ, πως όλα αυτά τα στοιχεία που στηρίζει το σκεπτικό της, ήταν γνωστά στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτιμήθηκαν και τελικά αποφασίστηκε ως γενέθλιο έτος το 1928!

Να σημειώσω πως μέχρι το 1928 οι κάτοικοι του οικισμού Ηλιούπολης «ταυτοποιούνταν» ως κάτοικοι Κοινότητας Μπραχαμίου-Αγίου Δημητρίου όπως μετονομάστηκε η κοινότητα Μπραχαμίου!
Από το 1928 έχουμε ταυτοποίηση των κατοίκων, ως κατοίκων κοινότητας Ηλιούπολης και αυτό προφανώς κυριάρχησε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη 10η συνεδρίασή του στις 23 Μαρτίου 2003, επί Δημαρχίας Θόδωρου Γεωργάκη και προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου του αειμνήστου Κωσταντίνου Λύτρα, οπότε και «εγκρίνει την καθιέρωση της 16ης Οκτωβρίου 1928 ως ημέρα ίδρυσης της Κοινότητας Ηλιούπολης».
Διεργασίες, πράξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και πλήθος άλλων ενεργειών που οδήγησαν στην «θεσμοθέτηση» της Ηλιούπολης ως αυτοδιοικητικής οντότητας – κοινότητας και βέβαια προϋπήρχαν, άλλωστε όλες αυτές οδήγησαν στην γέννηση – ίδρυση της Ηλιούπολης! Στη φωτογραφία, σελίδα από το Λεύκωμα του Δήμου Ηλιούπολης, όπου περιγράφεται η διαδικασία αναγνώρισης της νέας Κοινότητας Ηλιούπολης και τι ακολούθησε.

Με αφετηρία το 1928, τα 100 χρόνια της Ηλιούπολης συμπληρώνονται το 2028 και προκύπτει ικανός χρόνος να οργανωθεί και να γιορταστεί ανάλογα η «Πρώτη Εκατονταετηρίδα της Ηλιούπολης»!
Αρκεί να μην χαθεί χρόνος, φόβος που προκύπτει από το γεγονός πως καμιά Δημοτική Παράταξη από όσες διεκδίκησαν την ψήφο των Ηλιουπολιτών στις πρόσφατες εκλογές δεν είδε ως υποχρέωσή της να περιλάβει στο πρόγραμμά της ανάλογη πρόταση!
Λεπτομέρεια θα πει κάποιος, αλλά «εξ όνυχος τον λέοντα»!
Ο Δήμος Ηλιούπολης, η παρούσα Δημοτική Αρχή και όλες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν ιδιαίτερη ευθύνη, να αντιληφθούν την υποχρέωσή τους, απέναντι στην ιστορία της πόλης, να την αναζητήσουν, να την προστατέψουν, να την αναδείξουν και να τη συνεχίσουν με ανάλογο ενδιαφέρον.
Δυστυχώς αυτό δεν έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των αρχείων της πόλης να έχει καταστραφεί-χαθεί με την πλημμύρα στο υπόγειο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η τύχη σημαντικών αρχείων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, όπως το αυθεντικό πλούσιο Αρχείο της ΕΠΟΝ!
Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 12 Απριλίου 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο