Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑ"Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα" του Άρη Δόριζα

“Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα” του Άρη Δόριζα


Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Χατζιδάκις- Θεοδωράκης- Ξαρχάκος. Τις τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ακολουθούν μερικοί εξέχοντες συνθέτες της παλαιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς. Ο Γιάννης Σπανός συγκαταλέγεται μέσα στους πρώτους και το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δόριζα, έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Πριν το θάνατό του το 2019, ο Γιάννης Σπανός μπροστά στην κάμερα εξομολογείται για την επιθυμία του πατέρα του να ακολουθήσει τη νομική επιστήμη, την οποία ακολούθησε αλλά παράτησε. Εξομολογείται επίσης για το πώς μετέβη στο Παρίσι, πως γνώρισε την Ζιλιέτ Γκρεκό και τον Σερζ Γκενσμπούρ, με ποιο τέχνασμα ο διορατικός παραγωγός Αλέκος Πατσιφάς τον έπεισε να αφήσει το Παρίσι για την Αθήνα κι ότι το « Νέο Κύμα» καθιερώθηκε και σαν τίτλος και σαν ρεύμα από τον ίδιο το Γιάννη Σπανό. Τα μελοποιημένα ποιήματα, η αγαπημένη του underground σκηνή, τα νέα μουσικά ταλέντα, οι μεγάλες συνεργασίες και τα αγαπημένα του τραγούδια, « Κάτω από τη Μαρκίζα» «Άνθρωποι Μονάχοι», συνθέτουν το πλαίσιο των εξομολογήσεων του Γιάννη Σπανού, λίγους μήνες προτού φύγει από τη ζωή.
Η επιτυχία του ντοκιμαντέρ έγκειται στο γεγονός ότι ο Άρης Δόριζας, έχτισε την προσωπογραφία του Γιάννη Σπανού και μέσα από τη ματιά άλλων συνθετών, όπως του Διονύση Σαββόπουλου, Μίμη Πλέσσα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στιχουργών, όπως της Λίνας Νικολακοπούλου, αλλά και ερμηνευτών όπως του Γιώργου Νταλάρα, της Τάνιας Τσανακλίδου, της Αλεξίου, της Γαλάνη, της Καίτης Χωματά , του Κόκοτα, της Κούκα, της Πένυς Ξενάκη και του Μιχάλη Βιολάρη.
«Ο Γιάννης Σπανός δεν πούλησε παραμύθι» είπε ο Μανώλης Μητσιάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε ότι ο Γιάννης Σπανός απέδειξε ότι η ψυχή του ελληνικού τραγουδιού βρισκόταν και στους ελάσσονες ποιητές, ενώ ο Δώρος Δημοσθένους τον χαρακτήρισε αστό με λαϊκές συνήθειες.
Το ντοκιμαντέρ “Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα” προβάλλεται από την Πέμπτη 30/5 στους κινηματογράφους

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο