Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΗλιούπολη: "Τα του ΚΚΕ τω ΚΚΕ και τα του ΠΑΣΟΚ τω ΠΑΣΟΚ",...

Ηλιούπολη: “Τα του ΚΚΕ τω ΚΚΕ και τα του ΠΑΣΟΚ τω ΠΑΣΟΚ”, του Γιώργου Μπαλτά

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την διαφαινόμενη ανάδυση της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό αν όχι και σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο.
Στην Ηλιούπολη το θέμα της ακροδεξιάς ή μάλλον της χουντικής δεξιάς απασχολεί την πόλη από το 1978 όταν η Ηλιούπολη με τον Κώστα Δελλαπόρτα και ο Πειραιάς με τον Αριστείδη Σκυλίτση «κινδύνευσαν» να εκλέξουν χουντικούς δημάρχους, εξέλιξη που αποφεύχθηκε χάρις και στην γνωστή επιστολή της Ελένης Βλάχου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τους πολίτες, να μη νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους τη Χούντα!
Και στις δύο περιπτώσεις αντίπαλος των χουντικών υποψηφιοτήτων ήταν δύο υποψηφιότητες υποστηριζόμενες από το ΚΚΕ!
Στην Ηλιούπολη, για να φτάσει στο Β’ Γύρο ο Δημήτρης Κιντής ξεπέρασε με 204 ψήφους τον Χαρίλαο Μηχιώτη, γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, επιλογή του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των συνεργασιών του με την Ανανεωτική Αριστερά.

Δημήτρης Κιντής, Κωνσταντίνος Δελλαπόρτας και Χαρίλαος Μηχιώτης

Με την εκλογή του Δημήτρη Κιντή, αναδείχτηκε μια, μεγαλειώδης στιγμή της μεταπολίτευσης, από τι λίγες, με πρωταγωνιστές βασικούς εκπροσώπους της δεξιάς, πράξη που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί την ιδεολογική μεταπολιτευτική κυριαρχία της!
Όσο και αν νεότεροι ιστοριογράφοι αγωνίζονται να αναδείξουν την Ηλιούπολη στη πρωτοπορία της αριστεράς και μάλιστα της κομουνιστικής, η ίδια πόλη είναι αυτή, που με ποσοστό 46,31% είχε ψηφίσει τον Κώστα Δελλαπόρτα!
Αυτό το μεγάλο ποσοστό του Δελαπόρτα σημάδεψε τις εξελίξεις της συντηρητικής παράταξης στην Ηλιούπολη, ο διχασμός της οποίας δεν ξεπεράστηκε τόσα χρόνια μετά, παρά την αξιοσημείωτη παρουσία του Γιάννη Αναγνώστου!
Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα!
Οι «μετά Κιντή» διάδοχοι, μέσα στο κλίμα που προκλήθηκε για την κατάρρευση του Κομμουνιστικού Κινήματος, εργαλειοποιούν την δημαρχιακή του περίοδο, αδυνατώντας να αγγίξουν στο ελάχιστο, το μέγεθος του Δημήτρη Κιντή!
Αν έχει να σημειωθεί κάτι και να αναδειχτεί ως επιτυχία του Δημήτρη Κιντή στην Ηλιούπολη, είναι το «πνεύμα συνεργασίας» με τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας που αναδείχθηκε με τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, που συντελέστηκε στη χώρα τη περίοδο ΠΑΣΟΚ – Ανδρέα Παπανδρέου!
Η Μεγάλη Αλλαγή που συντελέστηκε το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν η στήριξη του προγράμματός του στους Δήμους, ως πυλώνα υλοποίησης των πολιτικών του, μαζί και με τις κοινωνικές και κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις, το συνδικαλιστικό κίνημα κλπ!

Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, Υφυπουργός Εθν. Οικονομίας, (1982-1984).

Στο πλαίσιο αυτών των κεντρικών πολιτικών επιλογών, ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κατέγραψε τα καταπατημένα από τους Νάστους οικόπεδα ως Δημόσια περιουσία, λειτουργώντας ως «παρένθετος» ιδιοκτήτης, της διεκδικούμενης από το Δήμο περιουσίας.
Τα κατέγραψε ως δημόσια περιουσία, σε πλήρη συνεργασία με τον έμπειρο νομικό και δήμαρχο Ηλιούπολης Δημήτρη Κιντή, χωρίς κανένα στοιχείο πολιτικού «εξαναγκασμού» ή αγωνία ή αγωνιστική διάθεση οικειοποίησης της «πρωτοπορίας»!
Ως κεντρική πολιτική, στα καταγραφέντα ως δημόσια οικόπεδα, η κυβέρνηση της αλλαγής έχτισε το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, το Κλειστό Γυμναστήριο, το Κολυμβητήριο, τόσα και τόσα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης!
Έργα για τα οποία όχι μόνο κανένας «εξαναγκασμός» δεν ασκήθηκε αλλά πλήρης και δημιουργική συνεργασία, στο πλαίσιο διακηρυγμένων πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ, ευκαιρία που τόσο ο Δημήτρης Κιντής όσο και ο διάδοχός του Θόδωρος Γεωργάκης αξιοποίησαν προς όφελος της πόλης!
Με την ίδια πολιτική λογική χρηματοδοτήθηκαν οι Δήμοι και λύθηκε το ουσιαστικό τότε, πρόβλημα της αποχέτευσης όχι μόνο στην Ηλιούπολη αλλά και σε όλη την Αττική!
Λύθηκε το πρόβλημα που «έβγαλε» τους Ηλιουπολίτες να χαρούν τις αυλές τους!
Οι ίδιες κεντρικές επιλογές, με διακηρυγμένες αρχές σεβασμού και αναγνώρισης, ανέβασαν τον Δημήτρη Κιντή στα τότε κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ Ηλιούπολης στην 17ης Νοέμβρη 1, να απευθυνθεί στους Ηλιουπολίτες και να τους ζητήσει να μην δικαιώσουν τη χούντα των συνταγματαρχών στο πρόσωπο του Κώστα Δελλαπόρτα!
Κανένας «εξαναγκασμός του κεντρικού κράτους» δεν χρειάστηκε για όλα αυτά!
Πότε επί τέλους θα καταλάβουν κάποιοι και θα αποδεχτούν πως και «οι άλλοι», είναι πολίτες με δικαίωμα δικής τους άποψης;
Όσο στεκόμαστε και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας, με το απόλυτο δικαίωμα ιδιοκτησίας και ορθότητας και χτίζουμε τις προϋποθέσεις ώστε να φυτρώσουν από την άλλη μεριά ανάλογες προσεγγίσεις!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 19 Ιουνίου 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο