Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΙΝΈ Κριτική"Horizon: An American Saga" του Κέβιν Κόστνερ

“Horizon: An American Saga” του Κέβιν Κόστνερ

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
To 1959 ο αγαπημένος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ έκανε την επανάστασή του.
Επιθυμούσε διακαώς να φέρει στο φως την ταινία «Ψυχώ», για την οποία η εταιρία που είχε συμβόλαιο συνεργασίας, θεωρούσε πως θα εξελισσόταν σε μεγάλη εμπορική αποτυχία.
Ο Χίτσκοκ επέμεινε, άνοιξε το προσωπικό του κομπόδεμα και με λιγοστά – για τα δεδομένα των προηγούμενων παραγωγών του χρήματα – ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το ασπρόμαυρο θρίλερ.
Ο Χίτσκοκ βγήκε νικητής.
Το «Ψυχώ» πέραν της καλλιτεχνικής του αξίας έκανε τον Χίτσκοκ πλούσιο, εξαιτίας της τεράστιας εισπρακτικής του επιτυχίας. Για τον Χίτσκοκ δεν ήταν τα χρήματα το κίνητρο ούτε η δόξα, που ήδη την εισέπραττε.
Ήταν το γεγονός ότι συγκλονίστηκε από το ομώνυμο μυθιστόρημα και σχεδίασε στο μυαλό του, κάθε καρέ της ταινίας.

Αντιθέτως, ένας ηθοποιός και σκηνοθέτης με μόλις μία αξιοπρόσεκτη σκηνοθετική δουλειά, το έργο «Χορεύοντας με τους Λύκους», πίστεψε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Κέβιν Κόστνερ, κυριευμένος από μια αδικαιολόγητη μεγαλομανία και με βασικό κίνητρο να είναι ιδιοκτήτης της ταινίας για το υπόλοιπο της ζωής του – όπως αποκάλυψε σε μια αποστροφή του λόγου του – έβαλε ενέχυρο ένα από τα σπίτια του, δαπάνησε μέχρι τώρα 40 εκατομμύρια δολάρια και φαίνεται να χάνει το στοίχημα.
Το έργο “Horizon: An American Saga”, αποτελεί το πρώτο μέρος τεσσάρων τρίωρων ταινιών γουέστερν με θέμα την εκδίωξη των ιθαγενών μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και την ίδρυση από τους εποίκους, μιας νέας πόλης που θα τη λένε Horizon.
Ο Κόστνερ οδηγείται στο κινηματογραφικό πλατό χωρίς να έχει επεξεργαστεί ενδελεχώς το σενάριο. Κυριαρχεί ο σκηνοθετικός αυθορμητισμός και το ένα ατόπημα διαδέχεται το άλλο.
Η πρώτη σκηνή δράσης είναι τόσο πολύ σκοτεινή, όπου είναι δυσδιάκριτα τα πρόσωπα που επιτίθενται και τα άλλα που αμύνονται, ούτε τα κίνητρα στην έναρξη είναι διαυγή ούτε και οι διάλογοι προσεγμένοι. Η αποσπασματική χαρτογράφηση των χαρακτήρων που εμφανίζονται στην ταινία και οι πάρα πολλές ιστορίες, οδηγούν τις αφηγηματικές γραμμές της ταινίας στο απόλυτο χάος.
Η ταινία “Horizon: An American Saga” προβάλλεται από την Πέμπτη 27/6 στους κινηματογράφους

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο