Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΙΝΈ Κριτική"Ο Επιστάτης Σάνσο" του Κένζι Μιζογκούτσι

“Ο Επιστάτης Σάνσο” του Κένζι Μιζογκούτσι

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Ο παγκόσμιος κινηματογράφος τη δεκαετία του ’50 μεγαλούργησε.
Πίσω από τα αριστουργήματα, τους σπουδαίους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς υψηλής κλάσης και τον επαγγελματισμό της παραγωγής, οι πολιτικές στοχοποιήσεις (Μακαρθισμός) και οι κώδικες δεοντολογίας (Χέιζ) θάμπωσαν την λάμψη της 7ης τέχνης.

Στην μεταπολεμική Ιαπωνία, ο κινηματογράφος ακολούθησε το σκληρό αμερικάνικο πρότυπο.
Ο κώδικας δεοντολογίας Ερίν και η παντοδυναμία των στούντιο, οδήγησαν δημιουργούς και παραγωγούς σε μεγάλες τριβές, όπως συνέβη με την περίπτωση του σκηνοθέτη Κένζι Μιζογκούτσι κατά την προετοιμασία της ταινίας «Ο Επιστάτης Σάνσο».
Ο ιάπωνας σκηνοθέτης, επιθυμούσε ο λαϊκός μύθος του συγγραφέα Μόρι Ογκάι να επικεντρώνεται στα δεινά των γυναικείων χαρακτήρων και στο πως κατέληξε ένας ιδιοκτήτης σκλάβων, να είναι τόσο βίαιος και απάνθρωπος.
Η παραγωγή επέβαλε στον Μιζογκούτσι διαφορετικό σενάριο το οποίο εστίαζε πιο πολύ στην εκδίκηση και στους ανδρικούς χαρακτήρες.
Η ταινία αρχίζει και ολοκληρώνεται ως ένα περιπετειώδες κοινωνικό δράμα.
Πάρα ταύτα, ο Μιζοκούτσι στο πρώτο μέρος της ταινίας πλάθει ποιητικές, λυρικές εικόνες τις οποίες επαναλαμβάνει στην τελευταία σεκάνς.
Το στοιχείο του πόνου συνδέεται με το στοιχείο της φύσης, ιδίως με το νερό.
Στο δεύτερο μέρος – το οποίο επιβεβαιώνει την κυριαρχία της παραγωγής έναντι της επιθυμίας του δημιουργού – ο Μιζοκούτσι συνδέει τον αυταρχισμό της άρχουσας τάξης με την ιστορία ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για την ελευθερία του, όπως επίσης και με τον αγώνα του, να συναντήσει τη μητέρα του.
Η ταινία εξελίσσεται σε ύμνο για τις κατώτερες τάξεις και καταδίκη της φεουδαρχίας.
Ο Μιζογκούτσι παρά τα εμπόδια, δημιουργεί μία από τις καλύτερες του ταινίες, βραβευμένη με τον Αργυρό Λέοντα της Βενετίας, το 1954.
Η ιστορία διαδραματίζεται τον 11ο αιώνα, όταν ένας άντρας αντιτάσσεται στην επιθυμία της εξουσίας, εξορίζεται, η γυναίκα του απαγάγεται, την εκπορνεύουν και τα δυο του παιδιά καταλήγουν στην σκλαβιά.
Η ταινία “Ο Επιστάτης Σάνσο” προβάλλεται από την Πέμπτη 27/6 στους κινηματογράφους.

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο