Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΑΡΘΡΑΓεύσεις και Ταξίδια | Μια απλή σαλάτα με ρεβίθια

Γεύσεις και Ταξίδια | Μια απλή σαλάτα με ρεβίθια

Μην ενδίδετε αμαχητί στις επιταγές των καιρών που αξιολογούν την ταχύτητα ψηλότερα από το ρυθμό του ανθρώπινου μέτρου ή την απόλαυση της ραστώνης. Δώστε μια ευκαιρία σε δραστηριότητες που δίνουν χρόνο στο νου να αφομοιώσει και μετουσιώσει τις εμπειρίες, που αφήνουν χώρο σε πράξεις που χτίζουν δεσμούς. Να, σαν ένα Κυριακάτικο τραπέζι.
Με γέλια, συζητήσεις, διαφωνίες, εκείνους τους ωραίους καβγάδες για τα ανούσια, τα δευτερεύοντα, ενίοτε για τραγούδι και χαλαρότητα.
Καθίστε μαζί, δυο, τρεις, τέσσερις, περισσότεροι.
Σπάστε και μοιραστείτε το ψωμί με το χέρι, περάστε τα συνοδευτικά και τις σαλάτες από χέρι σε χέρι, τσουγκρίστε τα ποτήρια σας ασχέτως περιεχομένου.
Ζήστε.
Και πρώτα απ’ όλα, στήστε το τραπέζι μαζί.

Καθαρίστε, κόψτε, ανάψτε τις φωτιές, μαγειρέψτε αργά, απολαυστικά, με υπομονή και αγάπη.
Γιατί αυτό το «μαζί» είναι ανεκτίμητο.
Δεν έχει σημασία αν το φαγητό είναι πλούσιο ή φτωχό, αν είναι πολύπλοκο ή απλό, περίτεχνο ή όχι.
Αυτό που μετράει είναι η αγάπη.

Γι’ αυτό που κάνεις και γι’ αυτούς που έχεις.
Σημασία έχει η προσφορά και η συνεισφορά.
Ακόμα κι αν φτιάχνεις μια απλή σαλάτα με βασικό συστατικό της τα παραμελημένα ρεβίθια.

ΥΛΙΚΑ
Μπορείτε να επιλέξετε ό,τι υλικά θέλετε, εγώ επέλεξα τα παρακάτω:

• Μισό κιλό ρεβίθια ψιλά Φαρσάλων
• Δύο φύλλα δάφνης
• Μισό κιλό γαριδάκι και μισό κιλό μύδια ψίχα κατεψυγμένα
• Ένα ματσάκι ρόκα
• Δέκα ντοματάκια τύπου βελανίδι ή τύπου κεράσι
• Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης από την Τριφυλία
• Σκόρδο Πλατυκάμπου
• Ροζ πιπέρι
• Αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου
• Πιπερόκαμμα από τη Φλώρινα

-Πλύνε αποβραδίς τα ρεβίθια δυο και τρείς φορές, τρίψ’ τα μεταξύ τους καλά και ξέπλυνέ τα μέχρι να ξεθολώσει λίγο το νερό τους.
-Έπειτα άστα να φουσκώνουν σε ένα δοχείο με κρύο νερό όλη νύχτα (και περισσότερο). Χωρίς σόδα, χωρίς αλάτι. Η σόδα θα τα «λασπώσει», το αλάτι θα τα σφίξει.
-Την άλλη μέρα, θα τα πλύνεις πολλές φορές και θα προσπαθήσεις να αφαιρέσεις όση περισσότερη φλούδα μπορείς. Θέλει υπομονή, αλλά θα τα καταφέρεις.
-Όταν είσαι έτοιμος, βάλ’ τα σε κατσαρόλα με δυο φύλλα δάφνης και βράσε τα για περίπου μια ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
-Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος και μόνο τότε, ρίξε αλάτι, ανακάτεψε και άσε το φαγάκι να πάρει μια βράση.
-Βγάλε τα ρεβίθια με τρυπητή κουτάλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα και άφησέ τα να κρυώσουν.
-Στο μεταξύ, έχεις ξεπαγώσει μισό κιλό γαριδάκι ψιλό καθαρισμένο και μισό κιλό μύδια ψίχα.
-Βάλε σε κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση, ρίξε μέσα γαριδάκι και μύδια και βράσε για 4 λεπτά.
-Στο μεταξύ, σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, ρίξε δυο κουταλιές ελαιόλαδο, δυο σκελίδες σκόρδο λιωμένες και μπούκοβο.
-Μόλις βράσουν μύδια και γαρίδες, τα μεταφέρεις στο τηγάνι με την τρυπητή, αλατίζεις ελαφριά και ανακατεύεις μέχρι να γυαλίσουν όλα και να ανακατευτούν οι γεύσεις, το πολύ δυο λεπτά.
-Μεταφέρεις το περιεχόμενο του τηγανιού στη σαλατιέρα με τα ρεβίθια.
-Κόβεις στα τέσσερα 10 ντοματίνια βελανίδια, χοντροκόβεις όση ρόκα θέλεις και μόλις έχουν κρυώσει αρκετά τα θαλασσινά και τα ρεβίθια, προσθέτεις τα ντοματίνια, το ρόκα, ελαιόλαδο, λεμόνι και ρόζ πιπέρι.
-Διορθώνεις τη γεύση με έξτρα λεμόνι ή αλάτι ή μπούκοβο.

Σερβίρεις κι απολαμβάνεις!!!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο