Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΟ "Σύλλογος Αρμεναίων" κοσμεί με τις δράσεις του και την Ηλιούπολη και...

Ο “Σύλλογος Αρμεναίων” κοσμεί με τις δράσεις του και την Ηλιούπολη και την Κυπαρισσία

Ο “Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας”, ένας σύλλογος με έδρα στην Ηλιούπολη, αλλά με πανελλήνια δραστηριότητα και απήχηση, τιμά και την πόλη μας και την γενέτειρά τους.

Αρμενιοί Κυπαρισσίας Μεσσηνίας

Κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στην Πελοπόννησο και στους Αρμενιούς Κυπαρισσίας αλλά και στην Πυλαία, στη Θεσσαλονίκη και στη Σίφνο ή όπου αλλού κληθεί και φυσικά και στην Ηλιούπολη.

Πως συνδέονται όλες αυτές οι περιοχές όμως με τον Σύλλογο;
Όλα ξεκινούν από την πατρίδα τους, τους Αρμενιούς, ένα ωραίο χωριό που απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, όπου τα τελευταία 27 χρόνια ο Σύλλογος οργανώνει μια πρωτότυπη γιορτή στις αρχές Αυγούστου, αφιερωμένη στο αγροτικό προϊόν που παραδοσιακά καλλιεργείται στα εύφορα χώματά τους.

Ένα προϊόν που μαγειρεύεται με μια απλή παραδοσιακή συνταγή και έχει διαχρονική παρουσία στο ελληνικό τραπέζι. Την γνωστή μας μπάμια, το λαδερό φαγητό που έχει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.

Κάθε χρόνο στη Γιορτή της Μπάμιας, πάνω από 2.000 επισκέπτες δοκιμάζουν τις μαγειρεμένες από τα μέλη του Συλλόγου μπάμιες. Έχει προηγηθεί βέβαια η δημόσια προετοιμασία της μπάμιας στην πλατεία του χωριού, με τον παραδοσιακό τρόπο από τα μέλη του Συλλόγου και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν 100 μεγάλες λαμαρίνες που ψήνονται στους δυο τοπικούς φούρνους, συσκευάζονται σε ατομικές μερίδες και προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες.
Ακολουθεί μια εξαιρετική γιορτή με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια και χορούς, με υπέροχες τοπικές φορεσιές που μπολιάζουν τα νέα παιδιά με τα πατροπαράδοτα έθιμα και προσφέρουν ανεκτίμητη υπηρεσία στον τοπικό πολιτισμό της γεύσης, της μουσικής και της διασκέδασης.

Η γιορτή της Μπάμιας, τα τελευταία χρόνια, είχε την ισχυρή συμβολική υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και του Δήμου Ηλιούπολης.
Φέτος στις παράλληλες εκδηλώσεις θα διοργανωθεί και Παζάρι Χειροτεχνιών & Τοπικών Προϊόντων!
Έτσι δένονται οι παλιές με τις νέες γενιές, ζωντανεύει το χωριό και δίνεται πνοή ζωής στην τοπική αγορά.

Οι Αρμενιοί και η Πυλαία
Η κοινή καλλιέργεια της μπάμιας, συνέδεσε και τελικά ένωσε τους Αρμενιούς με την Πυλαία της Θεσσαλονίκης και τον εκεί Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πυλαίας “Η Καπουτζήδα”, με αποτέλεσμα την αδελφοποίηση και τις αμοιβαίες επισκέψεις και συμμετοχές στις εορταστικές τους εκδηλώσεις.

Οι Αρμενιοί και ο Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός
Η συμμετοχή του Συλλόγου το 2018, στην μεγαλύτερη συνάντηση των ανθρώπων του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού στη χώρα μας, που πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας υπήρξε η αρχή εξωστρεφούς δράσης και η αφορμή για τη σύνδεση με άλλους ελληνικούς φορείς, όπως της Σίφνου και της Κρήτης.

Οι Αρμενιοί και η Σίφνος
Η πρώτη συμμετοχή του Συλλόγου to 2019, στο 13o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στη Σίφνο, δημιούργησε άλλον έναν δεσμό ζωής με το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων και η επιτυχημένη εκεί παρουσίαση των Αρμεναίικων γεύσεων καθιέρωσε την ετήσια παρουσία στο Φεστιβάλ αυτό.

Οι Αρμενιοί και η Ηλιούπολη
Η πετυχημένη διοργάνωση στην Ηλιούπολη το 2023 του “1ου Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας”, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου και συνδιοργανώθηκε από τους 8 εθνοτοπικούς Συλλόγους της Ηλιούπολης.
Ταξίδεψε από την Κυπαρισσία και συμμετείχε το περίφημο χορευτικό του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας – ΜΕΣΚ, που αναπαράστησε το μουσικοχορευτικό δρώμενο του Τρύγου και όλοι οι επισκέπτες γεύτηκαν τις παραδοσιακές συνταγές της μπάμιας και όχι μόνο.
Μακάρι να επαναληφθεί και να καθιερωθεί ως θεσμός στην πόλη μας.

Η εξαιρετική Έκθεση “Ελληνομνήμονες – Ιστορικά όπλα και αυθεντικές φορεσιές του 1821”, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης την Άνοιξη του 2024, με την προσωπική συλλογή του κ. Σπύρου Κασιάρα, που επίσης έγινε για πρώτη φορά στην πόλη μας, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και λίγο αργότερα η συμμετοχή του Συλλόγου με τις ίδιες φορεσιές και τα όπλα έδωσε λάμψη ’21, στην εκδήλωση τιμής στον αγωνιστή Καραβόγιαννο.

Οι Αρμενιοί και η Κύπρος στην Κυπαρισσία
Προ ημερών, από 28 έως 30 Ιουνίου 2024, ο Σύλλογος συμμετείχε στις γιορτές που έγιναν στην Κυπαρισσία, για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή & την κατοχή της Κύπρου, με τίτλο “ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ».
Εκδηλώσεις μνήμης, τιμής και δόξας στους νεκρούς Κύπριους και Έλληνες Αγωνιστές, που έπεσαν υπέρ πατρίδας, με εξέχουσες παρουσίες εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της Κύπρου, με χαιρετισμούς, ομιλίες και διαλέξεις.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μουσικοχορευτική παράσταση στην πλατεία της Κυπαρισσίας, αφιερωμένη στις «Αλησμόνητες Πατρίδες» Μ. Ασία, Πόντος, Αν. Ρωμυλία, Αν. Θράκη, Κύπρος με συμμετοχή του «Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Δάσους Άχνας Κύπρου», του «Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας – ΜΕΣΚ» και Ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής.
Ολοκληρώθηκαν στην Πλατεία Ηρώων, στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας με μια «Βραδιά Γαστρονομίας», ταξίδι στις μουσικές και στις γεύσεις της Κύπρου και της Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή του «Κέντρου Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου» και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Τριφυλίας.

Τα δραστήρια μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, οι κυρίες, Έφη Σταματογιαννοπούλου, Ελεάννα Αδαμοπούλου, Βασιλική Τσούλου και Σέσσυ Δαλμυρά, μαζί με την ασταμάτητη πρόεδρο κα Αργυρώ Αδαμοπούλου και φυσικά όλα τα μέλη και τους φίλους που σταθερά βοηθούν και συμμετέχουν, έχουν κυριολεκτικά απογειώσει τις δραστηριότητες και τους σκοπούς που υπηρετεί ο Σύλλογος.

Για όλες τις παραπάνω δράσεις, αξίζουν την ιδιαίτερη προσοχή και την υποστήριξη με όλους τους τρόπους, τόσο από τις δημοτικές αρχές της Ηλιούπολης και της Κυπαρισσίας, όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συγχαρητήρια για τις δράσεις σας!!!

Θάνος Κατσώνης – για το ilioupolipress.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο