Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΙΝΈ Κριτική"Fires on the Plain" του Κον Ιτσικάουα (1959)

“Fires on the Plain” του Κον Ιτσικάουα (1959)

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Η πολεμική ταινία του 1959 «Fires on the Plain» περιγράφει τις τραγικές εμπειρίες των Ιαπώνων στρατιωτών στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σκηνοθετείται από τον πρωτοπόρο Ιάπωνα δημιουργό, Κον Ιτσικάουα.
Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός Ιάπωνα στρατιώτη, που πάσχει από φυματίωση κατά τη διάρκεια της υποχώρησης των ιαπωνικών δυνάμεων από τις Φιλιππίνες, το 1945.

Ο Ταμούρα, απομονωμένος και εξασθενημένος από την αρρώστια του, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο θάνατο, πείνα και απόγνωση.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη μάχη του με την ανθρώπινη εξαθλίωση και τη διατήρηση της ανθρωπιάς του, ενώ οι στρατιώτες γύρω του υποκύπτουν σε απάνθρωπες πράξεις, όπως η κανιβαλιστική συμπεριφορά.
Η ταινία πραγματεύεται την αποξένωση, την εξαθλίωση και την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα στη φρίκη του πολέμου.
Η απομόνωση του πρωταγωνιστή και η αδυναμία του να βρει τη λύτρωση, καθρεφτίζουν την άγρια πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ακόμη, παρουσιάζεται η σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης για επιβίωση και της διατήρησης της ηθικής, με την ταινία να εστιάζει στην τραγική πραγματικότητα της ζωής των στρατιωτών, που αφέθηκαν στο θάνατο.
Ο Κον Ιτσικάουα προσεγγίζει το θέμα του πολέμου με μια ρεαλιστική αλλά και βαθιά υπαρξιακή ματιά.
Η σκηνοθετική του ματιά, αναδεικνύει τον παραλογισμό του πολέμου, καθώς οι στρατιώτες μάχονται για την επιβίωσή τους σε ένα αδίστακτο περιβάλλον, απομακρύνοντας τους θεατές από το ηρωικό αφήγημα του πολέμου και εστιάζοντας στην ανθρώπινη τραγωδία.
Ο Ιτσικάουα χρησιμοποιεί μακρινά πλάνα και ρεαλιστική απεικόνιση του τοπίου, για να αποτυπώσει την απομόνωση του ήρωα και την άγρια φύση που τον περιβάλλει.
Η χρήση του φωτός και της σκιάς είναι καθοριστική για να αποδώσει την εσωτερική σύγκρουση και την ψυχολογική φθορά των χαρακτήρων.
Ο Έιτζι Φουντατσού στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ταμούρα, δίνει μια καθηλωτική ερμηνεία.
Με περιορισμένο εύρος ομιλίας, καταφέρνει να αποδώσει την ψυχική και σωματική φθορά του χαρακτήρα του, τονίζοντας την απελπισία και την απομόνωση του.
Η έκφραση του προσώπου του και οι λεπτές κινήσεις του σώματός του μεταδίδουν με έντονο τρόπο τον ψυχολογικό τρόμο και τη συντριβή του ήρωα.
Η σκηνοθεσία του Ιτσικάουα και η αριστουργηματική ερμηνεία του Φουντατσού καθιστούν το “Fires on the Plain” μια από τις πιο καθηλωτικές ταινίες της ιαπωνικής κινηματογραφίας, που προκαλεί βαθύ προβληματισμό, σχετικά με την ανθρώπινη φύση και την παράνοια του πολέμου.
Η ταινία “Fires on the Plain” προβάλλεται από την Πέμπτη 12/9 στους κινηματογράφους.

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο