Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
No menu items!

ΑρχικήΑΡΘΡΑΥπάρχει αυτόματη μεταβολή των τιμών υγρών καυσίμων στα πρατήρια; (του Γιώργου Λ....

Υπάρχει αυτόματη μεταβολή των τιμών υγρών καυσίμων στα πρατήρια; (του Γιώργου Λ. Νικολόπουλου)

Πολλά λέγονται για την “αυτόματη” άνοδο των τιμών υγρών καυσίμων στα πρατήρια, μόλις “τσιμπήσει” το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Κι άλλα τόσα όταν καθυστερούν να εμφανιστούν οι μειώσεις των τιμών στις αντλίες καυσίμων, με τη πτώση του “μπρέντ” όπως ακούτε και βλέπετε στις τηλεοράσεις. Αρκετές φορές από ΟΧΙ απόλυτα κατατοπισμένοι δημοσιογράφους, από τη κατηγορία του μη εξειδικευμένου οικονομικού ρεπορτάζ.

Σημειώστε λοιπόν τι ισχύει για τις λιανικές τιμές και πως διαμορφώνονται:

1. Οι λιανικές τιμές των βενζινών στις αντλίες αποτελούνται από την τιμή του Διυλιστηρίου, τους Φόρους & Δασμούς (ΕΦΚ, ΔΕΤΕ, Ειδική εισφορά, ΡΑΕ, ΦΠΑ 24% και πράσινο τέλος ΕΛΑΠΕ) το μεταφορικό κόστος, το μικτό περιθώριο κέρδους της Εταιρίας Εμπορίας και του Πρατηριούχου.
Τουτέστιν στην άμεση άνοδο των τιμών εκείνους που δεν “πυροβολούμε” είναι τα πρατήρια αλλά αυτούς που δυνητικά θα είχαν όφελος τη μερίδα του Λέοντος και δεν είναι άλλοι από το Κράτος και τα Διϋλιστήρια, σύμφωνα με την απόδειξη ( φώτο 1) και τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ (Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος).
2. Οι Εταιρίες Εμπορίας διαμορφώνουν τις τιμές τους κάθε μέρα με βάση τις τιμές των Διυλιστηρίων και οποιεσδήποτε αλλαγές περνάνε άμεσα στα πρατήρια. Ήτοι, οι εταιρίες εμπορίας “χορεύουν” με βάση τις τιμές των Διϋλιστηρίων.
3. Οι τιμές των Διυλιστηρίων στην Ελλάδα διαμορφώνονται από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Οπότε, υπάρχει μια σχετική υστέρηση στην εμφάνιση των τυχόν αυξομειώσεων των διεθνών τιμών στην αγορά. Δηλαδή οι αυξήσεις και οι μειώσεις δεν περνούν αυτοστιγμί στη λιανική.
4. Οι χονδρικές τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις Διεθνείς τιμές Platts των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών (ανατολικής Μεσογείου) και όχι από τις τιμές Platts του αργού. Μη μπερδεύουμε στην ενημέρωση του κοινού τη “βούρτσα” με το “σεσουάρ”. Οι χονδρικές δεν πάνε “παρέα”… με τις Platts του ΑΡΓΟΥ (BRENT).
5. Οι τιμές των προϊόντων στην αντλία δεν μεταβάλλονται ποτέ με το ίδιο ποσοστό που μεταβάλλονται οι διεθνείς τιμές. Όπως -δυστυχώς- ακούμε μειώθηκε 10% το αργό στις διεθνείς αγορές, άρα πρέπει να μειωθεί 10% η τιμή στην αντλία.
6. Οι λιανικές τιμές (βενζίνης, πετρελαίου, κλπ.) ακολουθούν τις τιμές των τελικών προϊόντων Διυλιστηρίων και όχι τις τιμές του αργού (πχ. Brent).

George L. Nikolopoulos, Journalist

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο