Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΟ νέος εκλογικός νόμος στην Ηλιούπολη

Ο νέος εκλογικός νόμος στην Ηλιούπολη

Είμαστε στη τελική ευθεία για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τρέχουσα Δημαρχιακή περίοδος καθορίστηκε «εν πολλοίς» από ένα εκλογικό νόμο – μόρφωμα «απλής αναλογικής» που από την πρώτη μέρα εκλογής του Γιώργου Χατζηδάκη ως Δημάρχου «έβαλε» τη πόλη σε μια τετραετή προεκλογική περίοδο!
Σ΄ αυτό ήρθε να προστεθεί η ψήφιση του Νέου Εκλογικού Νόμου 4804/2021 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση !
Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των αρχών την 1η Ιανουαρίου 2024.
Στην Ηλιούπολη θα εκλεγούν τριάντα πέντε (35) Δημοτικοί Σύμβουλοι έναντι των 41 του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου και ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) υποψηφίων, του αυτού συνδυασμού, κατά ανώτατο όριο.
Δικαίωμα εκλογής Δημοτικών Συμβούλων έχουν οι συνδυασμοί-παρατάξεις οι οποίοι κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρο) συγκέντρωσαν ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Ο συνδυασμός – παράταξη που θα εξασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% ) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων ανακηρύσσεται νικητής και καταλαμβάνει τα 3/5 των Δημοτικών Συμβούλων, που για την Ηλιούπολη είναι 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Οι υπόλοιπες θέσεις των 14 Συμβούλων καταλαμβάνονται αναλογικά, από τους συνδυασμούς – παρατάξεις που πέτυχαν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 3%, των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Από την πρώτη Κυριακή, Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού – παράταξης που πέτυχε το 43 % και πλέον, των εγκύρων ψηφοδελτίων .
Αν κανένας συνδυασμός δεν εξασφαλίσει από την πρώτη Κυριακή το 43%, οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.
Στη δεύτερη Κυριακή, αν το ποσοστό που θα λάβει ο επιτυχών συνδυασμός, είναι έως και εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, ο επιτυχών συνδυασμός-παράταξη εκλέγει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
Στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από τριάντα πέντε (35) μέλη όπως στην Ηλιούπολη, είκοσι ένα (21) μέλη εκλέγονται από τον επιτυχόντα συνδυασμό-παράταξη και δεκατέσσερα (14) μέλη εκλέγονται από την αντιπολίτευση αναλογικά!
Με προβολή των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών, στο νέο εκλογικό νόμο, η κατανομή των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν:
Η παράταξη του νυν Δημάρχου κ. Χατζηδάκη θα είχε 21 συμβούλους, έναντι 6 που εξέλεξε.
– Η Παράταξη του πρώην δημάρχου κ. Βαλασόπουλου, νυν κ. Ψυρρόπουλου θα είχε 5 συμβούλους, έναντι 13 που εξέλεξε.
– Η παράταξη του κ. Ευσταθίου θα είχε 3 συμβούλους, έναντι 6 που εξέλεξε.
– Η παράταξη του κ. Κοκοτίνη, νυν κ. Παπαδάτου θα είχε 2 Συμβούλους, έναντι 5 που εξέλεξε.
– Η παράταξη του κ. Αραμπατζή θα είχε 2 Συμβούλους, έναντι 4 που εξέλεξε.
– Η παράταξη της κας Τσατσούλη, νυν κ. Μπουγά θα είχε 2 Συμβούλους, έναντι 4 που εξέλεξε.
– Οι παρατάξεις των κ.κ. Αποστόλη Στασινόπουλου, Πέτρου Μανιάτη και Γιώργου Σόφη δεν θα εκλέγανε κανένα σύμβουλο και θα στερούνταν εκπροσώπησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, έναντι της σημερινής μονοπρόσωπης εκπροσώπησής τους.

Η προβολή, των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών, στον νέο εκλογικό νόμο, είναι «αδόκιμη» προσέγγιση, αλλά δίνει μια ένδειξη βασικών στοχεύσεων του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και των συνθηκών που δημιούργησε στην Ηλιούπολη ο παλιός νόμος, κάτω από τις οποίες κλήθηκε να λειτουργήσει ο Δήμος Ηλιούπολης τη διαρρεύσασα τετραετία.
Είναι προφανές πως οι εκλογές του 2019 που γίνανε με την απλή αναλογική, γίνανε σε ένα διαφορετικό εκλογικό περιβάλλον από αυτό που προσδιορίζει ο νέος εκλογικός νόμος.
Ο εκλογικός νόμος τα απλής αναλογικής, ο θεός να την κάνει απλή αναλογική, οδήγησε στην εκλογή μιας «αδύναμης» Δημοτικής Αρχής, πράγμα που ενίσχυσε την «καθ’ όλα φυσική επιλογή» των «επικεφαλής» των παρατάξεων να επιλέξουν τη φθορά του Χατζηδάκη, ως βασική πολιτική προτεραιότητα τους!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 5 Σεπτέμβρη 2023

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο