Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΕιδήσειςΚατηγορίες για "διαστρέβλωση της αλήθειας και άγνοια" περί των οικονομικών του Δήμου

Κατηγορίες για “διαστρέβλωση της αλήθειας και άγνοια” περί των οικονομικών του Δήμου

Συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση πρώην και νέας διοίκησης του Δήμου Ηλιούπολης για τα οικονομικά του Δήμου.

Με βαρείς υπαινιγμούς κατά του επιτελείου της νέας διοίκησης για “άγνοια περί των οικονομικών” και νέα στοιχεία, επανέρχεται η παράταξη “Ενωμένη για την Ηλιούπολη” με μακροσκελή ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση συνοδεύεται από βίντεο με τις τοποθετήσεις, του κ Γ. Καραμιχάλη ορκωτού λογιστή και επί μακρόν συνεργάτη του Δήμου Ηλιούπολης και του κ. Χρ. Κοκοτίνη, επίσης ορκωτού λογιστή και πρώην δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηλίου-πόλις, Ανθρώπινη πόλη”, που μιλώντας στο ΔΣ του Δήμου διαβεβαιώνουν ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόβλημα ανταπόκρισης του Δήμου στις υποχρεώσεις του“.
Στην ανακοίνωση αυτή η παράταξη της απελθούσης διοίκησης υποστηρίζει ότι:
• “Η νέα δημοτική αρχή πορεύεται χωρίς σχέδιο και αγνοώντας παντελώς την πραγματικότητα του Δήμου μας”.
• “Θα περίμενε κανείς να πάρει τον χρόνο της ώστε να κατανοήσει και να μάθει τα απαραίτητα δεδομένα που θα της επιτρέψουν να ασκήσει διοίκηση αποτελεσματικά”.
• “Επιλέγει να εκτίθεται συστηματικά κάνοντας ακόμα και παιδιά Δημοτικού να απορούν με τις ικανότητες της στην αριθμητική”.
• Αμφισβητεί την κατηγορία για ύπαρξη πληθώρας ανεξόφλητων παραστατικών ύψους σχεδόν 2,5 εκατ. παραθέτοντας ισχυρά στοιχεία ότι “περισσότερα από 1,7 εκατ. από το παραπάνω ποσό, αφορούν χρηματοδοτούμενα συνεχιζόμενα έργα (ανάπλαση παιδικών χαρών, προμήθεια απορριμματοφόρων κλπ) που αποπληρώνονται από τους φορείς χρηματοδότησης και όχι από πόρους του Δήμου”.
• “Έχουν ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις ύψους 30.000.000 ευρώ για νέα έργα, που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε εκτελούνται, είτε έχουν συμβασιοποιηθεί ή προκηρυχθεί”.

Τέλος χαρακτηρίζει ως “ασκήσεις μαθητευόμενων μάγων” την πρακτική της διοίκησης “να διαβάζει τους ισολογισμούς του Δήμου με τη λογική κέρδους-ζημίας, σαν να πρόκειται για επιχείρηση και όχι οργανισμό δημόσιας διοίκησης, που έχει ανταποδοτικό, αναδιανεμητικό και κοινωνικό ρόλο”.

Δείτε το Βίντεο της παράταξης “Ενωμένοι για την Ηλιούπολη”

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της παράταξης “Ενωμένοι για την Ηλιούπολη”


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Μόνο χαμόγελο θα μας προκαλούσε το δελτίο τύπου της παράταξης που διοικεί τον Δήμο Ηλιούπολης αν δεν διαστρέβλωνε και παραποιούσε συνειδητά την αλήθεια. Βέβαια, δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή την ιλαροτραγωδία των ‘’Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης’’ για να συνειδητοποιήσουμε πως η νέα δημοτική αρχή πορεύεται χωρίς σχέδιο και αγνοώντας παντελώς την πραγματικότητα του Δήμου μας. Θα περίμενε κανείς να πάρει τον χρόνο της ώστε να κατανοήσει και να μάθει τα απαραίτητα δεδομένα που θα της επιτρέψουν να ασκήσει διοίκηση αποτελεσματικά. Αντίθετα, επιλέγει να εκτίθεται συστηματικά κάνοντας ακόμα και παιδιά Δημοτικού να απορούν με τις ικανότητες της στην αριθμητική.
Θέλοντας να συνδράμουμε ουσιαστικά τη νέα δημοτική αρχή να καταλάβει και να εμπεδώσει τα οικονομικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στο έργο της, οφείλουμε να επισημάνουμε εκ νέου τα αληθή γεγονότα.
1) Σε όλους τους Δήμους της χώρας σωρεύονται ανεξόφλητα παραστατικά στο κλείσιμο κάθε έτους που περνάνε για αποπληρωμή στο επόμενο οικονομικό έτος, γεγονός που επιβεβαιώνει κάθε υπηρεσιακός ή αιρετός που γνωρίζει στοιχειωδώς τη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου. Στον Δήμο μας τα ανεξόφλητα παραστατικά δεν είναι 2.468.637,42 όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου καθώς περισσότερα από 1.683.703 αφορούν σε χρηματοδοτούμενα έργα όπως η ανάπλαση παιδικών χαρών, προμήθεια απορριμματοφόρων κ.α που εξασφάλισε η διοίκηση μας και αποπληρώνονται από τους φορείς χρηματοδότησης και όχι από πόρους του Δήμου. Παρά το γεγονός πως τα νομικά πρόσωπα συγχωνεύτηκαν με τον Δήμο, τα ανεξόφλητα παραστατικά του προηγούμενου έτους είναι λιγότερα από ποτέ.
2) Να επαναλάβουμε ξανά πως η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 30.000.000 ευρώ που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε εκτελούνται, είτε έχουν συμβασιοποιηθεί ή προκηρυχθεί. Φαίνεται πως και η νέα δημοτική αρχή έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πόσο καθοριστική είναι αυτή η συμβολή για το μέλλον του Δήμου μας με την παραδοχή της σχετικά με ένα εμβληματικό έργο που κατοχυρώσαμε για την οδική ασφάλεια ύψους 2.000.000. Δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε για αυτή την δήλωση!
3) Αναγνωρίζουμε πως χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία να παρουσιάζει κανείς ταμειακό έλλειμμα 2.784.218 ευρώ όταν ψηφίζει και εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2024 ταμειακό υπόλοιπο 2.562.127,61 ευρώ! Αν δεν πρόκειται για λαθροχειρία, τότε είναι απλά ασκήσεις μαθητευόμενων μάγων που διαβάζουν τους ισολογισμούς του Δήμου σαν αυτούς μιας επιχείρησης παραγνωρίζοντας τον ανταποδοτικό, αναδιανεμητικό και κοινωνικό ρόλο που οφείλει να διατηρεί ένας Δήμος. Άλλωστε, όπως φαίνεται και στον προϋπολογισμό του 2024, βρέθηκαν αρκετά χρήματα για πρόγραμμα start up επιχειρήσεων, για εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και φυσικά για την αύξηση των συμβούλων και των έμμισθων αντιδημάρχων σε 8, εξαντλώντας τα περιθώρια του νόμου.
4) Όλα τα παραπάνω θα φαινόντουσαν αστεία σε κάθε άνθρωπο που έχει θητεύσει έστω και λίγους μήνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αν δεν έκρυβαν το πολιτικό και διαχειριστικό έλλειμμα της νυν διοίκησης και τις αν μη τι άλλο τις περίεργες σκοπιμότητες της. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δελτίο τύπου ο Δήμος Ηλιούπολης είναι οικονομικά ασφαλής όπως υποστήριξαν στην έκθεση τους οι ορκωτοί ελεγκτές με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 2.562.127. Η υποχώρηση των ταμειακών υπολοίπων τα δύο τελευταία χρόνια οφείλεται στις υπέρογκες αυξήσει στο ρεύμα, τα καύσιμα, στο τέλος ταφής απορριμμάτων καθώς και στην παραμονή των συμβασιούχων στις νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου που στηρίζουμε μέχρι σήμερα στα δικαστήρια. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η συμμετοχή του Δήμου μας στην απόφαση της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων Ελλάδος για δικαστική προσφυγή εναντίον των αυξήσεων στα τέλη ταφής απορριμμάτων
Αναρωτιόμαστε λοιπόν,
Α) Η νέα διοίκηση αντιλαμβάνεται ως ζημία στους ισολογισμούς του Δήμου τους μισθούς των συμβασιούχων χωρίς τους οποίους ο Δήμος μας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις; Σχεδιάζει κάτι διαφορετικό συγκριτικά με την πολιτική της διοίκησής μας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;
Β) Η νέα διοίκηση αντιλαμβάνεται ως ζημία τη μείωση 9% και το πάγωμα των δημοτικών τελών που εφαρμόσαμε τα προηγούμενα χρόνια αναλαμβάνοντας όλα τα βάρη των αυξήσεων των τιμολογίων του ρεύματος ώστε οι συμπολίτες μας να βλέπουν μειωμένα δημοτικά τέλη στους ήδη αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος; Σχεδιάζει κάτι διαφορετικό συγκριτικά με την πολιτική της διοίκησης μας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου;
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην πραγματικότητα και σας προτρέπουμε να αναζητήσετε κάπου αλλού τον δράκο για το παραμύθι σας. Εμείς θα συνεχίσουμε με αίσθημα ευθύνης να υπερασπιζόμαστε όλους τους δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου μας.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο