Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΗ "θολότητα" της Δι@ύγειας στον Δήμο Ηλιούπολης

Η “θολότητα” της Δι@ύγειας στον Δήμο Ηλιούπολης

Το Πρόγραμμα “Δι@ύγεια” θεσμοθετήθηκε με τον Ν.3861/2010, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Α. Παπανδρέου και αποτέλεσε ένα “μέτρο-βήμα μπροστά” στην Ελληνική Δημοκρατία, αφού με την υποχρεωτική δημοσίευση των αποφάσεων επιτυγχάνεται, η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, η διασφάλιση της διαφάνειας και η εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.

Σήμερα στην Διαύγεια είναι ενταγμένοι 3.660 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, Ανεξάρτητες Αρχές και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, που αναρτούν υποχρεωτικά ό,τι ο νόμος ορίζει, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις πράξεις που αφορούν στην εθνική άμυνα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Καμία απόφαση, δαπάνη, πρόσληψη, ανάθεση ή σύμβαση κ.ά. δεν μπορεί να εκτελεστεί αν πρώτα δεν αναρτηθεί και για αυτό το λόγο, η Διαύγεια αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο γνώσης στα χέρια του πολίτη, που έχει έγκυρη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στη δημόσια διοίκηση, ώστε να την αξιολογεί και να την ελέγχει.

Τον τελευταίο χρόνο, η νέα διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης, έχει ακυρώσει στην πράξη την απαραίτητη διαφάνεια στα πεπραγμένα της, αλλά και την ίδια την αξία της Δι@ύγειας, αφού στις κάθε λογής δημοσιεύσεις της, απουσιάζει το όνομα των σχετιζόμενων με την απόφαση προσώπων, υπαλλήλων, εταιρειών, καταστημάτων, κλπ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Όταν επιβάλλεται ένα πρόστιμο σε κατάστημα της πόλης για κάποια παράβαση δημοτικού κανονισμού, πώς θα πειστεί ο πολίτης ότι είναι πραγματικό, εάν δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθεί με κανέναν τρόπο, η αλήθεια της πράξης επιβολής; (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
  • Τι και ποιός έχει να κρύψει κάτι από προσλήψεις υπαλλήλων, εάν είναι καθ΄ όλα νόμιμες; (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
  • Ποια νομιμότητα και ποια ανάγκη προστασίας προσωπικών δεδομένων υπαγορεύει την απόκρυψη των ονομάτων των προσλαμβανόμενων υπαλλήλων; (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
  • Οι προσλαμβανόμενοι ειδικοί ή επιστημονικοί συνεργάτες του Δημάρχου, από ποιόν κίνδυνο προστατεύονται με τους ύποπτους αστερίσκους; (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
  • Πώς δικαιολογείται ο θόρυβος που προκλήθηκε πρόσφατα με τον ανώνυμο ορισμό εντεταλμένου συμβούλου για την φροντίδα των αδέσποτων και οι λάθος ερμηνείες που δόθηκαν εξαιτίας της ανάκλησης και του επαναδιορισμού με διορθωμένο τον τίτλο, όταν όλοι γνωρίζουν το πρόσωπο του εντεταλμένου προσώπου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ);
  • Όταν καθορίζονται οι υπερωρίες κάποιου τμήματος ή διεύθυνσης και αντί ονομάτων υπαλλήλων υπάρχουν μόνο αστεράκια, ανοίγει ένας δρόμος για – δικαιολογημένες ή μη – ερμηνείες και ανησυχίες… Για ένα τμήμα υπάρχουν τα πλήρη ονόματα των υπαλλήλων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) (& ΕΔΩ), ενώ για άλλο υπάρχουν τα αρχικά του ονοματεπωνύμου και του πατρωνύμου (πχ. Γ* Α* του Ι*) (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ενώ σε άλλο μόνο αστεράκια (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Λογικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα της ύπαρξης πολλαπλών, ασαφών, δυσεξήγητων ή και ανεξήγητων κριτηρίων για την διαφορετική και «κατ’ επιλογή» διαχείριση της ανωνυμίας των υπαλλήλων, εταιρειών, κλπ.
  • Όταν ανακοινώνεται η ανάθεση διαχείριση του λογαριασμού του Δήμου σε τράπεζα, κλπ, κατανοούμε την ανησυχία του προσώπου που του ανατίθεται αυτή η ευθύνη, μήπως στοχοποιηθεί με κάποιον τρόπο, αλλά με τον σημερινό ψηφιακό τρόπο λειτουργίας των οικονομικών, των εσόδων κλπ, ποιός ο λόγος της μυστικοπάθειας; (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
  • Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι, γιατί σε άλλες υπηρεσίες του κράτους ή σε άλλους Δήμους δεν υπάρχει αυτή η “ευαισθησία” για τα προσωπικά δεδομένα και μάλιστα με τέτοιον επιλεκτικό τρόπο.

Ο Νόμος είναι νόμος και πρέπει να τηρείται από όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Ας συνεννοηθεί η Διοίκηση, με τη Νομική Υπηρεσία, με το Υπουργείο Εσωτερικών ή με οποιονδήποτε θεσμικά αρμόδιο, ώστε να υπάρχει ενιαίος και σύννομος τρόπος πληροφόρησης, χωρίς ταπεινά κόλπα!
Είναι απολύτως εφικτό, να τηρηθεί απολύτως και οριζοντίως η νομιμότητα, χωρίς αστεράκια και αποσιωπητικά, γιατί οι υπεύθυνοι και αυτού του αλαλούμ θα δουν “αστεράκια” (μεταφορικά) από τις αντιδράσεις των ενημερωμένων και ενεργών πολιτών!

Θάνος Κατσώνης
Ηλιούπολη 20 Σεπτεμβρίου 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο