Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήUncategorizedBusinessΕμπεριστατωμένη παρέμβαση της "ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη" για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Εμπεριστατωμένη παρέμβαση της “ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη” για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) & Δήμος Ηλιούπολης
Ως ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη έχουμε θέσει το ζήτημα των επιπτώσεων της εφαρμογής του ΝΟΚ στο δομημένο περιβάλλον, σε τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (23.05.2024, 27.06.2024, καθώς και στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της 27.08.2024).
Ζήτημα το οποίο σχετίζεται, άμεσα, και με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλιούπολης.
Δυστυχώς, η στάση της Δημοτικής Αρχής χαρακτηρίζεται από πλήρη αδράνεια.
Σε αντίθεση με πάμπολλους Δήμους (συμπεριλαμβανομένων και όλων των όμορων της πόλης μας, πλην του Ελληνικού – Αργυρούπολης), αλλά και τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ, ο Δήμος Ηλιούπολης όχι μόνο δεν έχει λάβει καμία απόφαση περί αναστολής εφαρμογής των διατάξεων του ΝΟΚ (διατάξεις που έχουν, ήδη, κριθεί, ποικιλοτρόπως αντισυνταγματικές), αλλά συνεχίζει να εκδίδει σχετικές οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων αυτών.
Τις συνέπειες μια τέτοιας “ανεύθυνης”, κατά τη γνώμη μας, στάσης έχουμε, ήδη, αναλύσει, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν, πλην όλων των άλλων, και σοβαρότατα προβλήματα στους δημότες.
Πρόκειται για θέμα κομβικό, καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις οδηγούν σε σαφή επεδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
Επί της ουσίας, το ζήτημα θέτει στο επίκεντρο του το πολιτικό (ψευδό) δίλημμα μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και ανάδειξης ποιότητας ζωής από τη μια και, από την άλλη, της οικιστικής πίεσης που υφιστάμεθα.
Ως Δημοτική Κίνηση, έχουμε ήδη προτείνει πολλάκις την αναστολή έκδοσης πολεοδομικών αδειών που εφαρμόζουν τις σχετικές «ευεργετικές» διατάξεις του ΝΟΚ· διατάξεις που οδηγούν σε σημαντική πολεοδομική επιβάρυνση, από την οποία επωφελούνται μόνο συγκεκριμένοι.
Οι δημότες έχουν δικαίωμα στην απόλαυση μιας βιώσιμης πόλης (ως αντανάκλαση του δικαιώματος στο περιβάλλον), ενώ ο Δήμος έχει την υποχρέωση να το διασφαλίσει.
Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή, μην αναλαμβάνοντας καμία πρωτοβουλία, όχι μόνο είναι φοβική στην όποια σύγκρουση με το Υπουργείο, κλείνοντας το μάτι σε (τοπικά ή και υπερτοπικά) συμφέροντα, αλλά συμβάλλει, τελικά, στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας ζωής στην Ηλιούπολη.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του σχετικού αναλυτικού άρθρου της Δημοτικής Κίνησης.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο