Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΓια τα 40 χρόνια του βιβλιοπωλείου "Απρόβλεπτο"

Για τα 40 χρόνια του βιβλιοπωλείου “Απρόβλεπτο”

Ένα συγκινητικό κείμενο του Πάνου Τότσικα για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του βιβλιοπωλείου “Απρόβλεπτο” γραμμένο όπως ο ίδιος σημειώνει το 2010, με αφορμή τον θάνατο της Βάσως και αφιερωμένο στη μνήμη της Βάσως και του Γιάννη, τονίζοντας ότι οι πολιτιστικές του εκδηλώσεις συνεχίζονται επάξια από τη Σόφη.

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους απευθύνει η Σοφία Ζάχου: “Αυτό το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 20:00 γιορτάζει τα 40 χρόνια του, με γλέντι μετά μουσικής με αγαπημένους φίλους μουσικούς“.

Το Βιβλιοπωλείο “Απρόβλεπτο” είναι στη Ρήγα Φεραίου 25, κοντά στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης.

“Απρόβλεπτο”: Πέρασαν κιόλας 40 χρόνια…
Tο βιβλιοπωλείο «Απρόβλεπτο» δημιουργήθηκε το 1984 από την Βάσω και την Σόφη, τον Πάνο και τον Γιάννη, με την βοήθεια πολλών και καλών φίλων.
Σύμφωνα με το ιδρυτικό κείμενο του «Απρόβλεπτου»:
«…Στην οδό Ρήγα Φεραίου 25, κοντά στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, μετατρέψαμε ένα παλιό ξυλουργείο και φτιάξαμε ένα μαγαζί. Ένα μαγαζί που δεν σκοπεύει να σας αντιμετωπίσει σαν ανώνυμους καταναλωτές, αλλά επιδιώκει να ανοίξει διάλογο μαζί σας. Φτιάξαμε ένα μαγαζί που επιδιώκει την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών και των απόψεων. Φτιάξαμε ένα χώρο που προτίθεται να λειτουργήσει και σαν μια γωνιά συζήτησης, ενημέρωσης και αναζήτησης …»
Τα χρόνια που ακολούθησαν, η Βάσω και η Σόφη, ως διαχειριστές του βιβλιοπωλείου, προσπάθησαν να φανούν συνεπείς με τους αρχικούς του στόχους. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το «Απρόβλεπτο» λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για έναν σημαντικό αριθμό κατοίκων της Ηλιούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Λειτούργησε ουσιαστικά ως ένα εξωθεσμικό «πολιτιστικό κέντρο», ως τόπος συνάντησης ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, θυμίζοντας τον Αστερίξ και τα τελευταία Γαλατικά χωριά, που αντιστέκονταν σθεναρά στην επέλαση και την κυριαρχία των Ρωμαϊκών λεγεώνων…
Η Βάσω και η Σόφη, κατάφεραν να μετατρέψουν τον χώρο του βιβλιοπωλείου σε ένα χώρο πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων με τακτικές παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και χαρακτικής, προβολές, παιδικές εκδηλώσεις, γλέντια μετά μουσικής και πολλά άλλα.
Από τον χώρο του βιβλιοπωλείου πέρασαν από το 1984 έως το 2009, πανεπιστημιακοί, όπως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Βασίλης Καραποστόλης, ο Σταύρος Σταυρίδης, η Ντίνα Βαϊου, ο Γιάννης Μηλιός, ο Γιώργος Οικονομάκης, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο Δημήτρης Κυρτάτας και πολλοί άλλοι.

Στο «Απρόβλεπτο» παρουσίασαν τα βιβλία τους λογοτέχνες όπως η Μάρω Δούκα, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Μένης Κουμανταρέας, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Τίτος Πατρίκιος, η Λένα Διβάνη, ο Αλέξης Πανσέληνος, η Ρέα Γαλανάκη, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Αλκυόνη Παπαδάκη, ο Σωτήρης Δημητρίου, η Άλκη Ζέη, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Μαρίνα Καραγάτση, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο Αλέξανδρος Ασωνίτης, ο Τέος Ρόμβος. ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και πολλοί άλλοι.

Από το «Απρόβλεπτο» πέρασαν επίσης «στρατευμένοι» συγγραφείς -δημιουργοί όπως ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο), η Έλλη Παππά, ο Περικλής Κοροβέσης, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο Τάκης Φωτόπουλος, ο Χαρίλαος Μηχιώτης, ο Φοίβος Οικονομίδης, ο Γιάννης Μπουκετσίδης, κ.ά.
Με την ακούραστη στήριξη της Βάσως και της Σόφης, πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του βιβλιοπωλείου εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Νικαράγουα, της Βοσνίας, στους Ζαπατίστας κ.ά, Έγιναν συζητήσεις για το Κυπριακό και για τον Ισπανικό Εμφύλιο πόλεμο. Παρουσιάστηκαν ποιητικές συλλογές όπως του Αλβανού Γκαζμέντ Καπλάνι, βιβλίο για τον Νικόλα Άσημο, βιβλίο του βαρυποινίτη Κώστα Σαμαρά κ.ά. Φιλοξενήθηκαν εκδηλώσεις για τα περιοδικά «Γαλέρα» και «Μανδραγόρας», εκδηλώσεις για την οικολογία και την πόλη, για την κοινωνική αλληλεγγύη και τους μετανάστες, στις οποίες πήραν μέρος εκπρόσωποι οργανώσεων όπως, «Γιατροί χωρίς σύνορα», «Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα», «Δίκτυο υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών», η διεθνής οργάνωση «Σώστε τα παιδιά», η μονάδα απεξάρτησης «18 άνω» κ.ά.
Εξ’ άλλου, στο «Απρόβλεπτο» οργανώθηκαν παρουσιάσεις Ηλιουπολιτών συγγραφέων και δημιουργών, εκθέσεις σε συνεργασία με επιτροπές πολιτών και πρωτοβουλίες κατοίκων, παιδικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, καθώς και εκθέσεις παιδικών βιβλίων σε διάφορους δημόσιους χώρους και σχολεία της Ηλιούπολης.
Ο κατάλογος των πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από την Βάσω και την Σόφη στον χώρο του βιβλιοπωλείου και σε διάφορους άλλους χώρους της Ηλιούπολης είναι μακρύς.
Εξ’ άλλου, το «Απρόβλεπτο», συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου Ηλιούπολης ή συνδιοργάνωσε με το Πνευματικό Κέντρο και την Δημοτική Βιβλιοθήκη εκδηλώσεις και εκθέσεις βιβλίων, όπως «Μ’ ένα βιβλίο πετάω», στο Δημοτικό Άλσος κ.ά.
Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, έγιναν χωρίς καμιά οικονομική στήριξη, καμιά «χορηγία» από την εκάστοτε Δημοτική ή κρατική αρχή, Έγιναν χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα για το «Απρόβλεπτο».
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η Βάσω και η Σόφη πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Ηλιούπολης καθώς και Εκθέσεων βιβλίου κάθε Ιούνιο στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, που με αρχή το 2004, εξελίχθηκε ήδη σε «θεσμό».

Πάνος Τότσικας

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο